Vaikka 26-vuotias Jordan Ayew johtaakin neljällä valioliigamaalillaan Ayewin perheen tämän kauden maalitilastoa, on Swansean hyökkääjä edelleen hieman isoveljensä André Ayewin varjossa. 28-vuotias West Ham -kärki kun on valittu vuonna 2011 paitsi Ghanan niin myös koko Afrikan parhaaksi pelaajaksi. Vuonna 2015 hän puolestaan voitti Afrikan mestaruusturnauksen maalikuninkuuden.

Mikäli Swansea onnistuu pyrkimyksissään ostaa isoveli-André West Hamista takaisin Joutseniin, voitaisiin veljekset nähdä samassa joukkueessa ensimmäisen kerran neljään kauteen. Tuolloin kaksikko hyökkäsi vielä Marseillessa.

Jordan Ayew ei kuitenkaan suorasta vertailusta innostu. Hän ei halua peilata itseään isoveljeensä, sillä vertailuja hän on saanut kuulla jo riittämiin. Ja yhtä vertailua kumpikaan veljes ei tule ikinä voittamaan; nimittäin vertailua omaan isäänsä Abedi ”Pele” Ayewiin. Abedi Pele valittiin peliuransa aikana kolme kertaa Afrikan vuoden pelaajaksi ja häntä pidetään yhtenä mantereen kaikkien aikojen pelaajista.

– Pinnalle pääseminen kuulussa jalkapallosuvussa on kaikin tavoin vaikeampaa. Jouduin liiaksi suurennuslasin alle, ensin isäni ja sitten hyvin pärjänneen veljeni takia, Jordan Ayew kertoo The Timesin haastattelussa.

– En siis päässyt helpolla, mutta en vertaa itseäni isääni tai veljeeni. Jokaisella on oma tapansa pelata ja tehdä asioita.

– Ihmiset vain pitävät vertailuista. Nyt vertaillaan Messiä ja Ronaldoa, mutta minua eivät vertailut kiinnosta. Nykyäänkin ihmiset pohtivat ”kumpi oli parempi, Abedi Pele vai George Weah?”. Ja niin se jatkuu heidän loppuelämänsä ajan.

– Vanhempamme kuitenkin kasvattivat meidät siten, että olemme valmiita kohtamaan paineet ja tekemään parhaamme. Millään muulla ei ole väliä, Jordan Ayew sanoo.

Isä ponnisti pinnalle todellisesta suurperheestä

Abedi Pelen elämä oli omanlaisensa tuhkimotarina. Hän varttui pienessä köyhässä kylässä ja jakoi kotinsa yhdessä 18(!) sisaruksen kanssa. Jalkapalloa pelattiin savikentillä eikä kukaan ollut kuullut Peléstä, koska kylässä ei ollut televisioita. Myöhemmin Abedi Ayew sai kuitenkin lisänimensä juuri Pelén mukaan.

Abedi Pele meni naimisiin varakkaan perheen tyttären Mahan kanssa, ja yhteiselo on jatkunut jo yli 30 vuoden ajan. Isän peliura päättyi vasta Jordan Ayewin ollessa kahdeksanvuotias. Poika varttui kotimaansa Ghanan pääkaupungissa Accrassa samassa talossa tätien, setien, sisarusten ja serkkujen kanssa, ja näki isänsä pelaavan vain televisiossa.

 

– Me olemme afrikkalaisia ja se on meille tavallista. Vartuimme yhdessä, ja se on pelkästään positiivista. Olen niin läheinen serkkuni kanssa, että häntä luullaan veljekseni, Jordan Ayew jatkaa.

Jordan Ayewille tarjottu vastuullinen rooli

Jordan Ayew on saanut Swansean uudelta managerilta Carlos Carvalhalilta vapauksia, mutta myös suuren vastuun.

– Hän sanoi minulle heti ensimmäisenä päivänä, että hän tuntee kykyni ja odottaa minulta enemmän. Olin samaa mieltä.

Jordan Ayew uskoo vakaasti siihen, että sarjajumbo Swansea pelaa itsensä loppukauden aikana vielä kuiville.

– Meillä on vielä 15 finaalia ja meidän täytyy voittaa niistä suurin osa, Ayew sanoi maanantaina.

– Tilanne on hankala, mutta olen luottavainen. Putoamisviivaan on matkaa vain neljä pistettä ja tiedän, että olemme menossa oikeaan suuntaan.

Mikäli Ayewin veljekset päätyvät tammikuussa samaan seuraan, on se molemmille varmasti mieluisa uutinen. Molemmat pelasivat uransa alkuvaiheessa yhdessä Marseillessa ja asuivatkin tuolloin yhdessä. Toisilleen läheiset veljekset ovat yrittäneet houkutella myös sukulaisiaan kylään, mutta se on osoittautunut liian suureksi haasteeksi.

– He valittavat, että täällä on liian kylmä. He ovat tietysti oikeassa, mutta haluamme nähdä heitäkin. Heille kuitenkin riittää, että he näkevät meidät televisiosta, ja he tietävät näkevänsä meitä lomalla. Jos minulla on kuusi viikkoa lomaa, vietän siitä viisi ja puoli viikkoa Ghanassa, Ayew sanoo.