Vuoden viimeisen maaottelutauon kunniaksi sivustomme ottaa pienen katsauksen Englannissa pelaavien suomalaisten syyskauteen. Valioliigassa ei suomalaisväriä ole nähty, mutta alemmilla sarjatasoilla ihan mukavasti kylläkin. Parempia aikoja odotellessa voi toki käydä muistelemassa vaikka Mikael Forssellin vuonna 2008 Valioliigassa tekemää hattutemppua.

Tällä hetkellä merkittävin suomalaisryhmä ovat Mestaruussarjan kakkosvahdit. Englannin toisella sarjatasolla on peräti neljä suomalaista maalivahtia, mutta heistä yksikään ei pelaa säännöllisesti. Samassa sarjassa pelaa myös kaksi suomalaista puolustajaa, joista 19-vuotias Niko Hämäläinen todella yllättäen. Ykkösliigassa ei suomalaisia ole, mutta Kakkosliigassa kaksi. Lisäksi muutama muu rakentaa uraansa tunnettujen seurojen reservijoukkueissa.

GIJON, SPAIN - MARCH 22: Niki Maenpaa (L) of Finland saves the ball from crossing the goal line during the FIFA 2014 World Cup Qualifier between Spain and Finland at estadio El Molinon on March 22, 2013 in Gijon, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Kuva: Getty Images.

Niki Mäenpää: 31-vuotias Huuhkajien kakkosvahti pelaa Mestaruussarjan Brightonissa toista kauttaan. Sarjapelejä Mäenpäälle on kertynyt toistaiseksi vain yksi, elokuussa pelattu ottelu Rotherhamia vastaan, joka päättyi Brightonin 3-0-voittoon ja Mäenpään nollapeliin. Liigacupissa Mäenpää puolestaan pelasi kaikki joukkueensa kolme ottelua. Colchesterista tuli 4-0-voitto, Oxfordista 4-2-voitto ja lopulta cup-taival katkesi Readingiin maalein 1-2.

Muutoin torjuntavastuun on kantanut Mäenpään ikätoveri David Stockdale, joka onkin pelannut peräti 10 nollapeliä 15 ottelussaan. Brightonin puolustus on ollut suorastaan ylivoimaisesti Mestaruussarjan pitävin (9 päästettyä maalia 16 ottelussa) ja joukkue on tällä hetkellä sarjakakkosena kiinni suorassa nousussa. Huuhkajien Ukraina-ottelusta Mäenpää jäi polvivaivan takia sivuun, mutta vamma on tiettävästi laatua lievä.

during the EFL Cup Third Round match between Brighton & Hove Albion and Reading at Amex Stadium on September 20, 2016 in Brighton, England.
Kuva: Getty Images.

Anssi Jaakkola: 29-vuotias Anssi Jaakkola siirtyi täksi kaudeksi Readingiin pelattuaan monta vahvaa kautta Etelä-Afrikan Ajax Cape Townissa. Mestaruussarja-debyytti on kuitenkin yhä tekemättä, ja minuutteja on tullut ainoastaan cup-otteluissa. Liigacupissa kaatuivat Plymouth, MK Dons rankkarikisan jälkeen sekä Brighton. Cup-taival tyssäsi Arsenaliin, mutta tuota ottelua Jaakkola ei kyennyt polvivaivansa takia pelaamaan.

Myös Checkatrade Trophyn kahdessa ottelussa Jaakkola on ollut torjuntavastuussa, ja Portsmouthia vastaan pelatussa rankkarikisassa Jaakkola torjuikin peräti neljä rankkaria seitsemästä. Torjuntavastuu on ollut tiukoilla, mutta terveenä ollessaan Jaakkola olisi saattanut Hans Backen listoilla yltää Mäenpään korvaajaksi. Muissa Readingin otteluissa torjuntavastuun on kantanut Omanin jalkapallon legenda, 34-vuotias Ali Al-Habsi. Readingin alkukausi on ollut vahva, ja se on tällä hetkellä sarjataulukossa neljäntenä.

LONDON, ENGLAND - AUGUST 20: Bakary Sako Of Wolverhampton Wanderers sees his penalty saved by Jesse Joronen of Fulham during the Sky Bet Championship match between Fulham and Wolverhampton Wanderers at Craven Cottage on August 20, 2014 in London, England. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)
Kuva: Getty Images.

Jesse Joronen: Huuhkajien 23-vuotias kolmosvahti on ollut Fulhamin organisaatiossa jo pidempään, mutta vastuunsyrjään rautjärveläinen ei tunnu pääsevän kiinni. Erona Mäenpäähän ja Jaakkolaan Joronen ei ole joukkueensa kakkos- vaan kolmosvahti. Mestaruussarjassa Joronen ei tavallisesti ole mahtunut edes penkille, mutta muiden suomalaisten tapaan Joronenkin sai sentään pelata Fulhamin liigacupin ottelut. Leyton Orientista ja Middlesbrough’sta tulivat voitot, mutta Bristol City päätti Fulhamin liigacup-kauden.

