Evertonin kannattajakunnassa vaadittiin viime kaudella kovin äänenpainoin kesken kauden ruoriin tulleen Sam Allardycen poistumista seurasta. Big Samin epäseksikäs jalkapallo ei ollut kannattajien mieleen, ja lopulta tämä saikin lähteä.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Allardyce hoiti joukkueen kuiville; kahdeksas sija ei ollut sille lainkaan huono saavutus. Katso kommenttijuttumme viime keväältä täältä.

Uusi kausi on alkanut pitkään jahdatun, ja lopulta Watfordista naaratun Marco Silvan komennossa. Kuuden kierroksen jälkeen tilillä on yksi voitto (avauskierroksella Southamptonista 2-1), ja kuusi pistettä. Toivotun hyökkäysvoittoisen pelin mukana on tullut puolustuspään ongelmia. Pakkasella olevan maalieronsa myötä joukkue on sarjataulukon sijalla 12.

Manchester United -legenda, uransa viimeiset kahdeksan vuotta Toffeesissa pelannnut Phil Neville ruotii tilannetta BBC:llä.

– Kannattajat alkavat nyt herätä siihen todellisuuteen, joka Silvan valmentaman joukkueen kanssa on käsillä. Se pelaa avointa, hyökkäävää jalkapalloa, mutta päästää myös maaleja.

[readmore from=Marco-Silva]

Neville näki sunnuntain ottelussa vanhan seuransa, ja Unai Emeryn oppeja sisäistämässä olevan Arsenalin välillä vain yhden eron. Peli päättyi Gunnersin 2-0 -voittoon.

– Nautin Silvan Evertonin pelistä, ja uskon edelleen sen hyvään kauteen – kunhan pelaajat parantavat maalitekotarkkuuttaan. Se oli nyt nähdyssä ottelussa ainoa ero joukkueiden välillä, piste.

Huolimatta monista merkittävistä hankinnoista, muun muassa Richarlisonin isosta siirrosta, Neville sanoo hyökkäyspäästä löytyvän puutteita.

– Heillä on monia todella hyviä pelaajia, eivätkä he ole kaukana vahvasta joukkueesta. Viime kuukausien voitottomuus johtuu siitä, että todella armoton keskushyökkääjä puuttuu edelleen.

Richarlison pelaa laitahyökkääjänä, ja sillä paikalla myös Neville haluaa tämän nähdä.

– Monet ovat sanoneet, että hänen pitäisi pelata keskemmällä maalitehojen löytymiseksi. Näen kuitenkin, että Richarlisonin ja Theo Walcottin muodossa Evertonilla on loistava laituripari. Heidän nopeautensa ja arvaamattomuutensa aiheuttavat vaaran tunnetta ja sekaannusta vastustajissa.

Myös kolmannen avainpelaajan olisi syytä pysyä nykyisellä paikallaan.

Gylfi Sigurdssonin on jatkettava kymppipaikalla. Näimme viime kaudella, että hän ei saa samanlaisia tehoja itsestään irti vasemmalla laidalla. Hän tarvitsee nopeutta laidoilleen. Juuri tätä näimme Arsenalia vastaan; kun Sigurdsson saa pallon, laiturit juoksevat vastustajan linjan taakse. Juuri tässä Richarlison ja Walcott ovat hyviä, siksi olen edelleen optimistinen Evertonin näkymien suhteen.

Managerin toiminnan suhteen löytyy vertailukohta joukkueen lähihistoriasta.

– Silva ei ole manageri, jonka peliin liittyy oman pään puhtaana pitäminen. Tällä kaudella sellaista ei olla vielä todistettu. Joukkuetta on kuitenkin viihdyttävää seurata, ja se onkin kuin välähdys Roberto Martínezin ajalta.

– Heillä ei ole kuitenkaan enää Romelu Lukakun kaltaista tehohyökkäjää. Sekään ei ole ongelma, mikäli loput yläkerran pelaajat kasaavat saman määrän osumia yhteensä.