Ensi kesän MM-kisojen osallistujamaista on nyt selvillä 23, eikä lokakuussa enää pelata. Loput yhdeksän maata ratkaistaan marraskuun kuudessa playoff-parissa sekä Afrikan karsintojen viimeisellä kierroksella.

Lajin kiistattomien supertähtien maista tiensä kisoihin ovat selvittäneet niin Cristiano Ronaldon Portugali, Lionel Messin Argentiina, Luis Suárezin Uruguay ja vaikkapa viime vuosien kestomenestyjät Saksa, Espanja ja Ranska.

Kovia pelaajia jää silti arvokisoista aina rannallekin, vaikka kisoja kuinka laajennettaisiin. Niin tälläkin kertaa. Moni odotti vaikkapa jalkapallon perinteisen suurvallan Hollannin – joka nähtiin vielä tällä vuosikymmennellä MM-finaalissa – palaavan arvokisakantaan, mutta toisin kävi. Afrikassa puolestaan moni tuttu MM-kisakävijä Ghanan ja Kamerunin johdolla jäi ulos Venäjän turnauksesta.

Ja sitten on maita, kuten George Weahin Liberia, Jari Litmasen Suomi, tai Henrikh Mkhitarjanin Armenia, jotka eivät ole vielä koskaan MM-kisoihin selvinneet.

Kokosimme alle joukkueen niistä huippupelaajista, jotka joutuvat varmuudella seuraamaan Venäjän kisoja sivusta. Lista voi saada laadukkaita täydennyksiä vielä marraskuussa, mutta kova on nimilista nytkin.

Tähdistö MM-kisoista varmuudella rannalle jääneistä pelaajista.

”Tähdistön” lisäksi rannalle jäi paljon muitakin kovia nimiä. Mainittakoon vaikkapa sellaiset kuin Claudio Bravo, Daley Blind, Wes Morgan, Gary Medel, Joe Allen, Kevin Strootman, Andri Jarmolenko, Riyad Mahrez, Christian Pulisic, Arturo Vidal, Georginio Wijnaldum, Aaron Ramsey, Marek Hamsik, Edin Dzeko, Stevan Jovetic ja Vincent Aboubakar.