Listataanpa tähän alkukauden räikeimpiä sukeltajia ja filmaajia Valioliigasta. Aloitan, hmmm… Listalle kuuluu ainakin se… Ei kun, otetaanpa uusiksi.

Valioliiga ilmoitti viime kauden jälkeen ottavansa tällä kaudella käyttöön tärkeän sääntömuutoksen. Sukeltamisista voitaisiin nyt rangaista jälkikäteen langetettavalla kahden ottelun pelikiellolla. Pelikieltoja jakaa kolmihenkinen asiantuntijapaneeli, joka tutkii viikonlopun kierroksen kiistanalaisia tilanteita videolta alkuviikosta.

Paneeli on päässyt toistaiseksi työssään helpolla, sillä sen tutkittavaksi ei ole viety vielä ainuttakaan sukellustapausta. Vau! Sääntöhän tuntuu toimivan.

Yksi tai kaksi kierrosta voi olla pelkkää sattumaa, mutta se, että jo lähes neljä täyttä sarjakierrosta on pelattu ilman sukelluksia, jotka ovat vaikuttaneet pelin tulokseen, on mielestäni merkittävää edistystä. Voihan sukelluksia alkaa tulla vielä kasoittain, mutta ainakin alkukauden perusteella tuntuu siltä, että rangaistuksen pelko olisi tehnyt tehtävänsä.

Ehkä valmentajat muistuttavat pelikieltouhasta, tai pelaajat ovat itsekin ymmärtäneet, että häviämisen riski voi olla isompi kuin saavutettava hyöty. Saattaahan joillain lähteä filmaaminen selkäytimestä, mutta ehkä useimpien mielessä häilyy ajatus, että eipä olisi mukavaa joutua pelikieltoon, ja vaarantaa omaa paikkaa joukkueessa.

Oli jonkinlainen herätys, kun sunnuntaina Newcastlen Mikel Merino jäi TV-kameroille kiinni tökeröstä sukeltamisesta Swansean rangaistusalueella. Espanjalainen teki hienon kierteisen loikan ilman swansealaisjalkojen osuutta asiaan. Merinon uimahyppy oli nolo, mutta samalla se paljasti uuden säännön epäkohdan.

Paneelin analysoitavaksi menee nimittäin vain tilanteet, jotka johtavat vastustajan ulosajoon (suoralla punaisella tai toisella keltaisella) tai sitä vastaan tuomittuun rankkariin tai vapaapotkuun. Nyt erotuomari Mike Jones ei tuominnut mitään näistä, joten myöskään jatkoa ei ole luvassa.

Kysymys kuuluukin: miksi näin? Ei sukelluksia sentään niin paljoa nähdä, että paneeli hukkuisi töihin, jos kaikki potentiaaliset sukellustapaukset arvioitaisiin ja mahdollisesti sanktioitaisiin. Nyt Merino pääsee kuin koira veräjästä, menetettyään ainoastaan hetkellisesti kasvonsa. Ilmeisesti rangaistuksen uhka ei ollut vielä tarpeeksi suuri.