Mitäs lauantain jalkapallo-ohjelmassa onkaan? Tärkeät MM-karsintaottelut Norsunluurannikko-Marokko ja Tanska-Irlanti ainakin. Ja sitten Thetford Town-Wisbech Town.

Anteeksi, mikä? Thetford Town-Wisbech Town on arvonsa tunteville huippujalkapallon ystäville täysin mitätön alasarjapeli, mutta siinä kuitenkin tehtäneen englantilaista jalkapallohistoriaa. Peter Shiltonin lyömättömänä pidetty ennätys on nimittäin jäämässä historiaan.

Legendaarinen maalivahti Peter Shilton pelasi pitkän ja komean uransa aikana kaikkiaan 1 249 kilpailullista ottelua. Ei likimainkaan yhtä legendaarinen Paul Bastock ylsi viime keskiviikkona tuohon samaan lukemaan, ja kyllä, Wisbechin maalia vartioi juuri Bastock.

Nyt 47-vuotias Bastock haaveili tuhansien muiden pikkupoikien tavoin huippupelaajan urasta. Unelma ei toteutunut, vaan Bastockista tuli alasarjajyrä. Niin hyvä jyrä kuitenkin, että pian Shiltonin lyömätön ennätys on hänen.

– En koskaan yltänyt sille tasolle, jolle halusin jalkapalloilijana päästä. Se, että olen kuitenkin rikkomassa ennätyksen, on jotain, josta en ikinä osannut haaveilla, Bastock kertoi BBC:lle.

30 vuotta sitten Shearerin ja Le Tissierin pysäyttäjänä

Bastockin pitkän uran yksi kohokohdista on FA Youth Cupin voitto yli 30 vuotta sitten kasvattajaseuransa Coventryn paidassa. Matkalla cup-finaaliin kaatui 2-1 -numeroin Alan Shearerin ja Matt Le Tissierin tähdittämä Southampton, Bastockin vartioidessa maalia. Miesten tiet veivät eri suuntiin, mutta ennätysten kirjoihin on Bastockkin pääsemässä, edellämainitun tähtikaksikon lopetettua uransa jo aikapäiviä sitten.

Läpihuutojuttu ei 1 250 otteluun yltäminen kuitenkaan ole ollut – ei tietenkään. Polvivamma pakotti Bastockin jo lopettamaan täysipäiväisen pelaamisen ja viime tiistaina hän aiheutti pienen autokolarin, jossa kukaan ei onneksi loukkaantunut.

– Pelimäärän karttuessa sitä vain haluaa olla loukkaantumatta. Joten kun ajoin sen kolarin, tarkistin ensin, että olihan se nainen kunnossa, ja sitten mietin, että ”voi luoja, onhan oma kroppani kunnossa”. Haluan vain päästä sen maaliviivan yli.

Bastock oli jo laittaa pillit pussiin jokunen viikko sitten, mutta seurajohto ja kotiväki käänsivät hänen päänsä.

– Aioin lopettaa, koska olin kyllästynyt jalkapalloon. Ihmiset vain haukkuvat toisiaan eikä kunnioitusta ole. Olen kuunnellut sitä vuosia, mutta kun se osuu omalle kohdalle, sitä kysyy, onko kaikki sen arvoista, Bastock pohtii.

– Manageri kuitenkin käänsi pääni ja sanoi, että tämä ennätys kaipaa rikkomista. Ja tietysti vaimonikin yllyttää minua koko ajan rikkomaan Shiltonin ennätyksen.

”Olen päästänyt kaikki mahdolliset maalit”

Bastock oli 16-vuotias, kun Diego Maradona teki MM-kisojen puolivälierässä ikimuistoisen ”Jumalan käsi” -maalinsa Englannin verkkoon. Englannin maalia vartioi tuolloin juuri Peter Shilton, jonka Bastock nimeää idolikseen. Kaikkiaan Shilton pelasi 125 A-maaottelua, mutta Bastock ei ole koskaan tavannut häntä.

– Se on sääli, sillä poikana Shilton oli sankarini. Hänen tapaansa minäkään en ollut erityisen iso, joten yritin 15-18 -vuotiaana venyttää itseäni puolapuilla roikkuen, Bastock nauraa.

– Kun pelasin 1000. pelini, toivoimme, että Shilton ottaisi yhteyttä. Koska hän ei tehnyt niin, en usko merkkien olevan kovin hyvät nytkään.

Peliurastaan Bastock vietti pisimmän ajan, 12 vuotta Boston Unitedissa. Lyhyttä Malesian visiittiä lukuun ottamatta hän on pelannut enimmäkseen alasarjoissa. ”Jumalan käsi” on Bastockilta kokematta, mutta kaiken muun hän on nähnyt.

– Olen päästänyt kaikki sellaiset maalit, jonka voisi kuvitella maalivahdin päästävän, ja enemmänkin, ikkunanpesufirman omistava Bastock vakuuttaa.


Seuraa meitä myös Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Instagramissa näet kätevästi mielenkiintoisimmat uutisemme, Facebookissa käydään kovimmat jälkipuinnit ja Twitteristä tavoitat kaikki uutisemme reaaliajassa! Meidät löydät myös Snapchatista nimellä valioliiga.