Libyan hirmuhallitsija, eversti Muammar Gaddafi Manchester Unitedin omistajana? Kuulostaa pähkähullulta yhtälöltä, mutta tällainenkin skenaario oli taannoin vakavasti työn alla.

Gaddafin jalkapalloilullisesta vallankumouksesta kertoi Sunday Timesille Cardiff Cityn nykyinen puheenjohtaja Mehmet Dalman, joka valmisteli diktaattorin ostoyritystä. Dalman itse oli ostanut 2,5 prosentin osuuden Unitedista, ja hän pääsi valmistelemaan Unitedin siirtymistä Glazerien suvun omistukseen vuonna 2005.

Ennen kuin Glazer-kauppa saatiin kansiin, John Magnier ja JP McManus halusivat luopua 29,9 %:n yhteisestä omistusosuudestaan, ja Dalman sai tehtäväkseen estiä ostajan. Osuus oli tuolloin suurin yksittäinen viipale Unitedista, ja kuka hyvänsä sen ostaisi, saisi käsiinsä suuren päätäntävallan Unitedissa. Tuo henkilö oli lähellä olla Muammar Gaddafi.

– Voin kertoa koko tarinan joskus viinilasin ääressä, mutta kerron vain, että ihmiset eivät tiedä, kuinka lähellä seura oli päätyä Libyaan. Gaddafi melkein osti Manchester Unitedin. Se oli todella lähellä toteutua – puhumme kirjaimellisesti muutamasta tunnista, Dalman paljastaa.

Dalman lensi yksityiskoneella Libyan pääkaupunkiin Tripoliin viimeistelläkseen kauppaa. Hän tapasi ensin Gaddafin neuvonantajia ja ”sitten äijän itsensä”.

– Sanoin hänelle, että ”olet ostamassa Englannin kirkkoa, kai ymmärrät sen? Manchester United on kuin uskonto”, Dalman muistelee.

Gaddafi halusi tehdä kaupat, mutta lopulta miehet eivät kuitenkaan päässeet sopuun hinnasta. ”Erittäin lähellä” kuitenkin oltiin.

 

 

Muammar Gaddafi hallitsi Libyaa itsevaltaisesti vuodesta 1969 vuoteen 2011 eli kuolemaansa saakka. Tuolloin valta vaihtui libyalaisten noustua kapinaan ja Gaddafin saatua surmansa vallankaappauksen yhteydessä.