Arsenal nostatti vuodenvaihteen tienoilla kulmakarvoja, kun uutiset alasarjapelaaja Cohen Bramallin testistä ja alustavat tiedot (vielä vahvistamattomasta) sopimuksesta levisivät julkisuuteen. Ihan joka päivä – tai edes joka vuosi – kun ei valioliigaseura hanki seitsemänneltä sarjaportaalta entisiä yleisurheilijoita.

Vielä on aivan liian aikaista sanoa, nouseeko Bramall joskus kunnolla otsikoihin tai ottaako ammattilaisura käynnistyäkseen edes vähää alusta. Arsène Wenger on kuitenkin jo verrannut Bramallia Ashley Coleen, ja scoutit väittävät miehen pystyvän juoksemaan sata metriä alle kymmenessä sekunnissa. Jo Arsenal-sopimuksen saaminen on tavallaan tämän kauden varsinainen tuhkimotarina.

Kenkää autotehtaalta ja soitto Arsenalista

Ryysyistä rikkauksiin, kahdessa päivässä. Joulunalusviikon tiistaina Cohen Bramall sai ensin kuulla saaneensa lopputilin Bentleyn autotehtaalta Crewessä ja mietti päänsä puhki, mistä löytyisi seuraava työpaikka. Ja seuraana päivänä hänet kutsuttiinkin jo Arsenalin testiin. Sky Sports otti selvää, miten ihmeessä Arsenal oikein löysi pelaajan seitsemännen sarjaportaan Hednesford Townista.

– Työskentelin Bentleyn tehtaalla lähes vuoden. Se oli kokopäivätyötä tuotantolinjalla jäähdyttimiä asentaen. Painoin pitkää päivää ja pelasin samaan aikaan Hednesford Townissa. Harjoittelimme tiistaisin ja torstaisin ja pelasimme lauantaisin. Se oli uuvuttavaa enkä meinannut aina ehtiä jalkapallon pariin lainkaan, Bramall kertoo.

– Kun minut irtisanottiin, tarvitsin nopeasti jotain, josta saada rahaa. Mutta seuraavana päivänä sainkin puhelun, jossa kuulin, että Arsenal haluaa kutsua minut näytille.

Ja yhtäkkiä Evo-Stik Northern Premier Leaguessa palloillut 20-vuotias vasen laitapuolustaja treenasikin yhdessä Alexis Sánchezin ja Mesut Özilin kanssa. Bramallin saamasta tilaisuudesta on kiittäminen agentti Lee Paynea.

– Cohen oli juuri ollut näytillä Sheffield Wednesdayssa. Hän pelasi heidän treenikentällään U23-joukkueen kanssa Birminghamia vastaan ja Arsenalin scoutti Brian McDermott oli täysin sattumalta paikalla, Payne muistelee.

– Hän iski silmänsä Coheniin ja halusi tietää hänestä lisää. Hän otti minuun yhteyttä ja kysyi, hoidanko minä hänen asioitaan. McDermott kysyi, voisiko hän tulla näytille Arsenaliin joulun jälkeen ja minä kysyin, että miten olisi heti tänään.

Reservien sijasta suoraan edustuksen treeneihin

Bramallin Arsenal-scoutin kutsu löi ymmärrettävästi täysin ällikällä.

– Olin ajamassa kotiin hakemaan kamojani Shrewsbury Townin testiä varten, kun Lee soitti. Luulin tulleeni hulluksi, mutta kun hän vannoi olevansa tosissaan, ajoin saman tien Lontooseen. Olin kuin puulla päähän lyöty. Luulin meneväni reservijoukkueeseen, mutta he sanoivat, että treenaisin ykkösjoukkueen kanssa torstaina ja perjantaina.

– Taso oli mieletön. He pitivät ja liikuttelivat palloa tosi hyvin. Oli kunnia saada olla mukana, ja kaikki olivat niin vastaanottavaisia. Danny Welbeck, Alex Oxlade-Chamberlain ja Chuba Akpom auttoivat minua koko ajan. Tunsin pärjänneeni hyvin, Bramall sanoo.

Nuorukaisen agentti Lee Payne seurasi harjoituksia kentän laidalta ja oli varma, että Bramall saisi sopimuksen.

– Viiden minuutin jälkeen uskoin heidän sainaavan hänet. Cohen syötteli Alexis Sánchezin kanssa, heitti keskityksiä ja pysyi hyvin mukana. Arsène Wenger nyökytteli päätään. Ensivaikutelma oli hyvä ja toisena päivänä Cohen viimeisteli homman.

– Toisena päivänä he tekivät spurtteja kulmasta kulmaan. Cohenilla on yleisurheilutaustaa. Hän liukui nurmella ja kääntyi todella sujuvasti. Näin, että hänen liikkeensä teki vaikutuksen Arseneen. Sellaista vauhtia ei voi opettaa, Payne sanoo.

– Harjoitusten jälkeen seuran pääscoutti Steve Rowley tuli luoksemme ja sanoi, ettei ole nähyt 30 vuoden aikana pelaajan tulevan tuolta tasolta ja pärjäävän noin hyvin. Se on valtava tunnustus Cohenille. Yleensä kaksi tai kolme scouttia luo pelaajaprofiilia kolmen kuukauden ajan, mutta Cohenin tarina on suorastaan surrealistinen.

Bramall tietää, ettei paikka Arsenalin edustusryhmässä aukea noin vain, ja puolustajan jalat ovatkin tukevasti maassa.

– Seuraavan kuuden kuukauden ajan haluan parantaa pallonhallintaani, hankkia lisää voimaa ja totuttaa kehoani täyspäiväisen jalkapalloilijan uraan. Toivottavasti voin aloittaa seuraavan harjoituskauden ykkösjoukkueen kanssa. Tavoitteeni on nousta edustukseen mahdollisimman pian, ja annan sen eteen kaikkeni.

– Itse asiassa nautin tehdastyöstäni, mutta tarvitsin nopeasti jotain, koska vietin joulunajan testileireillä. Jo pelkkä Arsenalin pelaajille syöttely oli unelmien täyttymys. Tällaista ei tapahdu kovin usein, Bramall muistuttaa.