West Hamin ja Chelsean välisessä ottelussa nähtyihin katsomoväkivaltaisuuksiin aiotaan puuttua kovalla kädellä.

Seitsemän miestä pidätettiin keskiviikkona pelatun Liigacup-ottelun yhteydessä. Seurojen kannattajat heittivät toisiaan kolikoilla, pulloilla ja jopa irti revityillä istuimilla. 8-vuotias tyttökin sai osumia kolikoista (lue lisää).

Englannissa muistetaan yhä hyvin vahvasti huliganismin vuosikymmenet. Tiettyjä ihmisryhmiä lukuun ottamatta tuskin kukaan haluaa niiden aikojen palaavan. Asiaan on otettu kantaa myös brittiparlamentista.

– Lontoon stadionilta nähdyt kuvat olivat surullista katsottavaa, maan urheiluministeri Tracey Crouch sanoi London Evening Standardille.

– Jalkapallo ja viranomaiset ovat tehneet viimeisen 30 vuoden ajan todella rajusti töitä saadakseen tällaisen käytöksen loppumaan. Tuloksena jalkapallosta on tullut ympäristö laajemmalle kannattajakunnalle.

– Kukaan ei halua nähdä paluuta pimeille 70- ja 80-luvuille. Se on täysin oikein, että kovia keinoja käytetään ja että syylliset saavat elinikäiset porttikiellot.

Pelit tyhjille katsomoille?

Konservatiivien kansanedustaja Mark Field oli omassa lausunnossaan vielä tiukempi.

– Seuraavan 14 päivän aikana West Hamin hallituksen pitää esittää Englannin jalkapalloliitolle ja Valioliigalle yksityiskohtainen suunnitelma, mitä seura aikoo tehdä turvallisuuden eteen, Field sanoi.

– Mikään näistä ongelmista ei tullut yllätyksenä. Ennalta tiedettiin stadionin ominaisuudet ja se, että suurten joukkojen valvominen on vaikeaa.

– Tässä on tehty selkeitä virheitä. Heidän on kiireellisesti tarjottava suunnitelma kannattajajoukkojen eristämiseksi toisistaan. Jos väkivaltaisuudet jatkuvat, West Hamin pitäisi pelata seuraavat kaksi tai kolme ottelua tyhjille katsomoille.