Jalkapalloilevien lasten hyväksikäyttöskandaali puhuttaa Englannissa. Uhreja on astunut esiin, ja nyt etsitään syyllisiä.

Suurimpia syyllisiä ovat luonnollisesti itse tekijät. Tämän hetken tietojen mukaan suuri osa uhreista syyttää pedofiliasta samaa silloista juniorivalmentajaa – Barry Bennelliä. Nyt on alettu selvittää, ketkä tiesivät tai keiden olisi pitänyt tietää Bennellin puuhista.

Suuressa osassa ilmi tulleita tapauksia tapahtumpaikkana on ollut Crewe-nimisen Kakkosliiga-seuran junioriakatemia, jossa Bennell työskenteli vuosina 1984-92. Suomalaisista Crewessä on pelannut Lauri Dalla Valle, joka tosin vaikutti seurassa huomattavasti hyväksikäyttötapauksia myöhemmin.

Tuoreiden tietojen mukaan Crewe ei ole hyväksikäyttöskandaalissa pelkkä viaton seura. Seuran kaksi entistä hallituksen jäsentä kertoo The Guardianin haastattelussa, että Bennellistä oli kuultu huhuja. Johtokunta piti asian tiimoilta kokouksen, jonka lopputulemana Bennell sai jäädä seuraan juniorivalmentajaksi.

Kokouksen aiheena Bennellin toiminta

Seuran hallituksessa vuodesta 1986 90-luvun alkuun istunut Hamilton Smith sanoi Guardianille pyytäneensä erityistä hallituksen kokousta. Aiheena oli Bennellin suhde seuran nuoriin poikiin. Lisäksi Smith halusi välittää hallitukselle saamansa tiedon. Eräässä junioreiden ottelussa yksi henkilö oli kävellyt Smithin luo ja väittänyt, että hänen ystävänsä poikaa oli käytetty seksuaalisesti hyväksi.

Smithin muistikuvan mukaan kokous pidettiin puheenjohtaja Norman Rowlinsonin kotona. Rowlinson otti tiedot vakavasti ja määräsi varapuheenjohtaja John Bowlerin sanomaan Crewen managerina toimineelle Dario Gradille, että tämän tulisi etsiä uusi mieleisensä juniorivalmentaja. Myöhemmin kanta lieveni, ja Bennell saikin jatkaa tehtävässään. Päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että Bennelliä ei saanut jättää yksin poikien kanssa, eikä hän enää saanut järjestää yöpymisreissuja.

Gradi ei ollut kokouksessa läsnä, mutta seuraavana päivänä hän vakuutti, ettei hänellä ollut mitään ongelmaa Bennellin kanssa.

Bennell jatkoi seksuaalirikosten sarjaansa, kunnes hänet pidätettiin lapsen hyväksikäytöstä Yhdysvalloissa 90-luvun alkupuolella. Tuolloin hän toimi Stone Dominoes -nimisessä seurassa. Sittemmin Bennell on istunut kolmeen eri otteeseen vankilassa yhteensä 15 vuoden ajan.

– Olen uskomattoman vihainen, että seura (Crewe) kiistää saaneensa mitään vihiä Bennellin toimista, Smith sanoi Guardianille.

– Asiasta keskusteltiin seuran korkeimmalla tasolla. Yritin parhaani mukaan selvittää tapausta, mutta valitettavasti en kyennyt siihen. Odotan kauhulla, kuinka monta uhria hänellä on ollut.

Smith yksi niistä, jotka yrittivät

Koko vyyhti alkoi purkautua, kun Bennellin uhriksi joutunut Andy Woodward kertoi kokemuksistaan Guardianille. Woodwardin mukaan Smithin ei tarvitse hävetä toimintaansa.

– Se, mitä minä olen kokenut, ei ole lainkaan verrattavissa siihen, mitä nämä pojat ovat joutuneet kokemaan, Smith sanoi.

Smithin mukaan osa Crewen johdosta totesi aikoinaan kokouksen yhteydessä, että Bennelliä on paha mennä tuomitsemaan yhden väitteen perusteella. Smith ei kuitenkaan saanut mielenrauhaa, sillä eräs seuran henkilökunnan jäsenkin oli välittänyt huolensa Bennellin suhteesta nuoriin poikiin.

Crewen sisällä ja tuolla alueella ylipäätään huhuiltiin samanlaisista asioista. Smith välitti tiedot Rowlinsonille, joka pyysi tarkennusta väitteisiin.

Smith joutui jättämään seuran terveyssyiden vuoksi, mutta hän palasi kertomaan tietojaan Crewen seuraavillekin johtohenkilöille. Smith vaati myös Englannin jalkapalloliitto FA:ta toteuttamaan laajan selvityksen asiasta. Kolme kuukautta myöhemmin FA:n vastaus oli se, ettei mitään tutkittavaa ollut.

Smithin ohella Rowlinsonin epäilyt alkoivat kasvaa. Hän otti asian tiimoilta yhteyttä Manchester Cityyn, jossa Bennell oli myös työskennellyt. Sieltä huhut tietyllä tapaa vahvistettiin. City oli saanut valituksen siitä, että Bennell oli vienyt poikia huoneeseensa myöhään illalla. Rowlinson kuoli vuonna 2006, joten häneltä ei enää saada lausuntoa asiasta.

Crewe puolestaan julkaisi tuoreeltaan verkkosivuillaan lyhyen tiedotteen, jonka mukaan seura aloittaa riippumattoman tutkinnan siitä, miten seura aikoinaan hoiti väitteet hyväksikäytöstä.