Valioliigan häikäisevän arvokkaat televisiointisopimukset ovat jo vuosien ajan taanneet Englannin pääsarjalle mukavan kilpailuedun esimerkiksi Espanjan, Saksan ja Italian pääsarjoihin verrattuna. Rahaa liikkuu brittifutiksessa silti mukavasti Valioliigan alapuolellakin. Sen takaa Sky Sportsin ja English Football Leaguen (EFL) välinen uusi TV-sopimus.

Sky ja EFL solmivat uuden viisivuotisen sopimuksen ottelujen televisioinnista Englannissa. Sopimus kattaa kaudet 2019-2024 ja sen arvo on hulppeat 600 miljoonaa puntaa, eli noin 666 miljoonaa euroa.

Uusi sopimus tarkoittaa liigalle ja sen seuroille hulppeaa 36 prosentin korotusta TV-tuloihin. Nykyisessä, kauden 2018-2019 loppuun ulottuvassa sopimuksessa Sky maksaa televisioinnista 88,3 miljoonaa puntaa per kausi (98 miljoonaa euroa). Uuden sopimuksen myötä vuosikorvaus on 120 miljoonaa puntaa eli 133 miljoonaa euroa.

Uusi sopimus mahdollistaa sen, että Sky voi striimata kaikki viikolla pelattavat Mestaruussarjan ottelut. Seurat voivat välittää striimin omilla kotisivuillaan, mikäli Sky ei näytä ottelua suorana TV-lähetyksenä. Lisäksi sopimukseen sisältyy Englannin Liigacup eli Carabao Cup, Checkatrade Trophy -cup, Mestaruussarjan nousukarsintaottelut sekä otteluita Englannin Ykkös- ja Kakkosliigasta.

 

Lauantain prime timessa pelattavia Mestaruussarjan otteluita ei striimata vieläkään.

Valioliigan TV-oikeuksien osalta liikutaan toki aivan eri sfääreissä. Pelkästään Englannin TV-oikeudet kattava sopimus tuo Valioliigalle vuosittain 1,712 miljardin tulot. Toisin sanoen Sky ja BT maksavat jo 12 valioliigaottelusta saman summan kuin EFL:lle koko vuoden peleistä. Nykyinen mammuttisopimus kattaa vuodet 2016-2019.

Lähde: BBC