Jalkapallon – kuten eittämättä monen muunkin palloilulajin – parissa pelaajien kipukynnys joutuu jatkuvasti koetukselle. Pelipaikasta on pidettävä kiinni vammoista huolimatta eikä heikkouden merkkejä ole lupaa osoittaa. Siksi tuttu ratkaisu on turvautua särkylääkkeisiin ja lykätä vammojen asianmukaista hoitoa hamaan tulevaisuuteen.

FIFA:n entinen johtava lääkintäviranomainen Jiri Dvorak on kehityksestä erittäin huolissaan. Hän kuvailee sitä ”hälyttäväksi trendiksi” pelaajien ja erityisesti juniorien keskuudessa. Laillisten särkylääkkeiden väärinkäyttö voi riskeerata pelaajien terveyden ja johtaa jopa hengenvaaraan. Dvorakin mukaan edellisten kolmen MM-kisojen pelaajista noin puolet käytti rutiininomaisesti ibuprofeenin kaltaisia tulehduslääkkeitä.

– Siitä on tullut kulttuurikysymys ja osa peliä. Se on ehdottoman väärin. Minusta kyse on lääkkeiden väärinkäytöstä ja siksi käytän sanaa ”hälyttävä”, FIFA:n viime marraskuussa 22 työvuoden jälkeen jättänyt Dvorak toteaa BBC:n sivuilla.

Englannin pelaajayhdistys kuitenkin vähättelee särkylääkkeiden väärinkäyttöä jäsentensä parissa. Viimeisen vuosikymmnen aikana ainoastaan yksi Englannissa pelannut jalkapalloilija on ottanut yhteyttä pelaajayhdistykseen särkylääkkeiden väärinkäytön takia.

– Pelaajalla oli selkävaivoja ja hän otti ibuprofeenitabletteja otteluista ja treeneistä selvitäkseen. Ongelma ilmeni hänen lopetettuaan, kun hän huomasi ottavansa lääkkeitä yhä. Siitä tuli hänelle pysyvä ongelma, pelaajien hyvinvointiasioista vastaava Michael Bennett kertoo.

”Särkylääkkeet eivät ole keksejä”

Jiri Dvorakin vuosina 1998-2014 toteuttaman tutkimuksen mukaan monet seurat priorisoivat menestyksen pelaajien hyvinvoinnin edelle. Dvorak puhui huolistaan työsuhteensa aikana myös Fifalle, mutta kattojärjestö ei ole tehnyt asialle mitään.

– Meidän on annettava pelaajille painokas lausunto: herätkää ja olkaa varovaisia. Särkylääkkeet eivät ole niin harmittomia eikä niitä voi syödä kuin keksejä. Niillä on sivuvaikutuksia, Dvorak muistuttaa.

BBC:n asiantuntija ja entinen Englannin maajoukkuepuolustaja Danny Mills sanoo särkylääkkeiden olleen jalkapallossa aina laajassa käytössä. Mills kuitenkin myöntää nähneensä usein, kuinka pelaajia painostetaan pelaamaan särkylääkkeiden avulla.

Danny Mills pelasi uransa aikana 320 ottelua muun muassa Manchester Cityssä ja Leedsissä, kunnes hän päätti uransa 32-vuotiaana loukkaantumisen takia.

– Särkylääkepistokset, -pillerit ja tulehduslääkkeet ovat yleisiä jalkapallossa. Ne ovat aina olleet ja tulevat aina olemaankin. Pelaajia kiinnostaa ainoastaan, onko lääke laillinen. Jos on, ja se auttaa häntä selviämään otteluista, tarjotut lääkkeet otetaan ilman mitään mutinoita, Mills sanoo.

– Olen nähnyt usein, kuinka pelaajia painostetaan pelaamaan särkylääkkeiden avulla. Minä itse sain pistoksia murtuneeseen varpaaseen kuuden kuukauden ajan – yhden ennen peliä ja yhden puoliajalla. Heräsin keskiyöllä tuskasta kiljuen vaikutuksen lakattua, mutta se oli oma valintani ja halusin tehdä niin. Tekikö se minulle pitkällä aikavälillä hyvää? Tuskinpa.

Millsin mukaan pelaajat etsivät silti aina lyhytjänteisiä ratkaisuja.

– Urheilussa on kyse riskistä ja palkinnosta. Jos palkinto on olemassa, ihmiset ottavat aina riskejä.

Agger, Klasnic ja Matteo katuvat särkylääkkeiden ylikäyttöään

LIVERPOOL, ENGLAND - NOVEMBER 23: Daniel Agger of Liverpool reacts during the Barclays Premier League match between Everton and Liverpool at Goodison Park on November 23, 2013 in Liverpool, England. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Daniel Agger pelasi Valioliigaa usein hammasta purren, vaikka kivut olisivatkin olleet kovat. Kuva: Getty Images

BBC nostaa esille kolme tunnettua huippujalkapalloilijaa, jotka katuvat ylisuurta särkylääkkeiden käyttöä peliuransa aikana. Yksi heistä on Liverpoolin pitkäaikainen toppari Daniel Agger, joka lopetti uransa viime kesänä 32-vuotiaana Bröndbyssä.

Keväällä 2015 Agger pyörtyi pukuhuoneessa sen jälkeen, kun hänet oli otettu vaihtoon vain 29 minuutin pelin jälkeen. Agger halusi pelata Kööpenhaminan derbyssä loukkaantumisestaan huolimatta ja hän oli ottanut viikon ajan suosituksia suurempia määriä tulehduslääkkeitä.

– Kehoni ei selvinnyt siitä. Olen ottanut liikaa tulehduslääkkeitä urani aikana. Tiedän sen aivan liian hyvin, eikä se ole kivaa. En saavuta mitään sillä, että sanon näin, mutta toivottavasti jotkut muut urheilijat hyötyvät tästä ja ottavat pillerin tai kaksi vähemmän, Agger kommentoi kesällä 2016 tanskalaiselle Jyllands-Postenille.

Entinen Boltonin, Werder Bremenin ja Kroatian maajoukkueen hyökkääjä Ivan Klasnic puolestaan todettiin viime syyskuussa ”kriittisesti sairaaksi”, sillä hänen kehonsa hylkii miehen munuaissiirrännäistä. Nyt 37-vuotiaan Klasnicin munuainen petti tammikuussa 2007. Kroaatti syyttää Werder Bremenin lääkäreitä siitä, etteivät he havainneet munuaisvaivaa ajoissa ja määräsivät hänelle jatkuvasti särkylääkkeitä, jotka voivat olla munuaisille erittäin vahingollisia.

42-vuotias Dominic Matteo puolestaan on joutunut kahteen selkäleikkaukseen sen jälkeen, kun hän lopetti uransa vuonna 2009. Muun muassa Leedsissä ja Liverpoolissa pelannut skotti kertoo saaneensa särkylääkepistoksia vuosien ajan, koska lääkärit halusivat välttää leikkaukseen joutumista.

– Otin särkylääkepistoksia pelatakseni, vaikka kehoni sanoi minulle toisin. Vaikka leikkaus menikin hyvin, en usko koskaan toipuvani täyteen kuntoon. Toivottavasti kykenen kuitenkin vielä nostamaan lapsiani.

– Ongelma juontaa aikaani Liverpoolissa, kun sain pistoksia pelatakseni. Leedsissä mikään ei muuttunut. Sain pistoksen joka lauantai, Matteo kertoi haastattelussa vuonna 2011.