Hurjaa mestaruustaistelua viime kaudella Valioliigassa aina kauden loppuun saakka käyneet Manchester City ja Liverpool kamppailevat sunnuntaina perinteisessä Community Shield-ottelussa.

Valioliigan viime kaudella jälleen voittanut City sekä FA Cupin hallitseva mestari, Mestarien liigankin keväällä voittanut Liverpool ovat alkavalla valioliigakaudella jälleen kaksi suursuosikkia sarjansa mestariksi. Sunnuntaina saadaan ensipuraisu siitä, kuinka valmiita joukkueet ovat alkavaan seurajoukkuekauteen.

Kummaltakin joukkueelta puuttuu avainpelaajia. BBC:n mukaan Cityltä ovat sivussa ainakin Brasilian maajoukkuemiehet, maalivahti Ederson ja keskikentän Fernandinho, jotka urakoivat sambamaan heinäkuussa voittamassa Copa Americassa eli Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa.

Liverpoolilta puuttuu tiettävästi ainakin hyökkäyksen laidalla pelaava Sadio Mane, joka oli mukana Senegalin joukkueessa Afrikan mestaruusturnauksessa ja oli lähellä koko turnauksen voittoa. Se kuitenkin hävisi Kairossa pelatussa finaalissa Algerialle 0-1.

– Kyllä tässä asetelmia haetaan jo tuohon ensi viikonloppuna alkavaan Valioliigaan. Kyllä siellä varmasti kovat jätkät on molemmilla sisällä, Lontoon Wembleylla pelattavan Community Shieldin Viasatilla selostava Mikko Innanen toteaa Valioliiga.comille.

Kumpikaan joukkue ei ole suuremmin uusiutunut täksi kaudeksi. Cityyn siirtyivät täsmähankinnat Angelino ja Rodri. PSV:stä tullut espanjalainen Angelino taistelee vasemman pakin paikasta, maanmies Rodri tuo puolestaan leveyttä keskikentän pohjapelaajan paikalle.

Atletico Madridista isolla rahalla hankittu Rodri, 23, aloittanee sunnuntain pelissä alempana keskikenttänä, kun Fernandinho on ennakkotietojen mukaan sivussa. Cityn maalilla pelannee chileläiskonkari Claudio Bravo.

Viime kauden keskinäisissä valioliigaotteluissa oli tasaista. City voitti tammikuun kuolemanottelun 2-1 ja aiempi vääntö oli päättynyt lokakuussa maalittomana.

Liverpool oli Valioliigan kakkonen 97 pisteellä. Koskaan aiemmin vastaavalla pistemäärällä ei ole jäänyt ilman mestaruutta. City nosti mestaruuspystiä keräten pisteen punapaitoja enemmän.

– Paljon on kysytty sitä, mihin viime kauden mestaruus ratkesi. Minusta se ratkesi Cityn hiukan leveämpään penkkiin ja vähän laajempaan materiaaliin, jos verrataan Liverpooliin, Innanen sanoo.

Johtaja jätti Cityn

Yksi tuntuva menetys Citylle täksi kaudeksi oli kapteeni Vincent Kompany päätös jättää seura. Loukkaantumisista kärsinyt toppari oli vammojensa takia kentällä takavuosia pienemmässä roolissa, mutta ikonihahmon henkinen johtajuus on ”Taivaansinisille” vaikea asia korvata. Lähtökohtaisesti huippukauden pelannut Aymeric Laporte ja viime kaudella odotettua pienemmässä roolissa pelannut britti John Stones muodostavat jatkossa toppariparin.

Innasta mietityttää 22-vuotiaan laiturin Harry Wilsonin kohtalo. Saako vahvasti Derbyn paidassa viime kaudella Championshipissä esiintynyt britti vihdoin saumansa Liverpoolin edustusmiehistössä vai pistetäänkö hänet taas lainalle?

– Wilson pelasi Derbyssä hyvin, mutta tietysti, jos Mane, Firmino ja Salah ovat pelikunnossa, niin kuka heidät oikein syrjäyttää? Ei kukaan.

Edellisen kerran Liverpool pelasi Community Shieldissa vuonna 2006. Viimevuotisessa hyväntekeväisyysottelussa City nujersi Chelsean 2-0-lukemin tähtihyökkääjänsä Sergio Agüeron osumilla.

Community Shieldin jälkeen Innasta odottaa kiivastahtinen työreissu sumujen saarille. Hän nimittäin selostaa peräti kolme valioliigaottelua kolmeen päivään, kun Viasatin tiimi matkustaa paikan päälle sarjan avausviikonloppuna.

Perjantaina 9.8. luvassa on kauden avauskamppailu Liverpool-Norwich City, jossa Teemu Pukin tähdittämä nousijajoukkue haastaa kivikovan mestarisuosikin. Heti seuraavana päivänä Innanen ja studiosta tuttu kommentaattori Pasi Rautiainen ovat äänessä aamupäivän West Ham-Manchester Cityssä.

Välittömästi Lontoon-ottelun jälkeen edessä on matka Manchesteriin, jossa Manchester United ja Chelsea ottavat sunnuntaina mittaa toisistaan.

– Hieno juttu, mutta on se todella kova matka, Innanen naurahtaa ja sanoo olevansa hyvin iloinen päästessään jälleen selostamaan pelejä yhdessä Rautiaisen kanssa. Viimeksi parivaljakkoa kuultiin yhdessä ottelulähetyksessä Mestarien liigan finaalissa keväällä 2014, kun Real Madrid voitti Atletico Madridin 4-1 Lissabonissa.

Rautiaisen ammattitaito saa Innaselta kehuja.

– Työnjakomme menee niin, että sitten kun tulevat hidastukset, se on automaattisesti Pasin työmaata. Pasi tajuaa ammattimiehenä sen, että hän antaa selostajan olla ”pääosassa” ja lataa sitten täsmäiskuilla täydentäen kokonaisuutta erinomaiseen tyyliinsä.

– Hänkin kehittää kommentaattorin työtään siten, että on välillä paikan päällä myös selostuksissa eikä vain studiossa analysoimassa.

Community Shield-ottelu Liverpool-Manchester City näkyy sunnuntaina 4.8. klo 16.45 alkaen suorana lähetyksenä Viasat Jalkapallo -kanavalta ja suoratoistopalvelu <strong>Viaplayssa</strong>.