Kannattajien omistama FC United of Manchester on ollut jo pitkään yksi Englannin seuratuimmista jalkapalloliigan, eli neljän korkeimman sarjatason, ulkopuolisista seuroista. Entisiä Manchester Unitedin faneja, anarkiaa, hipsteriyttä ja kriisejä – seura on täynnä tarinoita.

Tällä hetkellä toinen Suur-Manchesterin seura, Salford City, liitää FC Unitedin kanssa samalla kuudenneksi korkeimmalla sarjatasolla eli National League Northissa. Sen tarina on erilainen: peräkkäisiä nousuja, kuuluisuuksia ja rahaa.

Salford City on David Beckhamia lukuun ottamatta Class of 92:n tähtien osaomistama. Viime kaudella FA Cupin toisen kierroksen uusintaan yltäneestä seurasta tuotettiin BBC:llä kaksi hienoa dokumenttia. Gary Nevillen, Ryan Giggsin ja kumppanien vahva panostus näkyy. Salford City on jalkapallofanien huulilla.

MANCHESTER, ENGLAND - JANUARY 28: Paul Scholes former Manchester United player and now joint owner of Salford City, poses for a photo during the National League North match between FC United of Manchester v Salford City at the Broadhurst Park on January 28, 2017 in Manchester, England (Photo by Nathan Stirk/Getty Images)
Paul Scholes bongattiin ottelussa. Kuva: Getty Images.

Kaksi omalla tavallaan alasarjojen jättiläistä otti yhteen viime lauantaina sateen ja tuulen vihlomalla Broadhurst Parkilla, FC Unitedin kotikentällä.

– Voitte tunkea rahat hanuriinne! Missä olitte, kun olitte paskoja?

Monisatapäinen vierasfanijoukko saa kuulla kunniansa kotiyleisöltä heti ensimmäisten minuuttien aikana. Salford City ei vetänyt kotipeleihinsäkään vielä kolme vuotta sitten niin paljon yleisöä, kuin mitä se on tuonut lauantaina Broadhurst Parkille.

Kuuluisat, mutta kiireiset osaomistajat ovat Paul Scholesia lukuun ottamatta pelin aikana muissa hommissa. Yleisesti ottaen omistajat nauttivat usein Salfordin peleissä tunnelmasta paikan päällä, anonyymisti pukeutuneina kannattajien seassa.

Nobby Stiles -rahasto, raivoa ja yksi taitava joukkue

Kentällä yksi joukkue hallitsee alun kiihkeän päästä päähän -törmäilyn jälkeen. Salford City on saanut kuudennelle sarjatasolle kokeneen nipun kasaan. Kymppipaidassa pelaava, valioliigaseura Burnleyn lainapelaaja, George Green ihastuttaa vikkelyydellään. FC Unitedin kovaa taklaavat keskikentän jyrät eivät pysy mukana. Salford siirtyy puoliajalle 1-0-johdossa.

Puoliajalla katsomoiden sisällä sijaitsevista baareista saa jonottaa virvokkeita helposti yli kymmenen minuuttia. Pelin näkee olutjonossa myös FCUM TV:stä, eli FC Unitedin omalta televisiokanavalta. Ilmassa tuoksuu tasaisin väliajoin terävä marihuanan haju.

MANCHESTER, ENGLAND - JANUARY 28: Jerome Wright of FC United of Manchester and Simon Grand of Salford City stand in the tunnel before the National League North match between FC United of Manchester v Salford City at the Broadhurst Park on January 28, 2017 in Manchester, England (Photo by Nathan Stirk/Getty Images)
Punapaitainen FC United of Manchester kunnioittaa peliasussaankin Manchester Unitedin värejä ja vanhaa tyyliä. Kuva: Getty Images.

Suuri osa FC Unitedin ”chanteista” on tuttuja myös Manchester Unitedin peleistä. Osansa saavat myös Malcolm Glazer, Sky TV, Manchester City ja Leeds.

Baaritiloissa paljon huomiota saa lisäksi varainkeruu Englannin ja Manchester Unitedin legendan Nobby Stilesin, 74, hyväksi. Dementiasta ja Alzheimerin taudista vuosia kärsinyt Stiles on saanut hyvin vähän tukea vanhoilta seuroiltaan, ja sen uutisointi on herättänyt Englannissa paljon närää.

Esimerkiksi pelaajaliitto ei ole pyynnöistä huolimatta alkanut tutkia yhteyttä jatkuvan pallon puskemisen ja aivosairauksien välillä. FC Unitedin kannattajat lupaavat lakanoissaan:

– Nobby, me autamme sinua.

Toisen puoliajan alkaessa yksi kannattaja ilmoittaa lähtevänsä vessaan jonojen lyhennettyä.

– Ota kanootti ja mela mukaan, vierestä ohjeistetaan ystävällisesti. Vessojen kunto ei yllä muuten hienolla stadionilla aivan Valioliigan tasolle.

MANCHESTER, ENGLAND - JANUARY 28: FC United of Manchester Fans look on during the National League North match between FC United of Manchester v Salford City at the Broadhurst Park on January 28, 2017 in Manchester, England (Photo by Nathan Stirk/Getty Images)
Ideologisesti FC United of Manchester ja Salford City ovat ainakin näennäisesti kaukana toisistaan. Kuva: Getty Images.

Kentällä Salford City on liian vahva. Se siirtyy erikoistilannemaalien jälkeen 3-0-johtoon. Manageripari Anthony JohnsonBernard Morley edustaa koulukuntaa, jossa pelaajat saavat kuulla kunniansa huonojen suoritusten jälkeen. Karskien miesten käyttäytymisestä huokuu kovaa mutta reilusti -asenne.

Kolmatta perättäistä nousuaan hakeva seura varmistaa voitolla asemiaan sarjan kolmannella paikalla. FC United of Manchester on 12. sijalla.

FC Unitedin fanit eivät kuitenkaan hiljene. He tunnistavat Salfordin rahalla mässäileväksi seuraksi. Juuri sellaiseksi jota he haluavat välttää.

Jalkapallo on joka tapauksessa ennen kaikkea tulosurheilua. Kannattajat ovat pettyneitä ja raivoissaan, kun Salfordin pelaajat tuulettavat kotiyleisöä kohti. Alasarjojen seuratuin seura ei ole juuri nyt FC United, vaan Salford City.

Lisää alasarjojen huimapäisestä nousukkaasta Salford Citystä tulossa ensi viikolla.

Video: Rasmus Rautavirta

Pauli Loukola

Kirjoittaja asuu Manchesterissa.