Ensi viikolla alkavan valioliigakauden merkittävimpänä sääntömuutoksena nähdään sukeltamisista jälkikäteen langetettavat pelikiellot. Sääntöuudistus otetaan varsinaisesti käyttöön jo tämän viikon perjantaina, kun toisen sarjaportaan eli Mestaruussarjan kausi alkaa.

Vielä tulevan kauden osalta pelikieltoja voidaan toistaiseksi mätkäistä vain tilanteista, joissa vääryyttä kokenutta joukkuetta kohtaan on tuomittu rangaistuspotku, tai jossa sukellus on johtanut vastapelaajan ulosajoon. Sukeltamisesta jälkikäteen langetettavan pelikiellon pituus on tavallisesti kaksi ottelua, mutta ”rikoksen uusijoille” sanktio on yhden ottelun pidempi.

Englannin jalkapalloliitto FA:n päättäjät kävivät tammikuussa oppimatkalla Skotlannissa uutta sääntöä valmistellessaan. Skotlannissa päätökset pelikielloista tekee yksittäinen kurinpitäjä, mutta Englannissa turvaudutaan kolmihenkiseen paneeliin.

Videoita tarkastelevaan kolmikkoon kuuluu entinen tuomari, manageri ja pelaaja, ja päätösten tulee syntyä yksimielisesti. Kaikkiaan ”videotuomareita” on 14. Kulloisenkin paneelitrion jäsenillä ei saa olla taustaa seurassa, jonka pelaajien edesottamuksia videoilta tarkastellaan.

Mikäli pelaaja ajetaan ulos suoralla punaisella tai toisella keltaisella kortilla sukelluksen seurauksena, tämän pelikielto voidaan perua. Yksittäistä varoitusta ei sen sijaan peruta, vaikka tämän todettaisiinkin olleen seurausta sukelluksesta.

Päätökset pyritään tekemään ennen tutkinnan kohteena olevan pelaajan edustaman joukkueen seuraavaa ottelua. Joukkueilla on mahdollisuus valittaa paneelin tekemistä ratkaisuista, mutta tätä ei pidetä todennäköisenä, koska päätökset syntyvät yksimielisesti.

Lähde: The Times