Arvostettu brittilehti Guardian julkaisee vuosittain yhtä ikäluokkaa koskevan huippulupausten listauksen. Listaus on paisunut hieman vuosi vuodelta, sillä kun vuonna 2014 listalle nostettiin 40 talenttia ja vuotta myöhemmin 50, on viime ja tänä vuonna listalla mukana jo 60 pelaajaa.

Kuten kutinsa pitävä klisee sanoo, ”pelaajat kehittyvät hyvin eri tahtiin”. Vanhoja talenttilistauksia on kuitenkin taatusti kiinnostavaa tarkastella vuosia myöhemmin. Ja kyllä Guardian on oikeaankin osunut, komeileehan vuoden 2014 listalla muun muassa kesällä maailman toiseksi korkeimmalla siirtosummalla Barcelonaan siirtynyt Ousmane Dembélé.

Tämänvuotisessa listauksessa vuoronsa saavat vuonna 2000, eli ihkaensimmäiset ”millenniaalit”. Yksi listan taatusti mielenkiintoisimmista nimistä on Timothy Weah. Kyllä, itsensä George Weahin poika.

George Weah palkittiin vuonna 2005 sekä FIFA:n vuoden pelaajan palkinnolla että Ballon d’Orilla. Jari Litmanen sijoittui samana vuonna äänestyksen kolmanneksi. Weah loisti ennen muuta Monacossa, PSG:ssä ja AC Milanissa, mutta uransa viimeisinä vuosina hän kävi vielä Valioliigassa Chelsean ja Manchester Cityn riveissä.

Liberialaisena Weahin kohtalona oli jäädä kokonaan paitsi MM-kisoissa pelaamisesta – Jari Litmasen ja vaikkapa Ryan Giggsin tavoin. Kenties poika Timothy Weah panee tällä saralla paremmaksi, sillä Timothy edustaa maajoukkuetasolla (U17) synnyinmaataan Yhdysvaltoja. Timothy Weah solmi tänä kesänä ammattilaissopimuksen isänsä vanhan seuran PSG:n kanssa ja teki hattutempun heti Uefa Youth League -debyytissään.

Manchester City monen talentin tarinassa mukana

Englantilaisittain huomionarvoista on, että Guardian nostaa listalle pari Manchester Cityn akatemiassa pelaavaa talenttia. Yksi näistä on sveitsiläinen kärkimies Lorenzo González, jota on verrattu Xherdan Shaqiriin ja Sergio Agüeroon. Toinen on argentiinalainen laituri Benjamín Garre, jonka isoisä Oscar juhli maailmanmestaruutta vuonna 1986.

Citystä poispäin sen sijaan vei Jadon Sanchon tie. Englantilaislaituri ei uskonut pystyvänsä lyömään läpi Manchesterissa, ja muutti menneenä kesänä Borussia Dortmundiin. Siellä Sanchosta povataan Ousmande Dembélén seuraajaa.

Manchester City -yhteys löytyy vielä yhdeltä listan pelaajalta, Molden norjalaiselta Erling Braut Hålandilta. Kyllä, Erlingin isä on Alf-Inge Håland, jonka kymmenen vuotta Englannissa kestänyt peliura päättyi Roy Keanen surullisenkuuluisaan taklaukseen, joka rikkoi Hålandin polven. Håland pelasi tuolloin Manchester Cityssä.

Aivan kaikilla listan valioliigatalenteilla ei yhteyttä Cityyn ole, vaan mukaan pääsee myös Chelsean hyökkääjä Callum Hudson-Odoi. Valioliiganousua tavoittelevan Leedsin organisaatiosta listalle ponnistaa puolestaan bulgarialaishyökkääjä Kun Temenuzhkov, joka siirtyi Leedsin reservijoukkueeseen kesällä Barcelonan kakkosjoukkueesta.

Kaikkein tunnetuin pelaaja listalla on brasilialainen Vinicius Junior, josta Real Madrid maksoi Flamengolle peräti 45 miljoonaa euroa. Vinicius Junior pelaa vielä tämän kauden lainallakasvattajaseurassaan ja siirtyy Madridiin ensi kesänä.

Maajoukkuevauhtia maailman huipulta on puolestaan päässyt maistamaan luxemburgilainen Vincent Thill. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana pelaava Thill pelasi Luxemburgin A-maajoukkueen avauksessa, kun jalkapallokääpiö pakotti syyskuussa Ranskan 0-0 -tasapeliin.

Koko Guardianin listaan voi tutustua täällä.