Valioliiga on näyttänyt vihreää valoa Southamptonin hankkeelle myydä seura kiinalaisyritys Lander Sports Developmentille. Myyntihinnaksi muodostuu 190 miljoonaa puntaa eli 216,5 miljoonaa euroa.

Kauppaa tutkittiin kuukausien ajan, koska yrityksen pääjohtaja Gao Jishengiä on syytetty kotimaassaan lahjusten maksamisesta kiinalaispoliitikoille. 64-vuotias Jisheng on kuitenkin vakuuttanut syyttömyyttään eikä häntä ole tuomittu mistään.

Muiltakin osin kauppa on läpäissyt Valioliigan määräämät kriteerit. Kauppa on määrä julkistaa ensi viikolla.

Southamptonin nykyinen omistaja Katharina Liebherr on neuvotellut Landerin kanssa lähes vuoden ajan. Vaikka myyntihinta 216,5 miljoonaa euroa käsittääkin sataprosenttisen omistajuuden, on Landerin määrä ostaa aluksi vain enemmistö seurasta. Liebherr jää seuraan vielä joksikin aikaa vähemmistöomistajaksi, mutta siirtyy kokonaan sivuun, kun Lander täyttää lupauksensa lisäinvestoinneista.

Lander on vakuuttanut neuvotteluissa, ettei se myy tänä kesänä ketään seuran pelaajista. Lupaus koskee myös puolustaja Virgil van Dijkia, jota on pidetty Chelsean ja Manchester Cityn suuren kiinnostuksen kohteena. Van Dijkin uskottiin siirtyvän Liverpooliin, mutta Liverpool vetäytyi kaupasta Southamptonin valitettua Valioliigalle Liverpoolin sääntörikkomuksesta pelaajaneuvotteluja koskien.

Omistajavaihdoksen jälkeenkin puheenjohtaja Ralph Krueger jatkanee nykyisessä toimessaan. Landerkin haluaa silti oman edustajansa seuran johtokuntaan.

Liebherrin myyntihalukkuus perustuu siihen, että hän haluaa laajentaa toimiaan muille liike-elämän osa-alueille. Liebherr myös uskoo, että Southampton tarvitsee lisäinvestointeja vakiinnuttaakseen paikkansa Valioliigan ylemmässä keskikastissa. Liebherr on saamassa piakkoin valtavat veromätkyt omaksi ristikseen.

Southamptonista tulee toinen kiinalaisomistuksessa oleva valioliigaseura. Guochuan Lai osti viime vuonna West Bromwichin.