Valioliigassa on tänä syksynä tehty seitsemän suoraa vapaapotkumaalia. Everton ja Stoke ovat onnistuneet kahdesti, Liverpool, Man City ja Hull kerran.

Ketkä yksittäiset valioliigapelaajat ovat osuneet useimmin vapaapotkuista? Tarkastelujakso alkaa syksystä 2013. Tällaisella aikavälillä jyvät alkavat jo erottua akanoista, eli sattuman todennäköisyys pienenee. Tilastoissa on tarkasteltu sekä vapaapotkumaalien määrää että osumisprosenttia.

Vapariosaamista lähtenyt muualle

Sijalta kymmenen löytyy Man Unitedin Wayne Rooney. Vastuu alkaa pikku hiljaa vähentyä, mutta tähän tilastoon Rooney yhä mahtuu. Englantilainen on tehnyt 29 yrityksellään kolme vapaapotkumaalia.

Listan yhdeksikkö on Luis Suárez. Uruguaylainen iski Liverpoolille kolme maalia 28 yrityksellä. Suárezin arvoa nostaa se, että hän on pelannut Barcelonassa kesästä 2014.

Suárezin peittoaa hiukan paremmalla prosentilla Evertonin Kevin Mirallas. Se ei siis ole pelkkä Leighton Baines, joka Evertonissa osaa antaa erikoistilanteita.

Samaan lukemaan (kolme maalia 27 yrityksestä) Mirallasin kanssa yltää Arsenalin Alexis Sánchez. Chileläisenkin lukema on suhteessa monia muita parempi, sillä hän siirtyi Valioliigaan kesällä 2014.

Kolmessa maalissa pysytään myös listan kuudentena olevan pelaajan kohdalla. Vajaa 1,5 vuotta sitten MLS:ään siirtynyt Steven Gerrard sai Liverpoolissa kolme vaparimaalia täyteen 20 yrityksellä.

Joka kolmas uppoaa

Vitospaikalta löytyy Crystal Palacen Jason Puncheon. Hämmentävää 30-vuotiaassa englantilaisessa on se, että hän on tehnyt tarkastelujakson kolme vapaapotkumaaliaan vain yhdeksällä yrityksellä. Joka kolmas on siis uponnut.

Gylfi Sigurdssonin prosentti ei ole ihan samaa tasoa kuin Puncheonilla, mutta hänet siivittää nelospaikalle neljä upotettua vaparia. Islantilainen on tehnyt maalin joka kahdeksannella yrityksellään.

Listan kolmantena on Yaya Touré, jonka vapaapotkutaidoille voisi edelleen olla käyttöä Man Cityssä. Mies kuitenkin istuu katsomossa ja kotisohvallaan – kiitos kolmiodraaman agentti Dimitri Selukin ja manageri Pep Guardiolan kanssa.

Sigurdssonin ja Tourén kanssa samaan maalimäärään on yltänyt Man Unitedin Juan Mata. Espanjalaisen osumaprosentti on sarjan parhaita, sillä neljään osumaan Mata on tarvinnut vain 18 yritystä.

Ykkösnimen moni ehkä arvasikin. Voidaan jopa puhua ylivoimaisesta ykkösestä, sillä Tottenhamin Christian Eriksen on iskenyt tarkastelujaksolla peräti kuusi vapaapotkumaalia. On hän toisaalta saanut kokeillakin – yhteensä peräti 61 kertaa.

Valioliigan parhaat vapaapotkuspesialistit

1. Christian Eriksen (Tottenham), 6 maalia 61 yrityksellä
2. Juan Mata (Man United), 4/18
3. Yaya Touré (Man City), 4/23
4. Gylfi Sigurdsson (Swansea), 4/32
5. Jason Puncheon (Crystal Palace), 3/9
6. Steven Gerrard (Liverpool), 3/20
7. Alexis Sánchez (Arsenal), 3/27
7. Kevin Mirallas (Everton), 3/27
9. Luis Suárez (Liverpool), 3/28
10. Wayne Rooney (Man United), 3/29

Jutussa on käytetty lähteenä Opta Joen ja FourFourTwon tilastoja.