Valioliigakausi lähestyy loppuaan. On siis aika listata kauden 2016-17 läpimurtopelaajat. Koska kyseessä ovat läpimurrot, Romelu Lukakun ja Dele Allin kaltaiset valmiit tähdet on jätetty pois listauksesta.

5) Ben Gibson (Middlesbrough)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

24-vuotias Ben Gibson on Middlesbrough’n puolustuksen ehdottomasti tärkein tukijalka. Boron akatemian oma poika urakoi jo Mestaruussarjassa kolmena kautena yli 30 ottelua suurimmaksi osaksi avauksessa ja mies on todellinen fanien suosikki. Ensimmäisellä valioliigakaudella vastuu ei ole suinkaan vähentynyt, sillä Gibson on tahkonnut kaikki Boron 31 peliä avauksessa. Peliminuutteja nuorukaiselle on kertynyt kunnioitettavat 2790.

Gibsonin loisto-otteet ovat vieneet miestä huhuissa pois Borosta muun muassa Leicesteriin. Varsinkin jos seura putoaa takaisin Mestaruussarjaan, luottomiehen pitäminen voi koitua mahdottomaksi tehtäväksi.

4) Alfie Mawson (Swansea)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Swansean puolustaja Alfie Mawson on kehittynyt alasarjapalloilijasta ja torikauppiaan apulaisesta Valioliigatason pelimieheksi. 23-vuotias brittitoppari pelaa ensimmäistä kauttaan Valioliigassa ja siihen nähden vastuuta on irronnut todella hyvin (22 peliä avauksessa). Vielä kaksi vuotta sittenhän Mawson luuti lainalla Kakkosliigassa.

188-senttinen Mawson on tuonut pääpallotaidoillaan Swansealle uuden aseen erikoistilanteisiin, mikä on tuonut myös neljä maalia. Englantilainen on voittanut myös voittanut keskimäärin 3,2 pääpalloa ottelua kohden. Mawson on saanut tunnustusta myös kahdella valinnalla ottelun parhaana pelaajana.

3) Tom Davies (Everton)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Tammikuun Evertonin ottelussa Manchester Cityä vastaan moni kiinnitti huomiota surffitukkaiseen pojankloppiin kotijoukkueen keskikentällä nimeltään Tom Davies. 18-vuotias englantilainen taisteli keskikentällä kaksinkamppailuissa kuin vanha tekijä ja otti taklauksia ansiokkaasti vastaan. Esitys jolla nuorukainen nousi suuren maailman tietoisuuteen huipentui huimaan chippimaaliin Claudio Bravon selän taakse.

Myöhemmin kaudella Davies on avannut yhdeksässä viimeisessä valioliigaottelussa ja raivannut tiensä pysyvästi Toffeesiin avaukseen. Tilastoihin on kertynyt vahvat kaksi maalia ja kolme maalisyöttöä. Hiljattain Davies sai myös palkinnon hyvistä esityksestään: eli viiden vuoden jatkosopimuksen.

2) Michael Keane (Burnley)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Manchester United -kasvatti Michael Keane ei saanut Old Traffordilla kovan kilpailun vuoksi mahdollisuutta läpimurtoon. Niinpä 24-vuotias puolustaja lainattiin viime kaudella Burnleyyn, jonka hän johdatti varmoilla otteillaan takaisin Valioliigaan. Siirron muututtua pysyväksi Keane on jatkanut tällä kaudella siitä, mihin hän jäi. Kaikki 33 otttelua avauksessa ja 2970 peliminuuttia vyöllä.

Myös Keanen tilastot ovat vahvoja. Purkupalloja on kertynyt 7,4 ottelua kohden ja voitettujen pääpallojen keskiarvo (4,2) on Valioliigan yhdeksänneksi suurin. Keane on myös onnistunut pariin otteeseen hyökkäyspäässä kahdella tekemällään maalilla. Kirsikkana kakun päälle Burnley on pitämässä sarjapaikkansa korkeimmalla tasolla.

1) Joshua King (Bournemouth)

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Callum Wilsonin loukkaantumista pidettiin Bournemouthille pahimpana mahdollisena iskuna. Sitten esiin astui norjalaiskärki Joshua King. King on ollut etenkin kevätkaudella vastuttamattomassa iskussa ja maaliskuun alusta alkaen verkot ovat heiluneet kuudesti. Koko kauden aikana 25-vuotias norjalainen on mättänyt ruhtinaalliset 13 maalia. Määrä on tuplasti suurempi kuin viime kaudella, jolloin mies osui vaan kuudesti.

Kingin maalit ovat luoneet myös Bournemouthille pesäeroa putoamisviivaan ja sarjapaikka on näillä näkymin säilymässä. Saapa nähdä, millaisia tarjouksia Norjan pojalle tuodaan kesällä käteen.