Englannin Mestaruussarjan toinen nousija varmistui sunnuntaina hyvin dramaattisella tavalla. Lauantaina nousua Valioliigaan juhli jo Teemu Pukin Norwich, ja tänään sille teki seuraa Sheffield United, joka ei edes itse pelannut.

Ennen sunnuntain ainoaa ottelua Leeds-Aston Villa Leedsillä oli vielä teoreettinen – huomattavasti huonomman maalieron takia äärimmäisen teoreettinen – mahdollisuus suoraan sarjanousuun, mutta 1-1 -tasapeli vesitti langanohuet toiveetkin, ja varmisti Sheffield Unitedin nousun. Tapa, jolla päivän molemmat maalit syntyivät, oli kuitenkin todella poikkeuksellinen.

Leeds siirtyi 1-0 -johtoon 72. minuutilla puolalaisen Mateusz Klichin tekemällä maalilla. Maalin syntyhetkellä Aston Villan Jonathan Kodjia makasi kuitenkin nurmen pinnassa loukkaantuneena, eikä Leeds pannut palloa hyvien tapojen mukaisesti yli sivurajan. Myöskään tuomari ei liioin peliä katkaissut, vaan antoi Leedsin jatkaa hyökkäystään.

Leedsin hyökkäys päättyi maaliin, ja käsirysy oli valmis. Pelaajat kävivät toistensa kimppuun, ja nujakan seurauksena Aston Villan Anwar El-Ghazi komennettiin ulos kentältä suoralla punaisella kortilla. Myös valmentajat kävivät sivurajalla äänekästä sananvaihtoa.

Soccer AM

@SoccerAM
The most controversial goal of the season, bar NONE! 😲

Leeds United score whilst Aston Villa's Jonathan Kodjia is down injured 🤕
A mass brawl kicks off! 👊
Anwar El Ghazi gets sent off 🔴

Leedsin legendaarinen manageri Marcelo Bielsa ei ilmeisesti ollut omiensa epäurheilijamaisuuteen tyytyväinen, sillä kun peliä jatkettiin, nähtiin Bielsalta erikoinen määräys. Leeds antoi Aston Villan edetä aloituspotkusta vapaasti tekemään tasoitusmaalin käytännössä kenenkään estelemättä. Maali merkittiin Albert Adomahille, eikä Leeds tehnyt elettäkään maaliaan puolustaakseen – Pontus Janssonia ehkä lukuun ottamatta.

Loukkaantunut Kodjia ei peliä loppuun saakka pelannut, vaan Mile Jedinak otti tämän paikan kentällä.

Vastaavaa reilun pelin henkeä ja ilmaiseksi lahjottuja maaleja ”oikeuden toteuttamiseksi” on nähty silloin tällöin esimerkiksi junioriotteluissa, mutta tuskin koskaan näin korkealla sarjatasolla, näin tärkeässä ottelussa ja näin näkyvällä paikalla. Leedsin epäurheilijamaisesta avausmaalista sekä Marcelo Bielsan suoraselkäisestä reaktiosta riittäneekin puheenpartta vielä pitkään.

Lisäaikaa ottelun toisella jaksolla pelattiin noin kahdeksan minuuttia, ja peli jääkin epäilemättä monien mieliin yhtenä kauden kohokohdista.

– Annoimme maalin takaisin. Englantilainen jalkapalloilu tunnetaan hyvästä urheiluhengestä, joten minun ei tarvitse kommentoida jotain, joka on tavallista englantilaisessa jalkapalloilussa, Marcelo Bielsa totesi Sky Sportsille pelin jälkeen Guardianin mukaan.

– Klich pyysi maaliaan anteeksi. Kaikki kunnia Leedsille ja Marcelo Bielsalle asian korjaamista. Pyysin sitä häneltä ja hän suostui. Hänkin pahoitteli tapahtunutta. Reilua peliä heidän puolestaan. Se oli hyvä jalkapallo-ottelu siihen hetkeen saakka, Aston Villan manageri Dean Smith puolestaan totesi.

Sekä Leeds että Aston Villa ovat jo varmistaneet paikkansa Mestaruussarjan nousukarsinnoissa. On myös hyvin mahdollista, että joukkueet pelaavat karsinnoissa jossain vaiheessa vastakkain. Jos näin käy, on sähköä epäilemättä ilmassa.