Joku saattoi ihmetellä, miksei Bournemouthin Benik Afobe mahtunut Kongon demokraattisen tasavallan kokoonpanoon. Maa pelasi viime maaottelutauolla MM-karsintaottelun Guineaa vastaan. Nyt syy Afoben sivuuttamiseen on paljastunut.

23-vuotias Afobe on aikuisikään asti edustanut Englantia. FIFA on jo hyväksynyt maajoukkueen vaihtamisen, mutta Englannin jalkapalloliiton (FA) oli vielä saatava paperit siirrettyä Kongon demokraattiselle tasavallalle. Ei mennyt ihan nappiin. FA sekoitti Kongon demokraattisen tasavallan ja sen länsipuolella sijaitsevan Kongon tasavallan.

– FA lähetti paperit väärään Kongoon, Afrikkaan asti peliä varten matkustanut Afobe sanoi.

– Niiden siirtäminen kesti noin kymmenen päivää. Kun FIFA oli saanut hoidettua kaiken paperityön eri maiden maajoukkuepelaajien kanssa, oli Guinea-ottelun jälkeinen päivä.

Uudessa maajoukkueessa debyyttiään siis vielä odottava Afobe ei ollut virheestä moksiskaan.

– Reissu oli hyödyllinen, sillä tutustuin joukkueeseen ja olosuhteisiin. Olin hetkellisesti pettynyt, mutta tärkeintä on palata seurajoukkueeseen ilman loukkaantumista. Seura tulee aina ennen maajoukkuetta. Juuri nyt haluan olla mahdollisimman hyvin käytettävissä Bournemouthissa.

Ja mitä tulee Kongojen väliseen eroon, Kongon demokraattinen tasavalta on jalkapalloilullisesti se parempi Kongo – ainakin paperilla. Maan riveissä pelaavat Afoben lisäksi muun muassa Evertonin Yannick Bolasie, Villarrealin Cédric Bakambu, Hullin Dieumerci Mbokani, Norwichin Youssuf Mulumbu ja Newcastlen Chancel Mbemba. Kongon tasavallan suurin tähti on Bastiassa pelaava Thievy Bifouma.

FIFA-rankingissa maat ovat hyvin lähellä toisiaan. Kongon demokraattinen tasavalta majailee sijalla 49 ja Kongon tasavalta sijalla 55.