Kerroimme viime viikolla siitä, kuinka Valioliigan ”kuusi suurta” (Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Tottenham ja Liverpool) mielivät sopimaan sarjan TV-tulojen uudelleenjaosta. Tähän saakka Valioliigan ulkomailta tulevat TV-rahat on jaettu sopuisasti kaikkien seurojen kesken, mutta nyt 25 vuotta kestävään harmoniaan on tulossa särö.

Uudessa ehdotuksessa 35 prosenttia ulkomailta tulevista TV-rahoista jaettaisiin jatkossa seuroille niiden sarjasijoitusten perusteella siten, että paremmin menestyvät saisivat isomman palan kakusta. Ehdotus ei kuitenkaan saanut suurten toivomaa vastakaikua liigaseurojen keskiviikkoisessa kokouksessa.

14 pienemmän liigaseuran tuki ehdotukselle oli niin olematonta, että ehdotuksesta äänestäminen päätettiin jättää kokonaan väliin. Jotta muutos voitaisiin hyväksyä, vaadittaisiin ehdotukselle vähintään 14 valioliigaseuran tuki.

 

TV-rahojen jaosta aiotaan keskustella uudestaan marraskuussa, kenties sopuisamman ehdotuksen merkeissä.

– Kaikki tulivat paikalle hyvin aikein, ja uskon, että heillä on hyviä aikeita. Olen optimistinen, Swansean osaomistaja Steve Kaplan kommentoi BBC:lle.

Vuodet 2016-2019 kattava nykyinen sopimus tuo jokaiselle valioliigaseuralle vuosittain 39 miljoonan punnan tulot kansainvälisestä televisioinnista. Muun muassa Kiinan ja Yhdysvaltojen televisioinnista ollaan kuitenkin maksamassa merkittävästi suurempia summia vuodesta 2019 alkaen, ja siksi suurseurat mielivät hilata omaa osuuttaan tuotosta ylöspäin.