AFC Sunderland on onnistunut useana keväänä tekemään ihmepelastumisen ja säilyttämään paikkansa Valioliigassa aivan kauden viimeisten kierrosten aikana. Tällä kaudella ”Mustien Kissojen” nahkaa ei kuitenkaan pelastanut enää mikään, vaan kissimirri lähti karvattomana Mestaruussarjaan.

Kakkostasolta pääsarjaan paluu ei ole ikinä helppo nakki, vaikka Sunderlandin rakas vihollinen Newcastle siinä onnistuikin heti ensimmäisellä kaudellaan. Sunderland on pitänyt tiukkaa talouskuria ja tältäkin kaudelta tulee muhkeat tappiot, joten hankaluuksia voi olla luvassa alemmallakin sarjaportaalla.

Taloutta saa tietysti luonnollisesti paikattua pelaajamyynneillä ja putoajaryhmän riveistä löytyykin useita pelaajia, joiden luulisi kiinnostavan pääsarjaseuroja niin Englannissa kuin ulkomaillakin. Tässä esittelyyn heistä tärkeimpiä.

Jordan Pickford, 23 vuotta, maalivahti

Jordan Pickford on Sunderlandin oma kasvatti, joka on ollut seurassa kirjoilla koko pelaajauransa ajan tähän päivään saakka. Lainapestit ovat tosin heitelleet Pickfordia kuuteen eri seuraan Englannin viidellä ylimmällä sarjatasolla, mutta viimein tällä kaudella mies sai kasvattajaseurassaan ykkösvahdin aseman.

Vaikka joukkueen kausi olikin surkea, oli Pickford ryhmän ehdottomia valopilkkuja. Pickford antoi usein Sunderlandille mahdollisuuden pistesaldon kartuttamiseen, mutta hyökkäyspää ei vastannut huutoon. Pickford pääsi kuitenkin ainoana puolustuspään pelaajana ehdolle Valioliigan parhaaksi nuoreksi pelaajaksi muun muassa Dele Allin ja Romelu Lukakun kaltaisten supertähtien sekaan.

Pickford on vartioinut Englannin maalia kaikissa ikäkausimaajoukkueissa ja on tätä nykyä Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkuemaalivahti. Lokakuussa hän pääsi jo A-maajoukkueenkin varamaalivahdiksi loukkaantuneen Tom Heatonin tilalle.

Pickfordin kirjoituspöytä alkanee hiljalleen täyttyä tarjouksista, ja huhut todellisten suurseurojenkin kiinnostuksesta lienevät totuuspohjaisia. Manageri David Moyes suositteli kuitenkin Pickfordille tämän oman uran takia seuravalintaa, jossa tarjolla olisi ykkösvahdin vastuu ja varmoja peliminuutteja.

Moyesille kelpaisi varmasti Pickfordin jatko Sunderlandissakin, mutta eiköhän todennäköisempää ole siirtyminen jonkin sellaisen Valioliigan keskikastin tai häntäpään joukkueen maalin suulle, josta ykkösvahti vaihtaa kauden päätteeksi maisemaa. Ei toisaalta esimerkiksi Arsenalkaan kuulostaisi hassummalta osoitteelta?

SUNDERLAND, ENGLAND - DECEMBER 17: Jordan Pickford of Sunderland celebrates after the final whistle during the Premier League match between Sunderland and Watford at Stadium of Light on December 17, 2016 in Sunderland, England.  (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Missä jatkuu Jordan Pickfordin matka kohti Englannin maajoukkuetta? Kuva: Getty Images

Didier N’Dong, 22 vuotta, keskikenttäpelaaja

Gabonilaisesta N’Dongista tuli viime kesänä Sunderlandin historian kallein hankinta. Sunderland maksoi N’Dongista ranskalaiselle Lorientille 13,6 miljoonaa puntaa. N’Dongin sopimus jatkuisi vielä neljä kautta, mutta kenties Sunderlandilla on halua paikata talouttaan pelaajan myynnillä.

N’Dong on saanut Sunderlandin kenttäpelaajista toiseksi eniten peliminuutteja, mutta järin suuri miehen kontribuutio ei ole ollut ainakaan tehojen valossa. Nuorukaiselle on kirjattu ainoastaan yksi maali ja yksi maalisyöttö. Silti miehen potentiaali lienee edelleen valioliigaseurojen tunnistettavissa.

Wahbi Khazri, 26 vuotta, hyökkäävä keskikenttä

Tunisialainen erikoistilanne-ekspertti ei ole kuulunut David Moyesin suosikkeihin ja miehen peliaika onkin ollut aika rajallista. Tulosta on kuitenkin usein tullut näyttöpaikan koitettua. Ennen siirtoa Sunderlandiin verkot heiluivat verrattain tiheään Ranskan liigan Bordeaux’ssa. Kovin suurta korvausta Sunderland tuskin Khazrista saa, mutta Tunisian A-maajoukkueen luottopelaajan status nostanee arvoa jonkin verran.

Jermain Defoe, 34 vuotta, hyökkääjä

Lokakuussa 35 vuotta täyttävä Defoe on ollut Pickfordin ohella Sunderlandin kauden tärkeimpiä onnistujia. Defoe on ampunut sarjajumbolle 14 maalia, ja sillä lukemalla ollaan melko korkealla jopa koko liigan maalitilastossa. Vahvat otteet poikivat Defoelle neljän vuoden tauon jälkeen jopa maajoukkuekutsun ja konkari ampuikin maalin heti paluuottelussaan maaliskuussa.

Defoe on ollut Sunderlandin avauksessa kauden kaikissa otteluissa ja mies on kannattajien keskuudessa todella suosittu pelaaja. Defoen lähtö sattuu varmasti faneihin kivuliaasti eikä siirtokorvauskaan korkea ikä huomioiden järin suureksi taida nousta. Defoen itsensä voisi kuvitella hamuavan valioliigatasolle jäämistä, sillä miehen silmissä siintävät varmasti kesän 2018 MM-kisat. Pettymyksiä arvokisavalinnoissa on osunut kohdalle liian usein.

Kysyntää yhdeksällä valioliigakaudella 10 maalin rajan rikkoneelle luulisi olevan, ja eivätköhän omat kannattajatkin siirron sympaattiselle hyökkääjälle suo. Kunhan loikka ei tapahdu verivihollisen Newcastlen riveihin. Mahdollisina osoitteina Defoelle on mainittu Bournemouth ja West Ham. Defoella on jo aiempaa kokemusta molemmissa pelaamisesta.

Edellämainittujen lisäksi jonkin verran kiinnostusta lienee myös ainakin toppari Lamine Konéa (28 vuotta) ja hyökkääjä Fabio Borinia (26) kohtaan. Ilmaissiirrolla saatavilla ovat konkaritoppari Joleon Lescott (34), joukkueen kapteeni John O’Shea (36), keskikentän pohjapelaaja Jan Kirchhoff (26), ruotsalainen Sebastian Larsson (31), keskikenttämies George Honeyman (22), kokenut laituri Steven Pienaar (35) ja kärkimies Victor Anichebe (29).