Useita englantilaisseuroja pelaajaurallaan edustanut Paul Stewart on astunut julkisuuteen kauhistuttavan salaisuuden kanssa. 52-vuotias Stewart kertoo Daily Mirrorin haastattelussa joutuneensa nuorena seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Stewartin mukaan yksi hänen valmentajistaan ryhtyi koskettelemaan häntä, kun uraansa aloitteleva poika oli vasta 11-vuotias. Seksuaalista hyväksikäyttöä jatkui päivittäin neljän vuoden ajan.

– Eräänä päivänä matkustaessamme autolla, hän aloitti koskettelemisen. Pelkäsin kuollakseni. En tiennyt, mitä tehdä. Yritin kertoa vanhemmilleni, ettei hän saisi tehdä niin, mutta olin vasta 11-vuotias, Stewart kertoi.

– Siitä lähtien se eteni seksuaaliseksi hyväksikäytöksi. Hän sanoi tappavansa äitini, isäni ja kaksi veljeäni, jos hihkaisen sanallakaan asiasta. 11-vuotiaana tuollaisen uskoo.

Valmentaja lupasi tehdä pojasta tähden

Hyväksikäyttöön syyllistynyt valmentaja ystävystyi Stewartin vanhempien kanssa. Hän lupasi tehdä pojasta tähden. Valmentaja kertoi Stewartin mukaan hänen vanhemmilleen, että poika tarvitsee kehitystä jalkapallon tietyillä osa-alueilla. Tämä oli ainoastaan tekosyy sille, että hän pystyi hyväksikäyttämään Stewartia autossaan ja kotonaan.

– Olin aina uhattuna. Jos en pelannut hyvin, hän uhkasi minua väkivallalla ja seksuaalisella hyväksikäytöllä. Hän oli hirviö, Stewart kertoi kyynelehtien.

– Jatkoin silti pelaamista. Jonkin ajan kuluttua se tuntui pakokeinolta hänestä, totaaliselta helpotukselta 90 minuutin ajaksi.

Andy Woodward astui muutamia päiviä sitten julkisuuteen samankaltaisen kokemuksen kanssa (lue lisää). Juuri tämä sai myös Stewartin astumaan julkisuuteen vaikean asian kanssa.

– En ole koskaan tavannut Andy Woodwardia, mutta luen Daily Mirroria työpaikallani. Kun näin sen, tuntui kuin olisin lukenut tarinaa omasta elämästäni, englantilaismies jatkoi.

Ei voinut halata vaimoaan kymmeniin vuosiin

Stewart kertoi haastattelussa, ettei hän kyennyt halaamaan kokemustensa vuoksi vaimoaan, Beviä, 29 vuoteen. Hän ei myöskään kyennyt kertomaan lapsilleen rakastavansa heitä.

– Minusta tulee pian isoisä, ja haluan muuttua. Haluan kyetä näyttämään tunteeni, mikä on ollut kurjin puoli asiassa. En ole voinut päästää heitä lähelleni, hän kertoi.

Stewart nousi vaikeista kokemuksistaan huolimatta aina Englannin maajoukkueeseen, jossa hän pelasi kolme ottelua. Englantilaispelaaja edusti urallaan muun muassa Manchester Cityä, Tottenhamia ja Liverpoolia.

Alkoholi ja huumeet veivät synkät ajatukset syrjään

Alkoholi ja huumet toimivat Stewartille pakokeinona synkistä muistoista. Itsemurhaa hän ajatteli useasti.

– Ette uskokaan, kuinka usein harkitsin itsemurhaa, silloinkin kun asiat menivät jo hyvin. Pelasin Spursissa ja Englannin maajoukkueessa, menestykseni huipulla, Stewart kertoi.

– Juominen vapautti. Ensin join päästäkseni yli siitä, ja pystyin juomaan niin paljon, etten enää ajatellut sitä. Seuraavaksi ryhdyin käyttämään huumeita. Siitä tuli parempi tapa, jotta pystyin unohtamaan hyväksikäytön.

Stewart on hakenut oikeusapua asiaan liittyen. Myös kuusi muuta pelaajaa on ilmoittanut joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.