Kertaalleen Joronen pääsi maalin suulle myös reservijoukkueiden liigassa. Tuo ottelu pelattiin lokakuun viimeisenä päivänä Wolverhamptonia vastaan. Sarjan kärkipään ryhmä Wolves vei ottelun 4-3, mutta otteluraportissa Joronen sai runsaat kehut lukuisista torjunnoistaan. Ukrainaan Huuhkajien kanssa matkannut Joronen tuskin saa syksyn aikana ykkösjoukkueessa peliaikaa, ja odotettavissa onkin laina toisaalle kevätkauden ajaksi. Fulham on tasaisessa mestaruussarjassa sijalla kahdeksan.

getty_jaaskelainenjussi20161012
Kuva: Getty Images.

Jussi Jääskeläinen: 41-vuotiaan veteraanitorjujan tilanne on jokseenkin identtinen muiden suomalaisvahtien kanssa. Mestaruussarjassa Jääskeläisen paikka on löytynyt illasta toiseen vaihtopenkiltä. Peliaikaa tuli Jässillekin ainoastaan liigacupissa, mutta muista poiketen Wiganin cup-juna pysähtyi jo ensimmäiselle asemalle Oldhamia vastaan. Varsinaisen torjuntavastuun kantaa 29-vuotias unkarilainen Ádám Bogdán. Liverpoolista Wiganiin lainattu Bogdán syrjäytti Jääskeläisen penkille jo aikanaan keväällä 2012 Boltonissa.

Wiganin manageri vaihtui viikko sitten Gary Caldwellista Warren Joyceen, mutta Jääskeläisen asemaan vaihdoksella ei oletettavasti suurta vaikutusta ole. Putoamistaisteluun ajautuneen Wiganin suurimmat ongelmat ovat olleet pikemminkin hyökkäys- kuin puolustuspäässä.

BURSLEM, ENGLAND - JULY 19: Thomas Lam of Nottingham Forest during the Pre-Season Friendly between Port Vale and Nottingham Forest at Vale Park on July 19, 2016 in Burslem, England. (Photo by Nathan Stirk/Getty Images)
Kuva: Getty Images.

Thomas Lam: Huuhkajiin noussut Lam siirtyi täksi kaudeksi Nottinghamiin Eredivisiestä ja on saanut peliaikaa hyvin vaihtelevasti. Lam sai kauteen todellisen lentävän lähdön, sillä hän teki maalin kahdessa ensimmäisessä pelaamassaan ottelussa, Mestaruussarjan kierroksilla 1 ja 4. Sen jälkeen tilille on kertynyt lähinnä vain hajaminuutteja. Kaikkiaan Lam on nähty kentällä seitsemässä sarjapelissä ja yhdessä liigacupin ottelussa. Lokakuun loppupuolen ottelussa Cardiffia vastaan saatu ulosajo poiki 22-vuotiaalle Lamille yhden ottelun pelikiellon, mutta jälleen viime viikonloppuna Lam sai pelata kahdeksan minuuttia.

Lamin pelipaikka on löytynyt useimmiten keskuspuolustuksesta, mutta kertaalleen hän on pelannut keskikentän pohjalla ja kerran oikeana laitapuolustajana. Nottinghaminkin kausi on ollut vaisu, ja se löytyy sarjan häntäpäästä vain kaksi pistettä putoamisviivan yläpuolelta. Kovin montaa tappiota ei manageri Philippe Montanier enää kestä, jos meinaa työpaikkansa säilyttää.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 21: Ducan Watmore of Sunderland is tackled by Nicholas Hamalainen of Queens Park Rangers during the EFL Cup Third Round match between Queens Park Rangers v Sunderland at Loftus Road on September 21, 2016 in London, England. (Photo by Warren Little/Getty Images)
Kuva: Getty Images.

Nicholas Hämäläinen: Miamilaissyntyinen Hämäläinen on ollut syyskauden suuri suomalaisyllättäjä. Vain harvat uskalsivat odottaa 19-vuotiaan puolustajan murtautuvan jo tällä kaudella QPR:n edustusmiehistöön, mutta niin vain on Hämäläinen saanut peliaikaa jo neljässä ykkösjoukkueen ottelussa. Ykkösjoukkuedebyytti tuli liigacupin kolmoskierroksella, kun Hämäläinen pääsi maistamaan Valioliiga-vauhtiakin ja pelasi samantien täydet peliminuutit. QPR hävisi ottelun Sunderlandille 1-2.

Lokakuun aikana Hämäläinen puolestaan nähtiin kentällä sarjapeleissä Fulhamia, Bristol Cityä ja Sheffield Wednesdaya vastaan. Pelipaikka kaikissa otteluissa on ollut vasempana laitapuolustajana.

