Englannin jalkapalloilua on viime viikkojen aikana koetellut ennennäkemätön skandaali, jonka keskiössä on ollut etenkin pikkuseura Crewe ja sen juniorivalmentaja Barry Bennell. Yhä useampi uransa jo päättänyt jalkapalloilija on paljastanut tulleensa teinipoikana seksuaalisesti hyväksikäytetyksi ja Englannissa avattiin muun muassa puhelinlinja hyväksikäytetyille jalkapalloilijoille.

Englannin jalkapalloliitto FA:n puheenjohtaja Greg Clarke kuvailee pedofiliaskandaalia The Guardianin sivuilla ”pahimmaksi kriisiksi, jonka hän muistaa”.

– 1990-luvulla yhteiskunta – media, politiikka, lasten kodit ja urheilu – käveli unissaan ja me olimme osa ongelmaa, Clarke myönsi.

– Otamme ilman muuta asian äärimmäisen vakavasti. Enkä totta puhuen tiedä, onko asioita peitelty vai ei.

FA on palkannut ulkopuolisen tutkimusryhmän tekemään pedofiliatapauksista perusteellisen ja julkisen selvityksen.

– Ajattelen menneisyyden selvittämättömien tapausten moraalisia seurauksia. Minun filosofiani on, että jos jossain on ongelma, se pitää kohdata, korjata ja selvittää perusteellisesti.

– Ennen vanhaan kaikki järjestöt suojelivat itseään pysyttelemällä hiljaa ja sulkemalla ovet ulkopuolisilta. Se on nykyään täysin sopimatonta, Clarke jatkaa.

Liiton pomo korostaa olevansa valmis kaikkeen, mitä tutkimuksissa käy ilmi. Pääasia on, että skandaali tulee perin pohjin selvitetyksi.

– Jos se saa FA:n huonoon valoon, niin olkoon sitten niin. Jos meillä on jotain opittavaa, niin sitten opimme ja toimimme sen mukaan. Haluamme tietoja julki mahdollisimman pian.

– FA pyrkii olemaan täysin läpinäkyvä. Selvitystyötä johtava Kate Gallafent saa käyttöönsä kaikki todisteet ja johtopäätökset ovat hänen, eivät minun, Clarke korostaa.

– Kunnioitamme tietysti niiden hyväksikäytön uhrien tahtoa, jotka eivät halua nimeään julkisuuteen.