Maanantaina pelattava Brightonin ja Crystal Palacen FA Cupin kolmannen kierroksen kohtaaminen on Englannissa ensimmäinen virallinen ottelu, jossa käytetään VAR-teknologiaa (Video Assistant Referee).

Oikeudenjakajien apuna avainratkaisuissa on videotuomari, joka seuraa peliä televisiomonitoreista. Myös videotuomarilla on oma apulaisensa.

Historiallisen ottelun erotuomarina toimii Andre Marriner. Videotuomariksi puolestaan on nimetty Neil Swarbrick ja tämän apulaiseksi Peter Kirkup.

Swarbrick ja Kirkup eivät kuitenkaan ole paikan päällä, vaan he seuraavat peliä Valioliigan ottelukeskuksessa Stockley Parkissa. Se sijaitsee lähellä Heathrow’ta.

Videoteknologiaa ei käytetä kaikissa tuomioissa. Syynissä ovat vain maalitilanteet, rangaistuspotkut, suorat punaiset kortit ja väärään pelaajaan kohdistuvat tuomiot.

Pelin aikana Marriner voi pyytää Swarbrickilta, että jokin tietty tilanne tarkistetaan videolta. Swarbrick puolestaan voi informoida Marrineria, jos hän uskoo tämän tehneet virheen.

– VAR puuttuu peliin vain siinä tapauksessa, että erotuomari on tehnyt selvän virheen, erotuomaripomo Mike Riley huomauttaa.

Kentän välittömässä läheisyydessä on televisiomonitori, josta Marriner voi käydä tarkistamassa tilanteen. Hän on ottelun aikana jatkuvassa yhteydessä Swarbrickiin, sillä molemmilla on kuulokkeet.

Tarkistettavia tuomioita ei näytetä jättiscreenillä ottelun katsojille samaan tapaan kuin esimerkiksi kriketissä tai tenniksessä.

VAR-teknologiaa on käytetty vaihtelevin tuloksin Saksan ja Italian pääsarjoissa tällä kaudella.

Lähde: The Argus