Mitä Valioliigan suurseuroilla on suunnitelmissa tammikuun siirtoikkunaa varten? Vaikka Manchester City onkin uuteen vuoteen lähdettäessä monen pisteen karkumatkalla, on kaikilla joukkueilla vielä isot panokset pelissä ja runsaasti otteluita jäljellä.

Kaikki englantilaisseurat selvittivät tiensä Mestarien liigan jatkopeleihin, ja moni on vielä kahdessa kotimaan cup-kilpailussakin mukana. Noin puolet kaudesta on pelattu, ja joukkueiden suurimmat ongelma-alueet ja kehityksen kohteet ovat pitkälti selvillä.

Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen pohtii ja arvioi yllä olevalla videolla kärkiseurojen tarpeita tammikuun siirtoaikaa ajatellen.

Manchester City

Paatelainen uskoo, että sarjaa johtava manchesterilaisnippu ei tarvitse uusia vahvistuksia kesken kauden, mutta epäilee, että City saattaa joka tapauksessa aktivoitua siirtoikkunan auetessa.

– Se, miten he pelaavat ja millainen penkki heillä on, niin en usko, että hankkivat (uusia pelaajia), mutta eihän koskaan tiedä. Toppariosasto? Siellä on ollut aika paljon loukkaantumisia. Voi olla, että hankkivat sinne, mutta kuinka isolla rahalla? Onko se vain joku hätävara? Vähän veikkaan, että ei hanki.

Manchester United

Unitedin kohdalla on ollut paljon puhetta varsinkin vasemman laitapuolustajan tontista, jossa ovat tällä kaudella vuorollaan operoineet Ashley Young, Luke Shaw, Matteo Darmian ja Daley Blind. Monen heistä on huhuttu jopa lähtevän seurasta, ja Paatelaisen mielestä manchesterilaiset tarvitsevat joka tapauksessa selkeän vahvistuksen puolustuksensa vasemmalle laidalle, jos he meinaavat taistella pokaaleista tällä kaudella.

– Young on pelannut siellä enimmäkseen, varsinkin isoissa peleissä. On tehnyt ja syöttänyt paljon maaleja, mutta puolustuspelaaminen askarruttaa.

– Näkisin, että Darmian on heistä paras puolustava pelaaja. Hän on hyvä ja käyttökelpoinen pelaaja siinä mielessä, että pystyy pelaamaan puolustuksen molemmilla laidoilla.

– (Antonio) Valencia on ehdottomasti sen luokan (vaadittavan tason) pelaaja, mutta vasemman puolustajan tontille hankkisin kovan luokan pakin.

Chelsea

Diego Costa siirtyy pian virallisesti Atlético Madridiin, ja Chelsean riveihin jää kaksi puhdasta hyökkääjää, joista toinen ei tunnu pääsevän kentälle edes hätätapauksessa. Belgialaiskärki Michy Batshuayi on kuluttanut penkkiä jopa silloin, kun Álvaro Morata on ollut sivussa.

Paatelainen ei kuitenkaan näe tätä ongelmana, sillä manageri Antonio Conte on tuntunut jo löytävän ratkaisun tilanteeseen.

– Chelsea on pelannut sillä kolmen kymppipaikan pelaajan kolmikolla (Eden Hazard, Pedro, Willian). Tavallaan on pelattu ilman keskushyökkääjää, mikä on ollut todella liikkuvaa ja todella elävää peliä.

– Melkein sanoisin, että ei tarvita uutta keskushyökkääjää, koska tämä vaihtoehto on todella käyttökelpoinen.

Liverpool

Jürgen Kloppin miehistö mättää maaleja, mutta puolustuspelaaminen aiheuttaa joukkueen kannattajille ajoittain tuskallisen määrän hikipisaroita. Liverpool vahvisti tällä viikolla, että Southamptonin hollantilaistoppari Virgil van Dijk liittyy seuraan siirtoikkunan auetessa (huom. video kuvattu ennen sopimuksen julkistamista), mutta Paatelaisen mielestä yksi hankinta ei riitä.

– Jos Liverpool haluaa haastaa Manchesterin seurat, niin Liverpool tarvitsee uuden maalivahdin, aivan maailmanluokan maalivahdin, jota heillä ei ole tänä päivänä. Heillä on ok maalivahteja, mutta ei maailmanluokan maalivahteja.

– He tarvitsevat myös pohjapelaajan. (Jordan) Henderson on hyvä pelaaja ehdottomasti. Kuinka paljon hän syöttää ratkaisevia syöttöjä? Hyvä kysymys. Kuinka hyvä hän on puolustuspelissä? Kuinka kurinalainen hän on puolustuspelissä? Siitä en ole ihan varma. Hankkisin siihen myös maailmanluokan pohjapelaajan.

Mixun Special One käsittelee tammikuun siirtoikkunaa myös huomenna uudenvuoden aattona ilmestyvällä videolla, jossa käydään läpi lisää joukkueita.