MILTON KEYNES, ENGLAND - NOVEMBER 14: Wilfried Zaha of England Daniel O'shaughnessy of Finland challenge for the ball during the 2015 UEFA European Under 21 Championships Qualifier Group 1 match between England and Finland at StadiumMK on November 14, 2013 in Milton Keynes, England. (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Kuva: Getty Images.

Daniel O’Shaughnessy: Riihimäkeläislähtöinen toppari on kiertänyt Ranskan ja Tanskan kautta lopulta Cheltenhamiin ja Englannin Kakkosliigaan. Peliaikaa Cheltenhamissa onkin tullut oikein mukavasti. Liigacupissa O’Shaughnessy sai tuntumaa Charltonista ja Newcastlesta, ja sarjapeleissä hän pelasi elokuun ja lokakuun alun välillä kymmenen kertaa täydet minuutit.

Syksyn aikana O’Shaughnessy on tehnyt Kakkosliigassa kaksi maalia, antanut yhden maalisyötön ja tullut kerran kahdella keltaisella ulosajetuksi. O’Shaughnessy on näin ollen ollut puolustuksen selkeitä runkomiehiä, ja kahdella maalillaan hän on myös joukkueen puolustuksen paras maalintekijä.

13.6.2015, Pallokenttä, Helsinki, Finland. Under 21 friendly international match Finland v Sweden / Alle 21-vuotiaiden maaottelu Suomi - Ruotsi. Glen Kamara - Finland
Kuva: Getty Images.

Glen Kamara: Äskettäin 21 vuotta täyttäneen Pikkuhuuhkajan syyskausi on ollut tilastojen valossa pettymys. Arsenalista jälleen kerran lainalle – tällä kertaa Kakkosliigan Colchesteriin – lähtenyt Kamara on saanut istua alasarjoissakin pääasiassa penkillä. Sarjassa peliminuutteja on tullut vain kolmessa ottelussa ja yhteensä alle 90-minuuttisen verran. Checkatrade Trophyn kahdessa ottelussa Kamara on sentään saanut pelata täydet minuutit.

Kamaran joukkueellakaan ei kulje erityisen hyvin, vaan Colchester taistelee paikastaan Kakkosliigassa. Kamaran lainasopimus umpeutuu tammikuussa, joten piakkoin nähdään, haluaako Arsenal pelaajansa takaisin pelaamaan reservijoukkueen otteluita, vai löytyykö mahdollinen uusi osoite jopa jostain aivan muualta.

of Manchester City of Arsenal during the FA Youth Cup Semi Final, First Leg match between Manchester City and Arsenal at the City Football Academy on March 18, 2016 in Manchester, England.
Kuva: Getty Images.

Hugo Keto: 18-vuotias Huuhkaja-juniori rakentaa uraansa Arsenal-organisaatiossa kaikessa rauhassa. Reserviliigassa Keto on päässyt pelaamaan kaksi syyskuista ottelua, Derbyä ja Evertonia vastaan. Varsinaisesti vastuuta on tullut kuitenkin Uefa Youth Leaguessa, jossa Keto on päässyt pelaamaan Paris Saint Germainia, Baselia ja Ludogorets Razgradia vastaan. Kolmessa ottelussa selän taakse on mennyt kolme maalia.

Joonas Sundman: 18-vuotias Aston Villan puolustaja on nähty kentällä kuudessa reservijoukkueen sarjaottelussa. Kaikissa näissä Sundman on pelannut täydet minuutit. Kolme ottelua Sundman on pelannut topparina ja kolme vasempana laitapuolustajana.

Vahid Hambo: Kuten äskettäin kerroimme, vielä viime vuonna Veikkausliigassa ja Pikkuhuuhkajissa maaleja mättäneen Hambon kausi on mennyt täysin penkin alle. 21-vuotias hyökkääjä loukkasi polvensa harjoituskaudella eikä ole toipunut pelikuntoon vieläkään. Hambon viimeiset kilpailulliset peliminuutit ovat seurajoukkueesta huhtikuulta ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta kesäkuulta.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 25: Carl Jenkinson of Arsenal (R) is chased by Dominic Samuel of Reading (L) during the EFL Cup fourth round match between Arsenal and Reading at Emirates Stadium on October 25, 2016 in London, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Kuva: Getty Images.

Carl Jenkinson: Mainittakoon kaupan päälle vielä puoliksi suomalainen laitapuolustaja Carl Jenkinson. Jenkinsonia pitkään vaivannut polvivamma on jäänyt taakse, ja ”Calle” pääsi pelaamaan täydet minuutit Mestarien liigassa Ludogorets Razgradia vieraana ja liigacupissa Readingia vastaan. 24-vuotias Arsenalin pelaaja edusti Suomea vielä juniori-ikäluokissa, mutta valitsi aikuisten osalta Englannin maajoukkueen.

Jutun lähteenä on käytetty Transfermarktin tilastoja.