Valioliigan kausi 2018-19 muistetaan äärimmäisen tasaisesta kärkikamppailusta. Sarjan kivikova taso perustuu laadukkaan valmennuksen ohella huippuluokan jalkapalloilijoihin. Moni heistä jäi ulos tältä listalta.

1. Virgil van Dijk, Liverpool

Toppari loi pohjan koko Liverpoolin pelaamiselle. Liverpool on näyttänyt eri joukkueelta sen jälkeen kun hollantilainen saapui tammikuussa 2018. Kukaan ei ohita häntä tällä hetkellä. Tämä on kivikova saavutus jalkapallomaailman huipulla. Van Dijk, 27, purkaa prässin linjojen väleihin napsahtavilla syötöillään. Hyötyi siitä, että Liverpoolin keskikenttä antoi aiempaa parempaa tukea alakerralle hetkillä, jolloin Liverpool menetti pallon. Pelaajat arvostavat raudanlujaa puolustajaa: he valitsivat van Dijkin sarjan parhaaksi pelaajaksi.

2. Eden Hazard, Chelsea

Maurizio Sarri sai paljon irti belgialaisesta. Hazard teki 16 ja pohjusti 15 osumaa Valioliigassa. Vaihtelevan kauden pelannut Chelsea sijoittui lopulta kolmanneksi Valioliigassa. Hazard ansaitsee saavutuksesta suuren kunnian. Siirtopannan saanut Chelsea on lirissä, jos Hazard, 28, lähtee Real Madridiin. Hazard piti paikkansa sarjan parhaana ohittajana. Hän pyrähti vastustajan ohi keskimäärin 3,7 kertaa ottelussa.

3. Raheem Sterling, Manchester City

Englantilainen on aiempaa kokonaisvaltaisempi pelaaja. Sterling teki 17 ja pohjusti 10 maalia Valioliigassa. Hän on nykypäivän viimeistelijä. Sterling, 24, tökkää pallot kulta-alueelta verkkoon. Samalla hän pärjää ahtaissakin tiloissa. Sterling liikkuu sisemmille laitakaistoille, luo alueellisia ylivoimia ja tekee tilaa taustanousuille. 86 prosentin syöttötarkkuus on mainio luku hyökkäyspään pelaajalle.

4. Mohamed Salah, Liverpool

Egyptiläinen sai kritiikkiä, koska pelasi viime kaudella huimasti ja nosti odotukset todella korkealle. Salah teki kaikesta huolimatta 22 ja pohjusti kahdeksan osumaa Valioliigassa. Nyt kyse on siitä pystyykö Salah, 26, vielä harppaamaan uudelle tasolle pelaajana. Hän menettää turhan paljon palloja. Salah ottaa harkittuja riskejä, mutta aiheuttaa samalla tilanteenvaihtoja omaan päähän.

5. Sadio Mané, Liverpool

Senegalilainen tuplasi viime kauden maalimääränsä Valioliigassa. 22 kertaa verkkoja heiluttanut Mané uhkaa nopeudellaan. Liverpool pyrki pelaamaan Manélle palloa vauhtiin. Hän harhautti aiempaa vähemmän – ja menetti palloja aiempaa vähemmän. Kurinalaisuus heijastui kasvaneissa tehoissa: Mané kiihdytti vasemmalta vaarallisesti kohti rangaistusaluetta.

6. Sergio Agüero, Manchester City

Argentiinalainen on jopa hieman aliarvostettu. Agüero teki viidennellä peräkkäisellä kaudella Valioliigassa yli 20 maalia. Tämä on huima saavutus. Agüero on kehittynyt. Hän syöttää 85-88 prosentin tarkkuudella. Tämä on aiempaa parempi luku. Agüero saattoi ennen elää osumistaan, mutta tarjoaa nykyään liikkeillään joukkueelle jatkuvaa tukea.

7. Son Heung-min, Tottenham

Eteläkorealainen on valmentajan unelmapelaaja. Hän pärjää kärjessä ja laidalla ja sopeutuu jokaiseen rooliin mukisematta. Son, 26, on nykypäivän ihanteellinen peruspelaaja. Hän teki Valioliigassa 12 ja pohjusti kuusi maalia, vaikka joutui jättämään talvella pelejä väliin. Son lähti tammikuussa maajoukkueen mukaan Asian Cupiin – juuri kun loisti Valioliigassa. Jokainen joukkue tarvitsee yhden Sonin.

8. Alisson, Liverpool

Liverpool keräsi 22 pistettä viime kautta enemmän. Brasilialainen maalivahti ei juuri haparoinut, vaan toi rauhallisuuden aiemmin levottomaan alakertaan. Liverpool sijoitti viime kesänä 66 miljoonaa puntaa hyvin. 21 nollapeliä on kovan luokan saavutus. Alisson, 26, tuo vielä paljon iloa Anfieldille.

[readmore from=TOP-listat]

9. Bernardo Silva, Manchester City

Portugalilainen tunnettiin Monacossa lempinimellä ”Purukumi”. Tämä viittasi pelaajan kykyyn pysyä kiinni pallossa. Silva, 24, siirtyi Etihadille kesällä 2017. Hän on noussut kaikessa hiljaisuudessa valtavaan rooliin. Silva pelasi jo viime kaudella 53 ottelussa ja tällä kaudella 46 ottelussa. Minuutteja kertyi tosin tällä kaudella paljon enemmän, sillä viime kaudella usein penkillä aloittanut Silva pääsi Valioliigassa 31 kertaa avauskokoonpanoon.

10. Pierre-Emerick Aubameyang, Arsenal

Nappasi 22 osumallaan jaetun maalikuninkuuden Mohamed Salah’n ja Sadio Manén kanssa. Aubameyang, 29, on saanut joskus moitteita asenteestaan. Tällä kaudella hän näytti epäilijöilleen. Tykkimiesten päävalmentaja Unai Emery edellytti hyökkääjiltään tinkimätöntä puolustamista. Aubameyang laski tunnollisesti muotoon ja pamahti vastaiskuihin räjähtävästi.