Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen arvioi viikonlopun valioliigakierroksen suurimmaksi uutiseksi luonnollisesti Arsenalin ilmoituksen, että Arsène Wenger jättää seuran manageritehtävät kauden jälkeen (lue uutinen tästä). Mixun mukaan tieto vaikuttaa Arsenalin loppukauteen.

Mixu, viimein se odotettu tieto tuli: Arsène lähtee. Mitä sanot tästä?

– Eiköhän tuo ollut odotettua ja uskon, että se on lähtenyt lopulta Arsène Wengeristä itsestään. Olen aikaisemminkin sanonut, että vain yksi mies voi Wengerin Arsenalista erottaa ja se on Wenger itse.

– Wengerin ura Arsenalissa on poikkeuksellinen ja koko Valioliigan kehityksen kannalta Wenger on suuri vaikuttaja. Hän toi paljon moderneja asioita Valioliigaan ja yksi syy siihen, miksi sarja on paisunut niin suosituksi koko maailmassa.

– Arsenalin kannalta on varmasti hyvä astua uuteen aikaan. Pitää odottaa, kuka tulee tilalle. Varmasti hyvä vaihtoehto, sitä en epäile.

Miten tämä vaikuttaa Arsenalin pelaamiseen?

– Arsenal on pelannut kohtuullisen hyvin muutenkin tässä paineettomassa tilanteessa. Tarkoitan siis Valioliigassa. Mutta heidän tähtäimensä on jo pitkään ollut Eurooppa-liigan voittamisessa. Ei tämä ajankohta ollut sattumaa: ensi viikolla alkavat Eurooppa-liigan välierät ja vastus on kivikova Atlético Madrid. Julkaisemalla tieto nyt – se on varmasti ollut jo pitkään Wengerin ja seurajohdon tiedossa – halutaan sytyttää joukkue ja fanit kunnolla.

– Nyt halutaan Arsène Wengerille mahdollisimman upeat jäähyväiset ja ne olisivat tarjolla Eurooppa-liigan voitossa – ja vielä yhdessä ansaitussa paikassa Mestarien liigassa.

Viikonloppuna Arsenal kohtaa West Hamin kotonaan. Miten uskot uutisen vaikuttavan tähän otteluun?

– Arsenalin pääottelu on ensi torstaina, mutta mielestäni tieto Wengerin lähdöstä siivittää Arsenalia jo nyt. West Hamille povaan todella vaikeaa sunnuntaita Emiratesilla.

Entä tynkäkierros muuten. Miten näet viikonlopun tulevat ottelut?

– Oikeastaan kaikissa peleissä on toisella joukkueella isompi panos kuin toisella. WBA-Liverpoolin varjona on Liverpoolin tuleva Mestarien liigan välierä, mikä saattaa johtaa rotaatioon. Sitä kautta WBA:lla on pieni mahdollisuus jatkaa yllätyksiään. WBA pystyy pelaamaan aika paineettomasti, Liverpool taas tietysti haluaa mahdollisimman hyvän sijoituksen, mutta ei millään riskillä.

– Lauantain toisessa ottelussa Watford on käytännössä kuivilla, Crystal Palace ei. Tietysti Watfordia kiehtoo ajatus sarjapaikan varmistelusta vielä vahvemmin, mutta kyllä tosiasia on, että Palace pelaa isoilla panoksilla, Watford ei.

– Sunnuntaina ottelu Stoke-Burnley on samaa sarjaa: Burnley pelaa ilman panosta, Stoke taas yrittää vielä sinnitellä. Stoken on pakko voittaa tämä ottelu. Kierroksen viimeisessä ottelussa Man City todennäköisesti hoitelee homman Swanseaa vastaan siitä huolimatta, että Swansealla on iso panos, Cityllä ei.

Valioliigan lisäksi katseet kiinnittyvät tietysti FA Cupin välieriin. Mitkä joukkueet näemme finaalissa?

– Lauantaina pelaavat Manchester United ja Tottenham. Kumpikin janoaa tältä kaudelta jotain. United menee varmasti Mestarien liigaan ja Tottenhamkin 95-prosenttisella todennäköisyydellä. Lähtökohdat ovat erittäin tasaiset. Kaksi aika erilaista koulukuntaa kohtaa tässä pelissä. Nostan Unitedin hiuksenhienosti suosikiksi joukkueen pikkuisen isomman rutiinin vuoksi.

– Toisessa välierässä Chelsea on selvä suosikki. FA Cup on ainoa keino tuoda mitään hyvää Chelsean kauteen. Sotonin päätavoite on sarjassa säilyminen, mutta tietysti FA Cupin finaali kiinnostaisi. En silti usko, että Southampton pystyy edes kunnolla haastamaan Chelseaa. Lukemat voivat olla aika selvätkin.