Ben Woodburnista tuli eilen illalla Liverpoolin seurahistorian nuorin maalintekijä (lue lisää). Maalin tehdessään Woodburnilla oli ikää 17 vuotta, yksi kuukausi ja 14 päivää.

Keitä muita nuorimpien Pool-maalintekijöiden listalle mahtuu, ja miten he avausmaalinsa jälkeen pärjäsivät?

Lähes 20 vuoden ajan nuorimman maalintekijän titteliä piti hallussaan Michael Owen. Hän iski maalin Wimbledonin verkkoon ollessaan 17 vuoden, neljän kuukauden ja 22 päivän ikäinen. Elettiin kevättä 1997.

Loppu on historiaa. Owen pelasi Poolin paidassa vuodet 1996-2004. Hän paukutti 297 pelaamassaan ottelussa 158 maalia. Lukema on seurahistorian kahdeksanneksi kovin. Owen voitti kahdesti urallaan Valioliigan maalikuninkuuden, ja pokkasi vuoden parhaalle jaettavan Ballon d’Orin vuonna 2001.

Jordan Rossiter?

Owenin tietävät kaikki jalkapalloa seuraavat, mutta sanooko listan kolmospaikalla oleva Jordan Rossiter mitään?

Keskikenttäpelaajalla oli ikää 17 vuotta, viisi kuukautta ja 30 päivää, kun hän viimeisteli maalin Middlesbrough’n verkkoon syksyllä 2014. Ei siis vielä puhuta kovin vanhasta pelaajasta, mutta enää Rossiter ei Liverpoolille maaleja tee. Debyyttimaali jäi itse asiassa myös ainoaksi. 19-vuotias englantilainen pelasi Poolin edustusjoukkueessa yhteensä viisi ottelua, kunnes siirtyi viime kesänä Glasgow Rangersiin.

Rossiter pelasi kauden neljässä ensimmäisessä liigaottelussa, kunnes loukkasi pohkeensa. Siitä lähtien hän on ollut sairastuvalla.

Listan neljäs nimi on taas tutumpaa tavaraa. Raheem Sterling nimittäin osui Liverpoolille ollessaan 17 vuoden, kymmenen kuukauden ja 12 päivän ikäinen. Vastustaja oli Reading ja vuosi 2012. Sen jälkeisetkin tapahtumat muistetaan hyvin. Tuli ylirasitusta, tuli sopimussotkua ja lopulta kesällä 2015 siirto Manchester Cityyn.

Liverpoolissa Sterling pelasi lopulta 129 ottelua, joissa syntyi 23 maalia. Hetken aikaa näytti jo siltä, että lapsitähti himmenisi nopeasti, mutta tällä kaudella 21-vuotias laituri on taas löytänyt itsensä Pep Guardiolan alaisuudessa. 19 ottelussa Sterling on iskenyt tehot 5+7.

Ennätysmies pitkään ennen Owenia

Liverpoolin viidenneksi nuorimman maalintekijän veikkaaminen voi aiheuttaa haasteita aiheeseen perehtyneillekin. Hän on nimeltään Jimmy Melia, jonka ura Poolissa kattoi vuodet 1954-64. Melia oli siis useamman vuosikymmenen ajan seurahistorian nuorin maalintekijä, ennen kuin Owen kiilasi kärkeen.

Keskikentällä pelannut Melia siirtyi Liverpoolin organisaatioon 15-vuotiaana. Hän iski maalin edustusjoukkuedebyytissään 17. joulukuuta 1955. Melia oli tuolloin 18 vuoden, yhden kuukauden ja 16 päivän ikäinen.

Melia päätyi pelaamaan Liverpoolissa 286 ottelua, millä irtoaa seuran kaikkien aikojen tilastossa 64. sija. Maaleja hän iski 79 – 24. eniten Pool-pelaajista. Liverpoolin jälkeen matka jatkui Wolvesiin 48 000 punnan kaupassa. Se oli tuolloin Liverpoolin ennätysmyynti.

Melian peliura päättyi vuonna 1972. Hän oli aloittanut valmennusuransa jo kolme vuotta aiemmin. Valmennusuran tähtihetki osui vuodelle 1983, jolloin Melian Brighton ylsi FA Cupin finaaliin. Kolme vuotta myöhemmin oli aika lopettaa päätoiminen valmentaminen.

Tätä nykyä Melialla on ikää 79 vuotta. Ainakin vielä pari vuotta sitten hän tiettävästi vaikutti Liverpoolin akatemiassa Texasissa.

TOP 5 – Liverpoolin nuorimmat maalintekijät

1. Ben Woodburn (17 vuotta, 1 kuukausi, 14 päivää)
2. Michael Owen (17 vuotta, 4 kuukautta, 22 päivää)
3. Jordan Rossiter (17 vuotta, 5 kuukautta, 30 päivää)
4. Raheem Sterling (17 vuotta, 10 kuukautta, 12 päivää
5. Jimmy Melia (18 vuotta, 1 kuukausi, 16 päivää)