32-vuotiaan Ryan Atkinin ”kaapista ulos tulo” oli uutinen, joka otettiin ilolla vastaan Englannin erotuomarijärjestön ja jalkapalloliiton parissa. Atkinista tuli samalla ensimmäinen avoimesti homoseksuaali ammattierotuomari brittifutiksen historiassa.

– Ryanin esiintulo on pelille tärkeä hetki ja korostaa sitä faktaa, että tuomarointi on aidosti avointa kaikille, erotuomaripomo Neale Barry toteaa Guardianissa.

– Ryan uskoo, että ihmiset, jotka ovat onnellisia omissa nahoissaan menestyvät paremmin. En voisi olla enempää sata mieltä. Meidän tehtävämme on tukea kaikkia tuomareita, auttaa heidän kehitystään ja ennen kaikkea taata heille positiivisia kokemuksia.

Atkin toimii päätuomarina tällä kaudella viidennen sarjaportaan otteluissa. Sen lisäksi hänet nähdään neljäntenä erotuomarina kolmella ylemmällä sarjatasolla Valioliigaa lukuun ottamatta. Atkin on jo toiminut avustavana erotuomarina Mestaruussarjassa saakka, mutta nyt hän toivoo enemmän vastuuta päätuomarina.

– Roolimallit ovat tärkeitä, jotta osoitamme, että homous ja kiinnostus jalkapalloa kohtaan eivät todellakaan sulje toisiaan pois, Atkin sanoi Sky Sportsille.

– Homofobia on yhä ongelma, mutta asiat paranevat koko ajan. Tuomarit saavat paljon lokaa niskaansa useista eri syistä, mutta seksuaalinen suuntautuminen ei saa olla yksi niistä.

– Suurin haaste, jonka saatan tulevaisuudessa kohdata avoimesti homoseksuaalina tuomarina, voi olla pelaajilta, katsojilta ja jopa tuomarikollegoilta tuleva homofobinen pilkka. Toistaiseksi olen tosin huomannut jalkapallotuomarien olevan hyvin suvaitsevia.

Viime vuonna espanjalainen erotuomari Jesús Tomillero puhui avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja vastaanotti myöhemin tappouhkauksia.

– Homoseksuaalisuus on yhdentekevää, kun tuomitsee jalkapallo-ottelua. Aion kuitenkin mainita olevani homo, kun puhun tasa-arvosta ja monimuotoisuudesta, sillä se on olennaista. On tärkeää olla se, joka haluaa olla, ja tulla hyväksytyksi sellaisena, kuin on, Atkin summaa.