Kun Manchester United ilmoitti viime kesänä hankkineensa ruotsalaisen Zlatan Ibrahimovicin, eivät kaikki olleet vakuuttuneita siitä, miten mies sopeutuisi Valioliigaan. Edelliskauden hurja maalimäärä 50 oli kuitenkin syntynyt Valioliigaa pari pykälää heppoisemmassa Ranskan liigassa (PSG:n cup- ja europelit maalimäärässä mukana), ja hyökkääjä täyttäisi syyskauden aikana jo 35 vuotta.

Nyt epäilijät ovat kaikonneet, tai pikemminkin Zlatan on lyönyt heille jauhot suuhun. Ibrahimovic on tehnyt Unitedille 15 valioliigamaalia ja taistelee jo koko sarjan maalikuninkuudesta. Eritoten Zlatan on – isojen pelien miehenä – näyttänyt arvonsa ratkaisuhetkillä. Zlatanin puskumaali ratkaisi tällä kaudella jo sekä Community Shieldin että Liigacupin loppuottelun, ja Zlatan heilutti verkkoa myös FA Cupissa Blackburnia vastaan silloin, kun sitä eniten tarvittiin. Ranskalaisesta Saint-Étiennestä hän teki selvää kuin vanhasta muistista hattutempullaan.

Niin, se siirto. Zlatan saapui Old Traffordille vapaana agenttina, eli United ei maksanut hänestä pennin hyrrää siirtokorvausta. Sopimukseen sisältyy optio vuoden jatkosta, mutta nyt huhutaan jo suorasta kahden vuoden jatkosopimuksesta.

Zlatan on epäilemättä ollut todellinen täysosuma, mitä ilmaiseksi saatuihin pelaajiin tulee. Mutta on hyviä vapaita agentteja poimittu markkinoilta ennenkin. Tässä muutama poiminta valioliigaseurojen historiasta.

Sol Campbell (Arsenal)

Arsenal onnistui houkuttelemaan vuonna 2001 26-vuotiaan Sol Campbellin pahimmasta kilpakumppanistaan Tottenhamista. Campbell oli aiemmin todennut haastattelussa, ettei voisi koskaan pelata Arsenalissa, joten Spurs-fanien viha oli taattu. Campbell tilkitsi Tykkimiesten keskuspuolustusta viiden vuoden ajan ja voitti tuona aikana kaksi Valioliigan mestaruutta ja kolmesti FA Cupin. Campbell valittiin myös Arsenal-vuosiensa aikana sekä MM- että EM-kisojen tähdistökentälliseen.

Gary McAllister (Liverpool)

Liverpool hankki keskikenttämies McAllisterin Coventrysta jopa hieman Zlatania vanhempana, sillä skotti oli täyttänyt jo ennen kauden alkua 35 vuotta. Siirtoa epäiltiin niin ikään isoon ääneen, mutta manageri Gerard Houllierin ei tosiaan tarvinnut siirtoaan katua. McAllister toi kokemuksellaan ryhtiä joukkueeseen ja kannattajia hän riemastutti myös useilla upeilla erikoistilannemaaleillaan. Liverpool voitti kauden aikana kolme pystiä ja joukkueen kaadettua UEFA Cupin finaalissa Alavesin 5-4, McAllister valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Jay-Jay Okocha (Bolton)

Bolton löysi sateenkaaren pään, kun se hankki umpitaitavan nigerialaisen PSG:stä vuonna 2002. Okocha paukutteli Boltonille useita komeita maaleja, johdatti ryhmän Liigacupin finaaliin ja sai nopeasti myös kapteeninnauhan käsivarteensa. Yksi oman aikakautensa mieleenpainuvimmista pallotaitureista.

Esteban Cambiasso (Leicester)

Argentiinalainen keskikenttäpelaaja oli putoamista vastaan taistelleelta Leicesteriltä todellinen löytö, sillä seura jätti putoamisviivan lopulta kauas taakseen ja Cambiasso valittiin kauden päätteeksi Leicesterin vuoden pelaajaksi. Cambiasso on ilmaissiirtojen erikoismies, sillä hän on tehnyt onnistuneen ilmaissiirron uransa aikana peräti kolme kertaa.

Ruud Gullit ja Gianluca Vialli (Chelsea)

Kaksi nimekästä pelaaja-manageria, jotka saapuivat Chelseaan ilmaisilla siirroilla vuoden välein vuosina 1995 ja 1996. Kummankaan ei alunperin pitänyt vastata myös valmennuksesta, mutta kun näin kävi, oli tuloksena myös kannunnostelu kaksoisroolissa. Muistorikkaita hetkiä monille Chelsean kannattajille, ilmaiseksi.

Denis Law (Manchester City)

Viikko sitten 77 vuotta täyttänyt Denis Law pelasi Manchester Unitedissa 11 vuotta ja teki joukkueelle 237 maalia ennen kuin hän loikkasi naapuriseuran riveihin vuonna 1973. Seuraavana keväänä hän teki kantapäällään Citylle 1-0 -voittomaalin ottelussa Unitedia vastaan Old Traffordilla, myötävaikuttaen Unitedin putoamiseen pääsarjasta. Law ei ymmärrettävästi hyvän tavan mukaan juhlinut maaliaan.

Paul Pogba (Juventus)

Tätä pelaajaa valioliigaseura ei hankkinut, vaan luopui hänestä ilmaiseksi. 23-vuotiaan Paul Pogban nykyinen status on ”maailman kallein pelaaja”, ja seura on jälleen uusvanha Manchester United. Vuonna 2012 ranskalaisesta tuli kuitenkin monien mielestä yksi maailman kaikkien aikojen parhaista ilmaissiirroista. United päästi tuolloin 18-vuotiaan Pogban menemään, ja Juventuksessa hänestä tuli välittömästi avauskokoonpanon luottomies. Neljä mestaruutta myöhemmin Pogba palasi Manchesteriin, 109 miljoonalla eurolla.

Jutun lähteinä on käytetty The Telegraphia ja The Timesia.