Chelsean kausi oli melkoista vuoristorataa. Alkukaudesta joukkue vaikutti suorastaan voittamattomalta, kunnes heikko vire vuodenvaihteessa sekoitti sinisten pakkaa. Epäjohdonmukaisuus muidenkin joukkueiden tuloksissa kuitenkin nosti Chelsean Valioliigan kolmen parhaan joukkoon. Luvassa on myös mahdollisuus päättää kausi Eurooppa-liigan mestaruuteen.

Chelsean tärkein ja loistoikkain pelaaja tällä kaudella oli ehdottomasti Eden Hazard. Hänen lisäkseen Kepa Arrizabalaga ja Ruben Loftus-Cheek nousivat ajan myötä tärkeisiin rooleihin. Teinisensaatio Callum Hudson-Odoi puolestaan osoitti lupaavia otteita tulevia vuosia ajatellen.

Maalivahdit

Kepa Arrizabalaga

Maailman kalleimman maalivahdin titteliä kantava Kepa suoriutui debyyttikaudestaan loistavasti, pitäen maalinsa puhtaana 14 kertaa Valioliigassa ja seitsemän kertaa Eurooppa-liigassa. Hänen ja Maurizio Sarrin välinen riita Liigacupin finaalissa unohtui myös nopeasti, eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö 24-vuotias maalivahti voisi nousta vielä seuran ja sarjan parhaimpien maalivahtien joukkoon tulevien vuosien aikana.
Arvosana: 8

Willy Caballero

Caballero sai alkukaudesta enemmän vastuuta Cup-otteluiden puolella. Argentiinalaisvahti otti kuitenkin muutamaan otteeseen roolia myös Valioliigassa. Kun Kepa pudotettiin Tottenham-otteluun penkille yllämainitun riidan takia, Caballero nollasi Spursin täysin ja varmisti Chelsealle arvokkaan derbyvoiton. Chelsea teki selvästi oikean ratkaisun jatkaessaan Caballeron sopimusta viime kesänä.
Arvosana: 7

Robert Green

Robert Green siirtyi Chelseaan viime kesänä nostamaan seuran homegrown-kiintiötä. Hänen odotetaan jäävän pian eläkkeelle ja siirtyvän valmennusuran puolelle. Tällä kaudella kilpailullisia otteluita ei Greenille herunut.
Arvosana: –

Puolustajat

Gary Cahill

Kuten Cahill jo itse myönsi, hän haluaa jättää tämän kauden taakseen mahdollisimman nopeasti. John Terryn seuraaja ja kapteeninnauhan perijä ei mahtunut Sarrin suunnitelmiin, mutta pääsi näyttäytymään vielä kertaalleen Stamford Bridgen edessä kauden viimeisessä kotiottelussa. Saa nähdä, mikä seura nappaa Cahillin ensi kaudeksi joukkueeseensa.
Arvosana: –

David Luiz

David Luiz on ollut Chelsean tärkeimpiä pelaajia kuluneen kauden aikana ja suoriutunut melko hyvin. Joukkueessa ei ole montaa johtajahahmoa, mutta kapteeni César Azpilicuetan lisäksi kokenut brassitoppari Luiz on ollut hyvin lähellä sitä. Viime viikolla kahden vuoden jatkosopimuksen allekirjoittanut Luiz tulee varmasti olemaan tärkeä osa Sarrin joukkuetta myös ensi kaudella, vaikka yksi syy jatkopahville saattoikin olla siirtokielto.
Arvosana: 7

Antonio Rüdiger

Henkilökohtaisesti Rüdigerin paras kausi Chelsean paidassa. Chelsean vahvat esitykset ja alkukauden tappioton putki olivat hyvin paljolti myös hänen ansiotaan. Kausi päättyi ikävällä tavalla polvivammaan. Tulee taistelemaan ensi kauden avauksen paikasta todennäköisesti Christensenin kanssa.
Arvosana: 6

César Azpilicueta

Juuri kun Azpilicueta ehti tottua keskuspuolustajan rooliin Antonio Conten viiden miehen linjassa, Sarri siirsi hänet takaisin oikeaksi laitapuolustajaksi. Valioliigakauden jokaisessa ottelussa pelannut Azpi oli kuitenkin vahva myös sillä tontilla, keräten nimiinsä kuusi maalisyöttöä ja yhden täysosuman.
Arvosana: 6

Andreas Christensen

Christensen ei aluksi onnistunut murtautumaan avaukseen kuin Cup-otteluiden puolella. Chelsean akatemia-kasvatti sai kuitenkin enemmän tilaisuuksia loppukaudesta ja käytti ne hyvin. Säännöllisemmällä peliajalla hänestä voi yhä tulla joukkueen avainpuolustajia.
Arvosana: 6

