Lauantain kovimmasta valioliigaottelusta ei ole epäselvyyttä. Viikonlopun ensimmäinen päivä pyrähtää Englannin pääsarjan osalta käyntiin Pohjois-Lontoon paikallisottelulla Tottenham-Arsenal.

Tottenhamin viime sarjapelistä ei jännitystä puuttunut. Se nousi 2-2-tasapeliin Anfieldilla Liverpoolia vastaan vasta lisäajan viidennellä minuutilla, kun brittikärki Harry Kane pisti pallon pussiin rangaistuspotkusta.

Ottelun loppuhetkillä riitti jännitystä muutenkin, sillä Loris Karius oli torjunut Kanen ensimmäisen yrityksen 11 metristä vain kahdeksan minuuttia aiemmin. Siinä välissä Mohamed Salah oli vienyt Poolin johtoon illan toisellaan, ja kotijoukkue näytti marssivan voittoon ennen kuin avustava erotuomari päätti liputtaa Virgil van Dijkin rikkeen rangaistusalueen sisällä aivan loppuhetkillä.

Arsenalin kenraaliharjoitus lauantain derbyyn tuli vakuuttavalla esityksellä Evertonia vastaan. Aaron Ramseyn hattutemppu siivitti joukkueen 5-1-kotivoittoon, ja myös Dortmundista suuren kohun saattelemana Arsène Wengerin miehistöön liittynyt Pierre-Emerick Aubameyang sai maalitilinsä auki. Manchester Unitedista hankittu armenialainen Henrikh Mkhitarjan oli ilmiliekeissä syöttäen peräti kolme maalia uransa toisessa pelissä tykkimiehissä.

– Pelillisesti lauantain ottelu on pirun mielenkiintoinen. Spurs on todella kovassa vireessä ja vei kuitenkin peliä Anfieldillakin, missä se ei tunnetusti ole koskaan pärjännyt. Man United näytti aiemmin piirisarjajoukkueelta heitä vastaan, Viasatin selostaja Tuomas Virkkunen puntaroi Valioliiga.comille.

– Mutta mikä on nykyisen Arsenalin todellinen taso? En usko, että Big Samin (Allardyce) väsynyt ja hengetön Everton on mikään mittari. Mkhitarjan ja Aubameyang aloittivat huikeasti, mutta nyt tulee ihan eri tason joukkue vastaan, hän muistuttaa.

Arsenal ja Tottenham kohtasivat ensimmäisen kerran tällä kaudella marraskuussa. Silloin kotijoukkue Arsenal otti jopa hiukan yllättävän 2-0-voiton Shkodran Mustafin ja nykyään Manchester Unitedia edustavan, Valioliigan palkkakeisariksi nousseen Alexis Sánchezin osumilla.

– Kauden ensimmäisessä derbyssä Spurs oli ihan lapanen, vaikka lähti silloinkin ennakkosuosikkina. Käykö samalla lailla nyt? Virkkunen pohtii.

Virkkusen mukaan Valioliigan maalitilastoa 22 rysällä johtava Kane herättänee lauantaina huomioita ottelua katsomaan saapuvissa kannattajissa niin hyvässä kuin pahassa.

– Kane on mukavasti avautunut lehdissä viime päivinä siitä, kuinka oli parasta uralla, että pääsi Arsusta pois. Näillä hän saa varmasti yhä enemmän Spurs-faneja ekstaasiin ja vihellykset Arsun faneilta.

24-vuotias Englannin maajoukkuemies Kane vietti Arsenalin organisaatiossa vain kuukausia ollessaan alle kymmenen vuoden ikäinen. Siitä hänen tiensä jatkui Ridgeway Roversin kautta Watfordiin ja sieltä Tottenhamin organisaatioon vuonna 2004.

Tuomas Virkkusen selostama Valioliigan huippukamppailu Tottenham-Arsenal näkyy suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja osoitteessa viaplay.fi lauantaina 10.2. kello 14.25 alkaen. Viasatin valioliigastudio aloittaa kierroksen perkaamisen kello 14. Ottelun parhaat palat ovat nähtävissä osoitteessa viasport.fi.