Manchester Unitedin Juan Mata aloitti alkusyksyllä hienon hyväntekeväisyyshankkeen Common Goalin. Siihen mukaan lähtevät jalkapalloilijat sitoutuvat luovuttamaan yhden prosentin palkastaan hyväntekeväisyyteen.

Common Goal -kampanja on innoittanut mukaan jo muun muassa Mats Hummelsin, Giorgio Chiellinin, Shinji Kagawan ja Swansean Alfie Mawsonin sekä naisfutiksen terävimmältä huipulta Alex Morganin ja Megan Rapinoen. Tuoreimpana mukaan ilmoittautui kampanjan ensimmäinen Mestaruussarja-pelaaja, viime keväänä Valioliigasta pudonneen Sunderlandin hyökkääjä Duncan Watmore.

23-vuotias Watmore on kaikkea muuta kuin tyypillinen englantilainen ammattijalkapalloilija. Hän pelasi pikkupoikana Manchester Unitedissa, jonka akatemiasta hänet pudotettiin 12-vuotiaana. Sen jälkeen jalkapallo oli pitkään nuorelle miehelle sivuseikka ennen Sunderlandista saatua ammattilaissopimusta.

[readmore from=Common-Goal]

Unitedista lähdettyään Watmore pelasi krikettiä ja rugbya sekä opiskeli loistavilla arvosanoilla matematiikkaa, fysiikkaa ja taloustieteitä. 16-vuotiaana hän palasi jalkapallon pariin Altrinchamin amatöörijoukkueeseen, josta silloinen valioliigaseura Sunderland poimi hänet neljä vuotta siten.

Vuosina 2015-2016 Watmore pelasi 13 ottelua Englannin alle 21-vuotiaiden maajoukkueessakin, kunnes viime joulukuussa saatu polven ristisidevamma pakotti hänet pitkälle pelitauolle. Watmoren elämä ei kuitenkaan roiku jalkapallouran varassa, sillä hänellä on akateeminen loppututkinto taloustieteistä ja liikejohtamisesta.

– En tullut jalkapalloilijaksi tavanomaista reittiä. En viettänyt koko ikääni sitä odottaen, vaan futaajan ura putosi syliini 19-vuotiaana. Pääsyy Common Goaliin lähtööni on, että haluan antaa jotain takaisin. Se on klisee, mutta totta, Watmore sanoi Telegraphille.

– Jalkapallon pelaaminen on hyvin nautinnollinen työ, joten minulla on käynyt tuuri. Tällaiseen sitoutuminen antaa sille merkityksen. Näin rahani voi päätyä johonkin hyvin arvokkaaseen, kansallisesti tai maailmanlaajuisesti. Se puhuttelee minua.

Watmoren perhetaustakaan ei ole jalkapalloilijoille se kaikkein tavallisin. Hänen isänsä Ian toimi johtotehtävissä Englannin jalkapalloliitossa, perheen kaikilla neljällä lapsella on akateeminen koulutus ja perheen äiti on pappi.

Watmoren kiinnostus fysiikkaan ja tieteeseen on saanut vastakaikua myös Sunderlandin pukukopissa.

– Alaskan ja Venäjän välissä Beringinsalmessa on kaksi saarta. Toinen niistä kuuluu Venäjälle ja toinen Yhdysvalloille. Niiden välillä on vain pieni välimatka, mutta päivämäärärajan takia toisessa kello on 23 tuntia vähemmän. Keskustelimme siitä juuri tänään kopissa. Joitain kundeja juttu ei kiinnostanut tippaakaan, ja joitain todella paljon, Watmore kertoo.