Jalkapalloilevien lasten hyväksikäyttöskandaali Englannissa paisuu. Cheshiren poliisi aikoo nyt tutkia tapauksia tarkemmin.

11 henkilöä on ottanut yhteyttä Cheshiren poliisiin ja kertonut kokemuksistaan. Tapaukset ajoittuvat kolmelle vuosikymmenelle. Yhteinen nimittäjä on seksuaalirikoksista vuonna 1998 tuomittu Barry Bennell, joka aiemmin toimi juniorivalmentajana.

Salaisuuksien padon mursi Andy Woodward, joka noin viikko sitten kertoi avoimesti karmeista kokemuksistaan The Guardianissa (lue tapauksesta lisää). Sittemmin julkisuuteen on astunut kolme muutakin entistä jalkapalloilijaa: Steve Walters, Paul Stewart ja David White.

Cheshiren poliisi julkaisi Twitter-tilillään videon, jolla komisario Sarah Hall kehottaa hyväksikäytön uhreja ilmoittautumaan poliisille.

– Olemme tietoisia, että useampi henkilö on halukas puhumaan poliisille. Tässä vaiheessa otamme heihin yhteyttä. Pidätyksiä ei ole tehty, Hall sanoi.

– Cheshiren poliisi ottaa tiedot kaikista seksuaalirikoksista hyvin vakavasti. Kehotamme kaikkia uhreja – oli tapauksesta kuinka kauan tahansa – ottamaan yhteyttä poliisiin.

Cheshire Police

@cheshirepolice
WATCH: Police issue statement following reports of non-recent sexual abuse.

Ammattilaispelaajien järjestön (PFA) toimitusjohtaja Gordon Taylor kehui julkisuuteen astuneita entisiä pelaajia rohkeudesta. Se on helpottanut muiden uhrien ulostuloa.

– Woodwardin rohkeuden ansiosta monet entiset pelaajat ovat ottaneet meihin yhteyttä – kyseessä on kaksinumeroinen luku.

– Nyt on meidän kaikkien aika oppia tästä. Haluan, että kaikki pelaajat – myös ne joista ei tullut ammattilaisia – kokevat, että PFA on heille turvasatama. Me autamme heitä tarjoamalla neuvontaa, hoitoa, mitä vain he tarvitsevat.

Taylor kertoi kuulleensa huhuja epäasiallisesta käytöksestä oman peliuransa (1962-80) aikana. PFA yritti tiettävästi tutkia tapauksia, mutta kukaan uhri ei halunnut kertoa kokemuksistaan.

Tilanne muuttui vasta 90-luvun puolivälissä, kun Bennell tuomittiin vankilaan pojan raiskaamisesta Yhdysvalloissa. Bennell oli ollut menestyksekäs valmentaja ja kykyjenetsijä, joka toimi Crewessä, Manchester Cityssä, Stokessa ja useammassa junioriseurassa.

Yhdysvalloista Bennell siirrettiin Britanniaan, missä hänet tuomittiin 23 seksuaalirikoksesta kuutta 9-15-vuotiasta poikaa kohtaan. Hän sai ja kärsi yhdeksän vuoden vankilatuomion. Vuonna 2015 Bennell sai taas tuomion, kun hän myönsi syyllisyytensä pojan hyväksikäyttöön vuonna 1980.