Marcos Alonso

Alonso aloitti kauden Sarrin ehdottomana ykkösmiehenä vasemman laitapuolustajan tontilla. Maaleista ja maalisyötöistä vei kuitenkin hohdon pois huono sijoittuminen neljän miehen puolustuslinjassa. Muutamien kallisarvoisten puolustusvirheiden jälkeen edes hyökkäyspään tekeminen ei onnistunut, ja Sarri lopulta pudotti espanjalaispelaajan avauksesta. Todennäköisesti hän tulee kuitenkin jäämään myös ensi kaudeksi Chelseaan.
Arvosana: 5

Emerson Palmieri

Emerson nousi tämän vuoden puolella Alonson tilalle avaukseen ja suoriutui vasemman laitapuolustajan tontilla huomattavasti häntä paremmin. Yhteispeli Eden Hazardin kanssa vasemmalla laidalla näytti toimivan paremmin, ja keskityksetkin napsuivat paremmalla prosentilla kohdilleen. Ensi kausi lähtee toivottavasti käyntiin avainpelaajan roolissa.
Arvosana: 6

Davide Zappacosta

Zappacosta ei saanut erityisemmin vastuuta tällä kaudella. Jos lainalla loistanut Reece James saa tilaisuuden ykkösjoukkueessa, Zappacosta tullaan hyvin todennäköisesti myymään. Chelsean puolustusrivistön heikoin lenkki.
Arvosana: 5

Keskikenttäpelaajat

N’Golo Kanté

Kun Maurizio Sarri saapui, hän näki Kantéssa muutakin kuin sinnikästä puolustuspelaamista ja erinomaista taistelutahtoa alaspäin. Italialaisvalmentaja asetti ranskalaispelaajan hyökkäävämpään rooliin, jossa hän kuitenkin tukee joukkueen puolustuspäätä. Kanté on onnistunut sopeutumaan Sarrin vaativiin taktiikoihin ja kasvanut uuteen roolinsa entistä enemmän kauden edetessä. Kausi on ollut myös Kantén tehokkain koskaan neljän maalin ja neljän maalisyötön myötä.
Arvosana: 8

Jorginho

Sarrin ”kultainen poika” on vastaavasti sopeutunut uuteen sarjaan hyvin vakuuttavasti. Jorginho on saanut paljon kritiikkiä erityisesti heiltä, jotka eivät ole ymmärtäneet hänen rooliaan joukkueessa. Jorginho on kuitenkin Sarrin pelityylin kannalta tärkeimpiä pelaajia, eikä Chelsean pelinrakentaminen toimisi yhtä hyvin ilman häntä. Jorginho on myös parantanut puolustuspeliään merkittävästi tällä kaudella. Ensi kaudelta voidaan odottaa entistä vahvempaa kokonaissuoritusta.
Arvosana: 7

Ross Barkley

Barkley leimattiin jo kauden alussa Sarrin uudeksi Marek Hamšíkiksi. Englantilaislupauksen taidonnäytteet päättyneen kauden aikana ovat kuitenkin olleet hyvin ailahtelevia. Kokonaisuudessaan hyvin epäjohdonmukaista suorittamista. Barkley tälläsi valioliigakauden aikana kolme maalia ja antoi viisi maalisyöttöä. Ensi kaudella hänen on pystyttävä parempiin suorituksiin avauspaikkaa varten.
Arvosana: 6

[readmore from=TOP-listat]

Mateo Kovačić

Kovačić hankittiin Real Madridista vuoden mittaisella lainasopimuksella. Kroaattitaituri on osoittanut ketteryyttä, erinomaista puolustamista ja erinomaista pelisilmää, mutta kuten Barkleyn osalla, hänen kaudestaan on hankala nostaa mitään erityistä esille. Kovačić ei ole maalintekijä, mutta hyvä tasapainottamaan peliä hyökkäyksen ja puolustuksen välillä. Hän tulee todennäköisesti palaamaan kauden päätteksi Madridiin – ehkä ihan hyvä niin.
Arvosana: 6

Ruben Loftus-Cheek

Kun selkäongelmat eivät vaivaa Loftus-Cheekiä, hän on lähes pysäyttämätön. Kauden viimeisten kuukausien aikana akatemiakasvatti osoitti koko seuralle, että hän kuuluu Chelsean avaukseen. Neljä maalia ja viisi maalisyöttöä viimeiseen 10 otteluun kertoo, kuinka hänestä voi tulla vielä yksi Valioliigan pelätyimpiä keskikenttäpelaajia. Jos selkä vain kestää, ensi kaudesta voi tulla suorastaan loistava.
Arvosana: 8

