Wayne Shaw on ollut tämän viikon puhutuin pelaaja jalkapallomaailmassa, vaikka hän ei päässyt maanantaina edes kentälle Sutton Unitedin ja Arsenalin välisessä FA Cupin viidennen kierroksen ottelussa. Sen sijaan piirakansyöntiepisodi johti vedonlyöntitutkintaan ja lähtöön alasarjaseurasta.

Daily Echo kertoo verkkosivuillaan 46-vuotiaan Shaw’n tarinan. Ensimmäisen kerran 127-kiloinen järkäle nousi suuren yleisön tietoisuuteen, kun hänestä levisi maailmalle kuvia neljännen kierroksen Leeds-kamppailun yhteydessä. Ennen Tykkimiesten kohtaamista varamaalivahdin kasvoilla myytiin t-paitoja, älypuhelinkuoria ja jopa chilikastiketta.

Harva tietää sitä, että Shaw oli junioriaikoina lupaava toppari, josta Southampton kiinnostui. Nuorella pelaajalla oli tavoitteena ammattilaisura, ja hän yritti epätoivoisesti pudottaa painoaan valmentajien ohjeistuksen jälkeen.

Shaw murtautui Southamptonin nuorten joukkueeseen 15-vuotiaana. Hän pelasi jonkin aikaa Matt Le Tissierin ja Alan Shearerin kanssa samassa joukkueessa, kunnes nämä tekivät pikaisen nousun edustusjoukkueeseen.

Ura oli loppua jo vuonna 1998

Southampton-jakson jälkeen Shaw vaihtoi Readingiin ja pääsi kaksi kertaa FA Youth Cupin puolivälieriin. Tie ammattilaiseksi oli kuitenkin tukossa, ja hän päätyi alasarjajoukkue Basingstoke Towniin. Seuraava seura oli Bashley, jonka väreissä Shaw’n pelipaikka vaihtui maalivahdiksi.

Shaw on joutunut kuuntelemaan valtavan määrän solvauksia jalkapallokentillä. Uran loppu oli jo lähellä vuonna 1998, kun raivostunut maalivahti heitti pallon katsomoon Lymington-ottelussa ja sai punaisen kortin.

– Peli oli tasan jatkoajalla, ja juoksin hakemaan palloa, jolloin joku sanoi ”Kenen kanssa äitisi harrasti seksiä saadakseen sinun kaltaisen lapsen?” Se työnsi minut reunan yli. He maksavat rahaa lipuista ja voivat siten sanoa mitä haluavat tiettyyn pisteeseen asti, mutta kun se menee henkilökohtaiseksi, se sattuu. Punainen kortti mitätöitiin, kun Hampshiren jalkapalloliitto puuttui asiaan, mutta silti sillä oli vaikutuksensa, Shaw kertaa.

– Pahimmillaan se on samanlaista kuin rasistinen solvaus. Olen luultavasti luonnonoikku. Ihmiset katsovat minua ja sanovat ”Katsokaa tuon kokoa, me teemme todennäköisesti viisi tai kuusi maalia”, hän jatkaa.

– Pari vuotta sitten laihduin, mutta kilot vain palaavat vähitellen takaisin. Mutta jos pudotan vielä yhden kiven (6,5 kiloa), silloin en enää ole pullukkamaalivahti.

Daily Echo Sport

@dailyechosport
Sutton United's Totton-based FA Cup cult hero: Depression is my toughest opponent bit.ly/2lwV609

Masennus kovin vastustaja

Myöhemmin tänä vuonna triathloniin aikova Shaw asuu yhdessä Donna-vaimonsa sekä tytärtensä Jasminen, 18, ja Olivian, 16, kanssa. Mies sanoo, että masennus on ollut hänen kovin vastustajansa.

– Olen ylitäyttänyt elämäni työllä, jalkapallolla ja perhe-elämällä, tiivistää Shaw.

– Jostakin piti luopua. Ne olivat kovia aikoja. Jalkapallossa kyse on ylä- ja alamäistä. Voittaessa on massiivisen korkealla ja hävitessä aivan pohjalla. Se vaikuttaa sinuun. On luultavasti enemmän ihmisiä, joilla on se, mutta eivät tiedä sitä.

Shaw on käynyt pohjalla, jos serotoniiniarvot eivät olet nousseet tarvittavalle tasolle.

– Sängystä nouseminen aamulla on vaikeata. Silloin käyn aivan pohjalla. Se on kauheaa, todella. Se on aina läsnä, hän toteaa.

Shaw työskenteli jäätelömyyjänä kauemmin kuin Arsène Wenger on toiminut Arsenalin managerina, mutta jätti paikkansa saadessaan kokopäiväisen yhteyshenkilön työn Suttonissa.

– Käytin masennuslääkkeitä joka päivä, mutta en ole ottanut niitä sen jälkeen, kun menin Suttoniin. Minulla on edelleen huonoja päiviä. Mielialani vaihtelevat, mutta sitä tapahtuu kaikilla muillakin. Kyse on siitä, pystyykö sen kontrolloimaan, ja minä pystyn. Liikunta on ratkaisevassa roolissa. Se auttaa vapauttamaan valtavan määrän endorfiinia ja auttaa minua jaksamaan. Jälkeenpäin tuleva hyvänolontunne on massiivinen.