Manchester Unitedin junioreissa jalkapallo-oppinsa saanut Robbie Savage teki mittavan valioliigauran Leicesterin, Birminghamin, Blackburnin ja Derbyn paidassa. Keskikentällä väsymättä raatanut Savage toimi myös Walesin maajoukkueen kapteenina, ja sai uransa aikana Daily Maililta epämieluisan leiman ”Valioliigan likaisin pelaaja”. Lisänimi oli seurausta Savagen lukuisista keltaisista korteista.

Tätä nykyä Savage tunnetaan BBC:n tarkkasilmäisenä jalkapalloasiantuntijana. Julkikuvan takana 42-vuotiaalla Savagella on kuitenkin omat henkiset painolastinsa.

Mielenterveysasiat ovat saaneet viime vuosina jalkapallon parissa enemmän huomiota muun muassa Robert Enken ja Gary Speedin itsemurhien myötä. Viime toukokuussa puolestaan Englannin entinen maajoukkuepelaaja Aaron Lennon ohjattiin sairalaahoitoon vakavien masennusoireiden takia.

Savage kertoo Telegraphin haastattelussa, että hän etsi ammattiapua ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten murrettuaan jalkansa.

– Puhun lääkärilleni kerran tai kaksi kuussa. Avaan mieltäni hänelle ja yritän saada asioihin perspektiiviä. Hänestä on ollut valtavasti apua elämässäni.

”Kameroiden sammuttua olen hyvin epävarma”

Savagea on jäänyt painamaan, kuinka hän ei ollut läsnä isänsä kuollessa vuonna 2012. Colin Savage kärsi varhain puhjenneesta demantiasta. Raskaimmalta tuntuu kuitenkin rooli, jota hän joutuu esittämään kameroiden edessä asiantuntijan tehtävissään.

– Soitan ihmisille useita kertoja päivässä kysyäkseni samat kysymykset. Jos olen sanonut jonkin pienenkin asian väärin, pelkään menettäväni työni, ja etten pystyisi elättämään perhettäni, Savage kertoo arjen huolistaan.

– Heti kun valot sammuvat ja mikki on kiinni, vetäydyn kuoreeni. Menen kotiin ja murehdin. Olen todella epävarma.

– Olen täysin eri mies siviilissä kuin televisiossa. Kun olen TV:ssä tai radiossa, kaikki sanovat, että olen ”täynnä elämää”. Siitä voi saada väärän käsityksen. Kotona minulla on samat ongelmat kuin kaikilla muillakin.

– Saatan ajatella, etten ole tarpeeksi hyvä rooliini, tai miettiä sitä, tuntevatko ihmiset minua, koska jalkapallourani ei ollut tarpeeksi hyvä. Luulen, että minut halutaan aina lytätä, eikä sitä asiaa ole helppo käsitellä.

– Kun jalkani murtui, olin todella synkässä tilassa. Samoin, kun lopetin urani, en tiennyt, mikä minua odottaisi. Minulla on vaikeuksia edelleen, ja siksi puhun lääkärin kanssa.

Savage myöntää, että aloittaessaan televisiossa hän koki alemmuuden tunnetta vieressään istuneisiin Rio Ferdinandiin ja Steven Gerrardiin nähden. Joskus hän sanoo potevansa syyllisyydentuntoa siitä, että hän vie tehtävässään jonkun toimittajan paikan.

”Speed oli kapteenini ja suuri johtajani”

Savage on valinnut avoimuuden osin Gary Speedin kohtalon takia. Speed ja Savage olivat hyviä ystäviä, ja he juttelivat viimeisen kerran vain viikkoa ennen Speedin kuolemaa, 27. marraskuuta 2011. Savage ei aavistanut ystävänsä ongelmista mitään.

– Monet nykyisistä ja entisistä jalkapalloilijoista, tai minkä tahansa työpaikan ihmiset kärsivät mielenterveysongelmista, mutta eivät puhu.

– Gary oli läheinen ystäväni. Hän ei avautunut kenellekään. Olisipa hän puhunut huolistaan ehkäistääksemme sen, mitä tapahtui. Kun tapasin hänet viime kerran, ei mitään merkkejä näkynyt. Hän oli pelikaverini Gary Speed. Kapteenini ja fantastinen johtaja, jolla meni Walesin kanssa hyvin.

– Olen yksi heistä, jotka voivat puhua avoimesti mielenterveydestä. Tiedän, että ennaltaehkäisy on parempi kuin parantuminen, Savage naulaa.