Kultainen pallo -palkinto eli Ballon d’Or on jalkapallomaailman arvostetuin palkinto, joka menee vuosittain maailman parhaalle pelaajalle.

Viimeksi Kultaisen pallon sai Real Madridin kroatialainen keskikenttäpelaaja Luka Modric. Valinnan palkinnon saajasta suoritti tuolla kertaa 45 jalkapallotoimittajasta muodostunut ydinryhmä.

Sitä ennen palkinnon voittaminen oli kahden kauppaa. Vuodesta 2008 lähtien pystin olivat voittaneet vain Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo, molemmat viidesti.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv on seurannut mielenkiinnolla entisen joukkuetoverinsa Virgil van Dijkin otteita Liverpoolissa. Pitkänhuiskea hollantilaistoppari voitti tällä kaudella Poolin kanssa Mestarien liigan.

– Pelasimme pari vuotta yhdessä Groningenissa Hollannissa. Virgil oli aina iso talentti ja jossain vaiheessa Hollannissa hän tajusi, että nyt on pakko tehdä vähän enemmän töitäkin. Hän oli mukana, kun meillä oli vapaa iltapäivä. Hän tuli minun ja parin muun joukkuekaverin kanssa tekemään lisää hommia kuntosalille tai kentälle. Sitä kautta hän on kehittynyt. On tietysti kivaa seurata näitä minun entisiä joukkuekavereitani, jotka onnistuvat Mestarien liigassa ja jalkapallomaailmassa, Sparv iloitsi Suplan Week of Football -podcastissa.

Gareth Bale on tietysti onnistunut ehkä parhaiten heistä, mutta uskon, että Virgil van Dijk on ehkä seuraava. Olen varma, että tämä ei ollut hänen viimeinen pokaalinsa.

Entä jos van Dijk voittaisi Ballon d’Orin?

– Se olisi hienoa. Vihaan vähän tätä Ballon d’Oria, koska se on aina joku hyökkäävä pelaaja, joka voittaa sen palkinnon. Se ei vaan ole reilu peli minun silmissäni. Olisi hieno juttu, jos joku puolustaja tai joku puolustava keskikenttäpelaaja voittaisi tuon palkinnon.

– Virgil van Dijk on varmasti mukana siinä keskustelussa – ja täysin ansaitusti. Hän on pelannut loistavan kauden ja on pieni yllätys, että hän on kehittynyt niin paljon tämän kauden aikana. Hän ei ole vain pelannut hyvin vaan on tehnyt kaikista muista pelaajista parempia hänen kehonkielellään ja aurallaan ja pystynyt luomaan hyvää itseluottamusta koko Liverpoolin puolustuslinjassa.

Van Dijk lienee tositoimissa torstaina ottelussa Englantia vastaan. Silloin maat mittelevät keskenään UEFA Nations Leaguen lopputurnauksen finaalipaikasta.

Hollanti-Englanti näkyy torstaina 6.6. klo 21.30 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa Ville Kuusisen selostamana.