Englannin MM-kisat jatkuvat sunnuntaina G-lohkon ennakkoon heikointa Panamaa vastaan.

Avauspelissä Tunisian kaatanut Gareth Southgaten miehistö varmistaa voitolla paikkansa pudotuspeleissä. Panama puolestaan kärsi 3-0-tappion Belgialle.

Fifa-rankingissa maa on sijalla 55.

Mutta millainen joukkue on Panama?

Karsintoja varjosti oman pelaajan murha

Panama on MM-kisojen ensikertalaisia. Pieni maa ansaitsi kisapaikkansa Pohjois- ja Väli-Amerikan karsintalohkosta.

Paikka Venäjällä ratkesi dramaattisella tavalla. Ratkaisevassa 2-1-voitossa lokakuussa Costa Ricaa vastaan toinen Panaman maaleista ei ylittänyt nimittäin koskaan maaliviivaa. 1-1-tasoitusosumassa Gabriel Torresin laukaus pomppi maaliviivalla, mutta Costa Rican puolustaja ehti siivota sen ajoissa pois.

Erotuomari kuitenkin näki maalin tulleen ja tuo ”haamumaali” pudotti Yhdysvallat ulos MM-kisoista ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1986.

Panaman matkaa MM-kisoihin varjosti myös keskikentän luottopelaajan Amílcar Henríquezin kylmäverinen murha. 33-vuotias pelaaja ammuttiin huhtikuussa 2017 raa’asti liikkuvasta autosta hänen lähdettyä talostaan.

Panama pelasi loppukarsinnat kunnioitetun joukkuejäsenensä muistolle ja onnistui saavuttamaan hänen suuren unelmansa.

Arvokisatasolla kokenut valmentaja

62-vuotias valmentaja Hernán Darío Gómez on kokenut tekijä maajoukkuetasolla. Mies on luotsannut kahdesti kotimaatansa Kolumbiaa ja toiminut myös Ecuadorin päävalmentajana.

Gómez pitää myös hallussaan yhtä MM-ennätystä. Kolumbialainen on ainoa kolme eri maata MM-kisoihin karsinnoista luotsannut valmentaja.

Gómez johti Kolumbian vuoden 1998 Ranskan turnaukseen, Ecuadorin neljä vuotta myöhemmin Etelä-Koreaan ja Japaniin sekä nyt viimeisenä Panaman Venäjän kisoihin.

Ei huonot meriitit ukolla.

Gómezin Panama luottaa syvään puolustusblokkiin. Joukkue onnistui pitämään Belgiaa vastaan maalinsa avausjakson ajan puhtaana, mutta oman pään suojaaminen ei kestänyt täyttä 90-minuuttista.

Englantia vastaan Gómez joutuu mahdollisesti muuttamaan hyökkäävämpään systeemiin, sillä tappio sysäisi joukkueen ulos turnauksesta.

Panaman ongelma on ollut maalinteko ja tulivoima kärjestä on puuttunut. Viimeiseen seitsemään maaotteluun joukkue on saanut tehtyä vain kaksi maalia. Tasapelejä on ollut kaksi ja loput tappioita.

Yksi mies, joka voisi Panamalle maaleja tuoda on joukkueen ykköstähti Blas Pérez. 37-vuotias Municipalin veteraanihyökkääjä on edustanut maajoukkuetta vuodesta 2001 lähtien. 113 peliin on kertynyt 43 maalia.

Puolustuksessa seurata kannattaa 102 maaottelua kokenutta Seattle Soundersin Román Torresia. Isokokoinen lihaksikas puolustaja on Panaman alakerran johtohahmo ja selkäranka.

Torres myös viimeisteli karsintojen ratkaisupelissä Costa Ricaa vastaan kisapaikan ratkaisseen maalin.

Englanti-Panama klo 15:00 Yle TV2