Loppusyksystä punaiset unikot koristavat pelaajien ja valmentajien paitoja. Olet mahdollisesti pannut asian merkille, mutta oletko koskaan miettinyt, miksi näin tehdään?

Loppusyksystä käytettävä unikko on varsinaiselta nimeltään ”muistounikko” (Remembrance poppy). Varsinainen muistopäivä (Remembrance Day tai Armistice Day) on tänään, eli 11. marraskuuta. Unikoita käytetään muistopäivää edeltävinä päivinä ja viikkoina.

Alun perin Yhdysvaltain veteraanit alkoivat käyttää unikkotunnusta ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneiden muistoksi. Amerikasta unikot levisivät veteraanijärjestöjen käyttöön britti-imperiumin alueille eri puolelle maailmaa. Tätä nykyä unikoiden avulla muistetaan kaikissa konflikteissa vuodesta 1914 lähtien kaatuneita.

Muistounikko ei ole herättänyt pelkästään positiivisia tunteita. Esimerkiksi Pohjois-Irlannissa ja Irlannissa symboli on hyvin ristiriitainen The Troubles -konfliktin vuoksi. Ylipäätään unikkoa pidetään konfliktien tiettyjen osapuolten tunnuksena.

Englanti uhmaa FIFA:a

Unikkotunnusten käyttäminen valioliigaotteluissa on melko mutkatonta, sillä kyseessä on Englannin oma sarja. Kansainvälisissä peleissä tilanne on vähän toinen. Tänä iltana pelataan Englannin ja Skotlannin välinen MM-karsintapeli. Englantilaispelaajat aikovat käyttää unikkohihanauhoja FIFA:n vastustuksesta huolimatta.

Englannin jalkapalloliiton (FA) toimitusjohtaja Martin Glenn ei aio ottaa FIFA:n kantaa kuuleviin korviinsa.

– Olemme kysyneet asiaa lakimieheltä. Uskomme, että tämä on täysin sääntöjenmukaista. Joten onnea matkaan (FIFA), Glenn sanoi lehdistölle.

Walesilta FIFA kielsi unikkotunnukset. Walesin pelaajat pitävät huomisessa Serbia-ottelussa mustia hihanauhoja.