Uransa lopettanut norjalaistuomari Tom Henning Øvrebø oli huomion keskipisteenä keväällä 2009, kun Chelsea ja Barcelona kohtasivat Mestarien liigan toisessa, ratkaisevassa välierässä Stamford Bridgellä.

Barcelona-ikoni Andrés Iniesta tasoitti lisäajan kolmannella minuutilla tilanteeksi 1-1, mikä merkitsi katalonialaisten etenemistä kilpailun loppuotteluun.

Ottelu jäi monille mieleen lukuisten kyseenalaisten tuomioiden ja viheltämättä jääneiden rikkeiden takia. Øvrebø myöntää itsekin, että Lontoon ilta ei jäänyt hänelle erityisen mieleisenä muistiin.

Barcelonan puolustaja Eric Abidal sai toisella jaksolla punaisen kortin, mutta Chelsea ei onnistunut tappamaan otteluparia edukseen. Useat Chelsean pelaajat ja kannattajat valittivat ottelun jälkeen, että heiltä jäi saamatta ainakin kuusi rangaistuspotkua.

Iniestan tasoituksen jälkeen Barça-kärki Samuel Eto’o pelasi palloa omalla rangaistusalueellaan kädellä, mikä jäi myös Øvrebølta huomaamatta. Michael Ballack jahtasi tilanteen jälkeen norjalaistuomaria ympäri kenttää karjuen hänelle päin naamaa.

Chelsean pelaajat Didier Drogba ja Jose Bosingwa saivat ottelun jälkeen pelikiellot rajusta protestoinnistaan.

Lontoolaisseuran kannattajat eivät vieläkään ole unohtaneet Øvrebøn toimia. Hän on monesti kertonut saaneensa tappouhkauksia vielä vuosia ottelun jälkeenkin.

Pelin päätösvihelluksen jälkeen Øvrebøn ja muun tuomariston oli vaihdettava hotellia turvallisuussyistä.

– Se ei ollut paras päiväni, se on varmaa. Mutta tuomarit saattavat tehdä tuollaisia virheitä, kuten pelaajat ja valmentajatkin välillä, kertoi Øvrebø Marcalle.

– Olen ylpeä pitkästä urastani ja siitä, että kuuluin hetken Euroopan elittiin tai ainakin maani parhaisiin. Sen takia minua ei voida muistaa vain siitä yhdestä pelistä.

– En puhunut ottelun jälkeen yhdellekään pelaajalle. Jätin kentän arvokkaana, menin pukukoppiin, ja siinä se.

– Muistan toki, että meidän oli vaihdettava hotelleja, ja moni ihminen oli vihamielinen meitä kohtaan. Meidän oli oltava varovaisia seuraavina päivinä.

– En voi muuttaa ihmisten mielipiteitä. Mutta olisi ollut mielenkiintoista kysyä esimerkiksi Real Madridin kannattajilta, olisivatko he olleet samaa mieltä päätöksistäni, jos ne olisivat olleet heille suosiollisia eikä Barcelonalle.

– Meillä tuomareilla on vain muutama sekunti aikaa päättää. Ihmiset voivat nähdä tilanteet televisiosta ja sanoa, että ”Voi luoja, minä olin väärässä tuosta pilkusta tai punaisesta kortista”. Nämä ovat normaaleja asioita.

– Olin vastuussa tehdyistä päätöksistä. Voimme väittää, että jos olisin tehnyt toisin, niin ehkä Chelsea olisi mennyt finaaliin. Sitä emme saa ikinä tietää.

Chelsea ja Barcelona kohtaavat tiistaina Mestarien liigan neljännesvälierän ensimmäisessä osassa Stamford Bridgellä.