Manchester Unitedin pitkän historian synkimmästä hetkestä, Münchenin lentoturmasta tulee 6. helmikuuta kuluneeksi 60 vuotta. Lento-onnettomuudessa kuoli kaikkiaan 23 ihmistä, joista kahdeksan oli Unitedin pelaajia ja kolme joukkueen taustahenkilöitä.

United järjestää turman vuosipäivänä muistomessun Old Traffordilla. Tilaisuuteen kutsutaan erikseen kaikki yli 65-vuotiaat kausikortinhaltijat, mutta seuran mukaan kaikki kannattajat ovat myös tervetulleita.

Tilaisuus alkaa paikallista alkaa klo 14.45. Minuutin hiljainen hetki pidetään klo 15.04 – samalla kellonlyömällä, kun turma tapahtui.

Unitedin silloista joukkuetta kutsuttiin lempinimellä ”Busby Babes”, manageri Sir Matt Busbyn mukaan. Yksi ”Busby Babesin” jäsenistä oli yksi Englannin kaikkien aikojen jalkapalloilijoista, Sir Bobby Charlton. Tuolloin 20-vuotias Charlton sai onnettomuudessa päävammoja, mutta toipui sittemmin entiselleen – ainakin fyysisesti. Charlton antoi viime syksynä 80-vuotispäivänsä yhteydessä haastattelun, jossa hän muisteli tuota elämänsä käännekohtaa.

Onnettomuuden sattuessa Manchester United oli jokseenkin lyömättömässä vireessä, ja mediassa spekuloitiin, että joukkue voisi voittaa FA Cupin, Englannin liigan ja Euroopan Cupin muodostaman triplan. Turmapäivänä joukkue oli palaamassa Belgradista Euroopan Cupin ottelusta, kun välilasku Münchenissä meni kohtalokkaasti mönkään.

Valioliigaottelussa Manchester United-Huddersfield 3.2. pidetään myös minuutin hiljainen hetki turman uhrien muistoksi.

Lähde: BBC