Heinäkuussa 2014 Englannin kahdeksalle korkeimmalle sarjatasolle tuli sääntö, jonka mukaan pelaajat eivät saa lyödä vetoa jalkapallosta.

Muun muassa Joey Barton sai sääntöjen rikkomisesta 18 kuukauden pelikiellon (jota myöhemmin lyhennettiin 13 kuukauteen), mutta hänen arvionsa noin puolet pelaajista ovat syyllistyneet vastaaviin rikkeisiin (lue lisää TÄSTÄ).

Nyt arvostettu brittimedia The Times on paneutunut aiheeseen ja sen tietojen mukaan, on selvää, että pelaajien vedonlyönti on edelleen ongelma. Sääntöjä pystyy kiertämään muun muassa läheisten henkilöiden avulla.

– Sain vaimoni avaamaan pelitilin. Pyydän häntä laittamaan sinne pelivaraa ja annan hänelle rahat, nimetön pelaaja kertoi Timesille.

On selvää, että sadat pelaajat toimivat samalla tavalla Valioliigasta alasarjoihin. Toki kaikilla rikkomukset eivät ole yhtä vakavia kuin Bartonilla, joka oli lyönyt vetoa 1260 pelistä.

”Se ei ole vaikeaa”

Muun muassa Tottenhamia ja Sunderlandia pelaajaurallaan edustanut Andy Reid oli samaa mieltä aiheesta muiden pelaajien kanssa.

– Kielto ei ole estänyt niitä ihmisiä, jotka haluavat lyödä vetoa.

– He tekevät niin joko omalla tilillään – joka ei suoraan sanottuna ole kovin viisasta – ja jäävät kiinni tai sitten he laittavat jonkun muun tekemään ne. Se ei ole vaikeaa.

Vuonna 2016 lopettaneen Reidin mukaan noin neljännes joukkueiden pelaajista lyö vetoa säännöllisesti. Hän vahvisti, että tämä tapahtuu usein välikäden kautta, joka voi olla esimerkiksi tyttöystävä, isä tai kaveri.

– Tiedän kavereita, jotka laittavat isänsä tekemään vedot.

”Koko joukkue rikkoi sääntöjä”

Myös kolmas nimetön pelaaja kertoi, että eräässä tapauksessa koko joukkue rikkoi sääntöjä seuran joulujuhlissa.

– Meillä oli joukkueen [pelaajien] kassassa hieman ylimääräistä rahaa, joten laitoimme ne menemään. Teknisesti koko joukkueemme rikkoi sääntöjä.

– Kukaan ei ole sitä mieltä, että vedonlyönti olisi pitänyt kieltää. He eivät koe tekevänsä mitään väärää.