Tarkkasilmäisimmät television katsojat ovat saattaneet huomata, että Manchester Cityn manageri Pep Guardiola on kantanut jo useiden viikkojen ajan ottelujen yhteydessä keltaista silkkinauhaa rintapielessään. Nauha ei ole pelkkä koriste tai tyyliseikka, vaan selkeä poliittinen viesti.

Katalonialaislähtöinen Guardiola on usein ennenkin ottanut kantaa Espanjan ja Katalonian sisäisiin poliittisiin asioihin. Guardiola jakoi painavia lausuntoja muun muassa Katalonian lokakuisen itsenäisyysäänestyksen tiimoilta.

Espanjan keskushallinto julisti tuolloin kansanäänestyksen perustuslain vastaiseksi ja mitätöi äänestyksen tuloksen. Äänestyksen järjestäjiä – muun muassa Jordit Sánchez ja Cuixart – suljettiin sittemmin vankilaan. Juuri heitä Guardiola haluaa rintanauhallaan tukea.

– Jos UEFA, FIFA tai Valioliiga haluaa rankaista minua nauhan takia, niin antaa mennä, Guardiola totesi eilisen Manchesterin derbyn jälkeen Marcan mukaan.

– He, ja etenkin kaksi Jordia, ovat vankilassa. Älkää unohtako, että he vain pyysivät ihmisiä äänestämään. Älkää unohtako sitä.

– Kannan nauhaa ennen kaikkea puolustaakseni kahta ihmistä, jotka puolustivat kansan oikeutta äänestää. Joutuakseen vankilaan pitää tehdä jotain vakavaa. Niin kauan kuin he ovat vankilassa, he saavat tukeni. Ja he ovat olleet vankilassa jo yli 60 päivää, Guardiola kertoo.