Ethan Ampadu

Ampadulla on hurja määrä potentiaalia nousta Chelsean ykkösmiehistöön. Tällä kaudella hän ei kuitenkaan päässyt pelaamaan kuin viidessä ottelussa. Kenties Kovačićin lähdön jälkeen hänelle avautuu tilaisuus pelata ensi kaudella myös Valioliigassa.
Arvosana: –

Danny Drinkwater

Sarri kertoi Drinkwaterille jo ensimmäisinä päivinään, ettei hänellä olisi Drinkwaterille käyttöä kolmen miehen keskikentällä. Englantilaispelaaja kuitenkin jäi, aiheuttaen vain harmia itselleen myös jalkapallon ulkopuolella. Drinkwater jäi nimittäin vähän aikaa sitten kiinni rattijuopumuksesta. Peliaikaa hänelle ei herunut tällä kaudella missään kilpailussa ja nyt olisi taas hyvä aika lähteä.
Arvosana: –

Hyökkääjät

Eden Hazard

Chelsean paras ja tärkein pelaaja tällä kaudella. Siitä ei ole kysymystäkään. Ilman Hazardia Chelsea olisi todennäköisesti taistellut sarjataulukon TOP 10 -sijoista. 16 maalia ja 15 maalisyöttöä Valioliigassa ja ehdokkuus PFA:n vuoden pelaajaksi. Ensi kaudesta voi tulla Chelsealle hyvin tukala, jos siirtopanna pysyy ja Hazard suuntaa Madridiin.
Arvosana: 9

Willian

Willianin kausi oli tilastojen valossa yksi hänen heikoimpiaan Chelseassa. Vain kolme maalia Valioliigassa iskenyt brassilaituri sai useita tarjouksia Barcelonan suunnalta, ja voisi jopa luulla, että Chelseaa kaduttaa niiden hylkääminen. Hänen sopimustaan on enää vuoden verran jäljellä, mutta siirtopannan takia hän saattaa (valitettavasti) jäädä.
Arvosana: 5

Pedro

Pedrosta voisi sanoa hyvin paljolti samaa kuin Willianista. Espanjalaislaituri oli alkukaudesta vahvassa vireessä, mutta hänenkin kohdallaan ikä painaa päälle. Parhaat vuodet ovat jo takana päin, eikä olisi yllätys, jos hänet tai Willian myytäisiin Christian Pulisicin saapuessa.
Arvosana: 6

Callum Hudson-Odoi

Hudson-Odoilla oli hankaluuksia murtautua Chelsean valioliiga-avaukseen kauden alkupuoliskolla. Sähäkkä ja lupaava laitahyökkääjä jäi useimmiten alisuoriutuvien Pedron ja Willianin taakse Sarrin suunnitelmissa, mikä luonnollisesti raivostutti seuran kannattajia. Kenties Sarri vain halusi suojella huippulupaustaan armottomalta brittimedialta?

Loppukautta kohden CHO sai kuitenkin enemmän tilaisuuksia ja pelasi yhteensä 10 valioliigaottelua. Kaikki kilpailut mukaan lukien 18-vuotias teki kuusi maalia ja antoi seitsemän maalisyöttöä 28 ottelussa, kunnes akillesjänteen repeäminen päätti hänen kautensa ennenaikaisesti. Ensi kaudella hänellä voi jopa olla tilaisuus täyttää Hazardin kengät ja nousta joukkueen avainpelaajaksi.
Arvosana: 7

Olivier Giroud

Giroud’n kausi on ollut hyvin kaksijakoinen, lähinnä eri kilpailuiden kohdalla. Eurooppa-liigan puolella hän on kiinni maalikuninkuudessa 10 täysosumalla. Valioliigassa hän ei kuitenkaan onnistunut maalaamaan kuin kahdesti 27 pelissä, vaikka yhteispeli Hazardin kanssa onkin ollut ajoittain suorastaan ihailtavaa. Giroud’sta tuskin on ensi kaudellakaan Chelsean ykköshyökkäjäksi, mutta vaihtoehdot ovat vähissä.
Arvosana: 6

Gonzalo Higuaín

Higuaín saapui tammikuussa Álvaro Moratan korvaajaksi puolen vuoden mittaisella lainasopimuksella. Ainoastaan päänvaivaa aiheuttaneeseen espanjalaiskärkeen verrattuna Higuaín on ollut jopa hyvä hankinta. Pysyvään siirtoon näytöt eivät kuitenkaan taida riittää. Sarrin suojatti Napoli-ajoilta ei ole enää uransa parhaimmassa iskussa, eikä hän todellakaan ole vastaus joukkueen maalinteko-ongelmiin. Varsinkin jos siirtokielto pysyy, Chelsean tulisi kiinnittää katseensa nuorempiin pelaajiin, joita laina-armeijan joukosta löytyy oikein lupaava määrä.
Arvosana: 5