Uuden Mestarien liiga -kauden lohkovaihe starttaa tiistai-iltana kahdeksalla eri paikkakunnalla. Vaikka urheilu ja jalkapallo onkin edelleen itsestäänselvästi tapahtumien keskiössä, saadaan ottelutapahtumissa ja stadionien liepeillä varautua siihen, että poliiseja ja turvallisuusjärjestelyjä tullaan näkemään aiempaa enemmän.

Eurooppaa ovat ravistelleet muutaman viime vuoden aikana useat vakavat terrori-iskut, eikä terrorismin uhkaa voida sulkea pois Mestarien liigastakaan. Ottelupaikkakunnilla tehdään varmasti kuitenkin kaikki mahdollinen, jotta tragedioilta vältyttäisiin.

Eurooppalaisten jalkapalloseurojen turvallisuusvastaavat kokoontuivat viime viikolla Müncheniin vuotuiseen stadion- ja turvallisuuskonferenssiin. Konferenssin järjestivät yhteistyössä Uefa ja EU, ja siinä keskityttiin erityisesti terrori-iskujen ehkäisemiseen.

Guardianin mukaan muun muassa Liverpool, Arsenal ja Manchester United ovat asentaneet tolppia ja betoniporsaita estääkseen mahdollisia autolla tehtyjä iskuja. Stadionien lähettyvillä tehdään myös enemmän reppujen tarkistuksia.

Sen jälkeen, kun itsemurhapommittaja surmasi 22 Ariana Granden pop-konsertista poistuvaa ihmistä Manchesterissa toukokuussa, on huomiota alettu kiinnittää nimenomaan stadioneilta poistumiseen.

– Pariisin hyökkäysten (kolme itsemurhapommia Stade de Francen ulkopuolella Ranska-Saksa -ystävyysottelussa marraskuussa 2015) jälkeen tapahtumissa keskityttiin turvallisuuteen ihmisten tullessa sisään, Arsenalin stadionvastaava John Beattie sanoo.

– Manchesterin pommin jälkeen miettimme, kuinka suojella paikalta poistuvia ihmisiä. Teemme kaiken mahdollisen estääksemme terroristeja hyökkäämästä stadioneitamme kohtaan.

Yksityisen turvallisuusasiantuntijan Steve Frosdickin mukaan Pariisin ja Istanbulin hyökkäykset merkitsivät suurta muutosta Euroopan jalkapallon turvallisuushuolille. Istanbulissa 38 ihmistä kuoli Besiktas-Bursaspor -ottelun yhteydessä räjähtäneen pommin kylvämiin tuhoihin.

 

 

– Manchesterin pommitus osoitti, että matalan riskin tapahtumia ei enää ole. Stadionit, seurat ja kansalliset jalkapalloliitot ovat päivittäneet terrorismin vastaisia turvatoimiaan, ja UEFA on tarjonnut asianosaisille koulutusta ja tukea, Frosdick kertoo.