Arsenal vahvisti tiedot Héctor Bellerínin polven eturistisiteiden vammasta tiistai-iltapäivällä Suomen aikaa. Vamma vaatii leikkaushoitoa, ja kuntoutumisajan odotetaan olevan kuuden ja yhdeksän kuukauden välillä. Onpa kyseessä mikä kohta aikahaarukasta tahansa, valmentaja Unai Emery on muutosten edessä.

Kulloisestakin taktiikasta riippuen joko oikeana puolustajana, tai saman kenttäpuoliskon wingbackinä pelaava espanjalainen oli loukkaantuessaan vasta palannut pelikuntoon pohjevammansa jäljiltä – Chelsea-ottelu oli ensimmäinen, jossa tämä oli avauskokoonpanossa joulukuisen loukkaantumisen jälkeen.

2-0 -voittoon päättyneessä ottelussa Bellerín ehti osoittaa juuri niitä vahvuuksia, jotka tekevät hänestä oleellisen tärkeän joukkueelleen. Avausmaaliin johtanut syöttöpiste ei tällä kertaa syntynyt pelaajalle ominaisen, nopean laitanousun seurauksena, vaan siirtona Alexandre Lacazettelle keskemmältä. Nopeus laidalla on kuitenkin nimenomaan 23-vuotiaan suurin ase. Sen lisäksi keskitykset ovat viime vuosina parantuneet – ne ovat huomattavasti harkitumpia kuin vaikkapa takavuosina Gunners-paidassa samalla tontilla sinänsä ansiokkaasti esiintyneen Bacary Sagnan roiskaisut.

Päävalmentaja Unai Emery tuntuu painottavan juuri laitapuolustajien ja wingbackien roolia hyökkäystaktiikassaan. Vasemmalla puolella tästä on vastannut ylhäällä pelatessaan suorastaan loistava Sead Kolasinac, joka on yhdessä muiden muassa Granit Xhakan, Bellerínin, ja viime aikoina paljon penkitetyn Mesut Özilin kanssa joukkueen tilastollisesti parhaita maalipaikkojen luojia.

[readmore from=hector-bellerin]

Bellerínin ollessa poissa ensi kauden puolelle, on Emeryn löydettävä uusia ratkaisuja. Valmentajan Chelsea-ottelussa käyttämä todella leveä keskikenttä, jossa Lucas Torreira pelasi normaalia huomattavasti laidempana, on yksi malli. Se ei kuitenkaan sovi lähellekään kaikkien joukkueita vastaan.

Selkein asia on se, kuka konkreettisesti täyttää Bellerínin tontin. Vahvistuksia, ainakaan tälle paikalle Arsenal ei kesken kautta tule hankkimaan. Huhuissa esiintyneen Denis Suarezin mahdollinen tulo saattaisia tuoda tukea – vaikka tämä on Barcelonassa esiintynyt lähes pelkästään keskemmällä kenttää, näkee Emery pelaajan enemmän laiturina. Laitahyökkääjän paikat Gunnersissa ovat viime aikoina eläneet, eikä selkeitä parivaljakoita niille ole syntynyt.

Mahdolliset pelaajat tyhjäksi jääneelle tontille

Tulipa Suarez tai ei, ei tämä missään nimessä ole puolustaja. Oikeaksi laitapakiksi on teoriassa kolme vaihtoehtoa, käytännössä kaksi, ehdottomasti käyttökelpoisia paikalle tasan yksi: Ainsley Maitland-Niles. 21-vuotias akatemiakasvatti on varttunut ulkomitoiltaan kunnioitusta herättäväksi, ja alkaa itse asiassa muistuttaa siinä mielessä Kolasinacia.

Maitland-Niles on varsinaisesti keskikenttäpelaaja, jollaiseksi Arsène Wenger häntä kaavaili myös edustusjoukkueessa. Bellerínin edellisen poissaolon aikana paikkaaminen onnistui kuitenkin hyvin. Muoti-ikonin nopeutta AMN:lla ei ole, voimaa sen sijaan paljon enemmänkin.

Se kakkosvaihtoehto onkin sitten toinen juttu; viime kesänä vapaalla siirrolla Juventuksesta tullut 35-vuotias Stephan Lichtsteiner. Sveitsiläisen läsnäoloa joukkueessa on todella turha väheksyä. Hän tuo ryhmään kovaa asennetta, ja hurjan määrän kokemusta. Ikävuodet näkyvät kuitenkin myös toisessa mielessä – nopeus ei riitä, eikä pelaamisen terävyys muutenkaan ole riittävällä tasolla. Lichtsteiner on ehdottomasti käyttökelpoinen pelaaja Emerylle, mutta ei Valioliigan tasolla täysiksi 90-minuuttisiksi, ainakaan kovin usein.

Kolmosvaihtoehtokin on edelleen olemassa; suomalaisille tuttu Carl Jenkinson. Kyllä vain, meidän Calle on edelleen seuran kirjoilla, mutta ominaisuuksiltaan käyttökelpoinen lähinnä jo cup-otteluiden vaihtomiehenä.

Luovuutta tarvitaan

Tekipä valmentaja tilanteelle mitä tahansa, on hänen käytettävä luovuutta ratkaisuissaan. Yksi-yhteen korvaajaa Bellerínille ei ole, eikä tällä kaudella tule. Maitland-Niles on itsestään selvä pelaaja tontille, mutta ei täsmäpaikkaus. Puolustuslinjan muodostaminen on tietenkin yksi asia. Toppariosastolla Goonereille monesti sydämentykytyksiä aiheuttava Shkodran Mustari pystyy teoriassa pelaamaan nykyistä asemaansa enemmän oikealla, ja on tehnyt niin myös Saksan maajoukkueessa.

Emeryllä on käytettävissään myös erinomainen nippu alempia keskikenttämiehiä; Xhaka, Torreira, ja yksi joukkueen kauden komeetoista, 19-vuotias Mattéo Guendouzi. Kuten Chelseaa vastaan nähtiin, tämän kolmikon ollessa kokonaisuudessaan kentällä, on iso alue kentästä hyvissä kantimissa. Kyseisessä tapauksessa toki myös topparikaksikko Laurent KoscielnySokratis Papastathopoulos esitti selkeästi parasta osaamistaan. Tapahtuipa mitä tahansa, on selvää, että Bellerínin poissaollessa koko muun joukkueen on tehtävä enemmän kuin normaalisti. Taikatemppuja ei taida löytyä, eikä siirtokassaa sen paremmin.