Eurooppalaista huippujalkapalloilua puhuttaa tällä hetkellä useiden jalkapallomiljonäärien aktiivinen verosuunnittelu tai suoranainen veronkierto. Football Leaks on paljastanut useita veronkiertovyyhtiin liittyviä kiemuroita, ja sisarsivustomme laliiga.com raportoikin mm. siitä, kuinka Real Madridin supertähti Cristiano Ronaldo kierrätti 150 miljoonaa euroa mainostuloja veroparatiisi Brittiläisten Neitsytsaarten kautta.

Ronaldon keplottelun takana on portugalilainen neuvonantaja Jorge Mendes, ja yksi saman miehen ensimmäisistä merkittävistä asiakkaista jalkapallon parista sattuu olemaan Manchester Unitedin nykyinen manageri José Mourinho. Mourinho on ollut Mendesin asiakas vuodesta 2004 lähtien ja Ronaldon tavoin hänenkin tienestejään on ohjattu Brittiläisten Neitsytsaarten kautta.

Mourinho toimi vuosina 2010-2013 Real Madridin valmentajana, eikä hän maksanut niinä vuosina kuvaoikeuksistaan Espanjaan senttiäkään veroja. Mourinhon tapausta mutkistaa entisestään se, että hän kierrätti tulojaan Uuden-Seelannin kautta ja merkitsi vaimonsa ja poikansa edunsaajiksi.

Verottaja alkoi tutkia Mourinhon toimia vuonna 2014, ja vuoden selvityksen jälkeen portugalilaiselle langetettiin 2,1 miljoonan jälkivero. Se on kuitenkin vain 20 prosenttia Mourinhon vuosina 2010-2013 saamista markkinointituloista.

Tapauksesta kirjoittavan El Mundon mukaan Mourinhon malli on toiminut Mendesin harjoituskappaleena myöhemmille asiakkaille kuten Cristiano Ronaldolle. Vuonna 2004 Mourinho kauppasi oikeudet kuviinsa veroparatiisi Brittiläisillä Neitsytsaarilla sijaitsevalle Koper-yhtiölle. Sieltä oikeudet myytiin – Cristiano Ronaldon tavoin – Irlantiin MIM Limited- ja Polaris-yhtiöille, sillä Irlannissa on yksi Euroopan Unionin alhaisimmista yritysveroprosenteista.

Irlantilaisyritykset siirsivät jälleen valtaosan saaduista tuloista Koperille, joka talletti varat Sveitsissä sijaitseville pankkitileilleen. Sieltä rahat puolestaan jatkoivat matkaansa Mourinhon vuonna 2008 perustamalle Kaitaia Trust -rahastolle Uuteen-Seelantiin, jonka edunsaajiksi valmentajavelho oli nimennyt vaimonsa ja lapsensa.

Koska Koper sijaitsi veroparatiisissa, ei sen tarvinnut maksaa veroja valmentajan saamista mainostuloista. Viranomaiset eivät kuitenkaan katso veroparatiiseja hyvällä, joten rahat kierrätettiin laillisesti EU:n sisälle, mutta Irlannin alhaisella veroprosentilla 12,5 %.

”Lex Beckham” pelasti Mourinhon

Mourinhon perheen ansioita säilytettiin tulevaisuuden varalle Koperin pankkitileillä Sveitsissä menestyksekkäästi 10 vuoden ajan, kunnes vuonna 2014 Espanjan verottaja kiinnostui menettelystä. Koska Mourinho oli saapunut Espanjaan vuonna 2010, häntä ei koskenut ulkomaisia työntekijöitä varten laadittu ”Lex Beckham”, vaan hänen olisi pitänyt maksaa tuloistaan veroja jopa 48 %.

Vuosina 2010-2013 Mourinho ansaitsi tiettävästi lähes 12 miljoonaa euroa, joista hän ei tehnyt veroilmoitusta. Suurin maksaja oli Real Madrid, joka maksoi Mourinholle vuosittain nettona yli 2 miljoonaa euroa oikeuksista tämän kuviin, ja näistä maksetttin veroja vain 10 %.

Mourinhoa uhkasi yhtä ankarat rangaistukset kuin Lionel Messiä ja Javier Mascheranoa, mutta oikeuden päätös 17.6.2015 oli valmentajalle suuri helpotus. Mourinho vapautettiin verorikossyytteistä ja hän välttyi yhteensä 4,4 miljoonan euron sanktioilta (2,9 miljoonan jälkivero, 1,1 miljoonan sakko ja 400 000 euron korot).

Vuoteen 2013 mennessä Mourinho oli saanut Real Madridilta yli 15 miljoonaa euroa palkkana ja muina tuloina. Verottaja vaati häneltä yli kuuden miljoonan jälkiveroa, mutta Mourinhon asianajajat todistivat, että valmentaja muutti kesäkuussa 2013 Lontooseen.

Jotta verotusoikeus säilyisi Espanjassa, olisi hänen pitänyt asua vähintään 183 päivää verovuoden aikana Espanjan maaperällä. Näin Mourinho sai nauttia ulkomaalaisen alhaisemmasta veroasteesta (24,75%), ja joutui maksamaan mätkyjä vain 2,1 miljoonaa euroa.