Sunnuntai alkoi yllätyksellä, kun Everton antoi kotonaan tylyn kohtelun Manchester Citylle. Toffees ei juuri maalipaikoilla juhlinut, mutta rankaisi vieraitaan liki jokaisesta tilanteestaan. Päätösvihellyksen päätteeksi taululla olivat rumat 4-0-lukemat kotijoukkueen eduksi.

Evertonin hahmoksi nousi vasta 18-vuotias keskikenttäpelaaja Tom Davies. Nuorukainen hoiti omassa päässä tonttinsa erinomaisesti ja päätti hienon päivänsä taitavaan ensimmäiseen valioliigamaaliinsa. Myös toinen nuorukainen Charltonista hankittu hyökkääjä Ademola Lookman onnistui heti ensiesiintymisessään.

Cityyn kesällä Toffeesista siirtynyt toppari John Stones puolestaan sai maistaa katkeraa kalkkia, kun vanha seura murskasi hänet totaalisesti.

Kaikki upposi jo alusta

Evertonin korkea puolustusprässi aiheutti Citylle avausjaksolla vaikeuksia. Vieraiden oli vaikea murtautua tiiviin sumpun läpi vastustajansa puolustuslinjaan.

Ensimmäisen kerran pallo kävi maalissa jo yhdeksännellä minuutilla, kun Kevin Mirallas tälläsi sen verkkoon Seamus Colemanin tarjoilusta. Maali kuitenkin hylättiin, sillä Coleman oli Romelu Lukakun syötön saadessaan paitsiossa.

Hetkeä myöhemmin tapahtui toisessa päässä, kun Kevin De Bruyne vapautti Raheem Sterlingin keskustassa maalipaikkaan. Leighton Baines tuli väliin ja laituri kaatui yrittäessään ohittaa maalivahti Joel Roblesia. City vaati rangaistuspotkua, mutta Mark Clattenburg ei sitä heille suonut.

26. minuutilla De Bruyne avasi toisen hyvän tontin Sterlingille, kun korkea pallo leijui Everton-puolustuksen yli laiturin jalkaan. Tällä kertaa englantilainen laukoi päin Roblesia ja tilanne kuivui kasaan.

Kun Citylle ei kelvannut Everton rokotti 34. minuutin kohdalla. Kevin Mirallas syötti laidalta rangaistusalueen taakse Romelu Lukakulle, jonka tulinen laukaus ohitti Claudio Bravon.

Citizens oli lähellä tasoitusta avausjakson lisäajalla, kun Gael Clichyn keskitys tavoitti rangaistusalueen sisältä Bacary Sagnan pään. Ranskalaisen puskuyritys oli jo menossa maaliin, mutta Tom Davies pelasti tolppamiehenä tilanteen maaliviivalta.

Everton tuplasi etumatkansa heti toisen jakson alkuun. Tällä kertaa Mirallas sai itse viimeistellä tällättyään matalan kudin suoraan Ross Barkleyn syötöstä vasempaan alanurkkaan.

Kahden maalin johto passivoitti Evertonin. Lisää virtaa keskikentän pohjalle haettiin Manchester Unitedista tällä viikolla värvätystä Morgan Schneiderlinista. Hyökkäyksestä lähti tehomies Mirallas.

Toffeesin vetäytymisestä huolimatta Cityn paikat pysyivät vähäisinä. Yksi tilanteen poikanen nähtiin 72. minuutilla, kun Sergio Agüero laukoi kohti Roblesia. Everton-vahti pysäytti oikeaan kulmaan tähdätyn vedon venytyksellään ja isännät pelastuivat.

Nuorukaiset loppuhetkien sankareina

Everton ratkaisi pelin lopullisesti juuri enne viimeisen kympin alkua. Davies aloitti tilanteen loistavalla pallonriistolla, antoi syötön vasemmalle joukkuetoverilleen. Pallo palasi pian takaisin nuorukaiselle, joka nosti näyttävän chipin Bravon yli tyhjään maaliin.

Kolmannen maalin jälkeen Cityltä ei enää löytynyt aseita kiriin. Neljäskin osuma oli 85. minuutilla lähellä. Lukaku kuitenkin tuhri paikkansa sijoittamalla yrityksensä ohi maalin.

Se viimeinen maali kuitenkin lopulta saatiin vaihdosta debytoineen Ademola Lookmanin jalasta. Hyökkääjä leikkasi lisäajan viimeisillä hetkillä nopealla murtautumisella Cityn maalialueelle ja pamautti matalan vedon vasempaan alakulmaan lyöden loppulukemiksi 4-0 isäntien eduksi.

Everton-Manchester City 4-0 (1-0)

1-0 Romelu Lukaku (34.)
2-0 Kevin Mirallas (47.)
3-0 Tom Davies (79.)
4-0 Ademola Lookman (90+4.)