Manchesterin alueelta ponnistava Bury FC on yksi Britteinsaarten vanhimpia jalkapalloseuroja. Bury on perustettu 134 vuotta sitten, vuonna 1885, mutta nyt sen pitkä taru uhkaa päättyä. Englannin ammattilaissarjoja hallinnoiva EFL tekee näillä näkymin päätöksen Buryn kohtalosta perjantaina keskiyöllä paikallista aikaa, ellei sitten viime päivien anomukset lyhyestä jatkoajasta mene läpi.

Burya ei ole nähty pitkiin aikoihin pääsarjatasolla, mutta toki historian saatossa se on myös pitkään Englannin liigassa pelannut. Seuran perustamisvuonna 1885 rakennetulla Gigg Lanella edelleen pelaava Bury on voittanut maailman vanhimman jalkapallokilpailun FA Cupin kahdesti, vuosina 1900 ja 1903. Pelejä Englannin virallisissa sarjoissa sillä on kaikkiaan 4 852. Vain viisi joukkuetta – Notts County, Preston, Burnley, Wolves ja Derby -ovat pelanneet Burya enemmän otteluita.

Match of the Day

@BBCMOTD
Bury have played 4852 matches in the Football League since their very first match in 1894, only five clubs have played more matches.

Notts County
Preston North End
Burnley
Wolves
Derby

Bury's stay could come to an end at midnight. #bbcfootball #Shakers

Buryn viime kausi oli urheilullinen menestys, sillä se onnistui nousemaan neljänneltä sarjatasolta takaisin Ykkösliigaan. Kentän ulkopuolella kaikki on ollut Shakersille sen sen sijaan yhtä kärsimysnäytelmää.

Buryn kaikki tämän kauden neljä sarjaottelua on jouduttu perumaan, ja nyt EFL:n täytyy päättää, voiko seura jatkaa pelaamista liiton sarjoissa, vai häivytetäänkö se konkurssin seurauksena amatöörisarjoihin. Jos seura suljetaan ulos ammattilaissarjoista, näin käy ensimmäisen kerran Englannissa sitten vuoden 1992 ja Maidstonen.

Stadionin aita on täyttynyt kannattajien muistosanoista, kuvista ja kiukunilmauksista. Kuva: Getty Images

– Tuntuu siltä kuin Bury olisi teho-osastolla. Sitä toivoo parasta, mutta ei vain voi uskoa siihen. Tämä on silkkaa surua, Bury-fani Ryan Turner kommentoi BBC:lle tuntemuksiaan.

– Se on häpeällistä. Olen käynyt peleissä 70 vuotta ja olen kauhuissani, että kaikki päättyy. Toivon, ettei niin käy koskaan, eräs 78-vuotias kannattaja huoahti.

Toisen, 46-vuotiaan kannattajan viesti on kenties vieläkin sydäntäsärkevämpi:

– Olkaa kiltit, ja pelastakaa Bury FC. Olen käynyt peleissä 43 vuotta, 3-vuotiaasta lähtien. Isäni työskenteli seuran kerholla tuolla takana. Hän kuoli viime vuonna. Menetin viime vuonna isäni, menetin viime vuonna kumppanini, mutta en halua menettää jalkapalloseuraani, jota myös rakastan. Tehkää oikein ja myykää seura, mies toteaa vetoavalla videolla.

Arlo White

@arlowhite
A reminder that, in essence, owners are temporary custodians of our Football institutions.

Some care deeply about their clubs and community and bring immeasurable joy. Others do not.

This is what Bury FC means to its fans 😢

Mistä kaikki vaikeudet sitten johtuvat? Talousongelmia oli kasaantunut jo jonkin aikaa, kun Steve Dale osti Buryn joulukuussa 2018, yhden punnan kauppasummalla. Jo muutamaa kuukautta myöhemmin selvisi, ettei Bury pystynyt maksamaan pelaajilleen ja työntekijöilleen palkkoja.

– Kukaan ei väitä, että Steve Dale on tuhonnut seuran talouden, mutta hänen astuttuaan valtaan on vallinnut täysi kaaos, Buryn toiminnanjohtaja Samantha Gibbs totesi Guardianille heinäkuun puolivälissä. Muutama päivä ennen lausuntoa Bury oli irtisanonut useita työntekijöitään yrityksen konkurssin takia, maksamattomiin velkoihinsa vedoten.

EFL:n sääntöjen mukaan omistajien pitäisi selvittää organisaatiolle seurakauppojen yhteydessä, miten he turvaavat seuran toiminnan ja mistä he saavat rahoituksensa. Tätä selvitystä ei Dalelta ole vieläkään saatu.

– Käymme edelleen aktiivista dialogia seuran kanssa, kuten EFL:n säännöt edellyttävät. Tarjoamme tukeamme, jos seura yrittää löytää monimutkaisiin ongelmiinsa pitkäaikaisen ratkaisun, EFL:stä kommentoitiin.

Nyt pelien pelaaminen on käynyt mahdottomaksi, sillä Buryn listoilla on vain kymmenen pelaajaa. Lisää seura ei edes saa rekisteröidä ennen kuin sen taloustilanne on turvattu. Kesän aikana Burysta lähti 18 pelaajaa, eikä yhtään ole tullut tilalle.

Jo ennen kautta Burylle langetettiin 12 pisteen pistevähennys. Samanlaisen sanktion sai myös perinteikäs Bolton Wanderers, mutta Bolton on sentään pystynyt pelaamaan pelinsä, joskin junioripitoisella joukkueella.

Varsinaiset ongelmat alkoivat jo edellisen omistajan Stewart Dayn aikakaudella. Kiinteistöyrittäjä Day osti Buryn vuonna 2013 ja hankki seuraan verrattain nimekkäitä ja kalliita pelaajia. Toiminnan varmistamiseksi tarvittiin nopeasti miljoona puntaa pääomaa. Day otti kunnianhimoisiin hankkeisiinsa lainaa ”tähtitieteellisillä koroilla”, ja pian Burylla olikin velkaa jo 12 miljoonaa puntaa. Sittemmin Dayn oma yritys on tehnyt konkurssin, ja toukokuun lopussa hän peri Burylta takaisin 4,2 miljoonan punnan lainasummaa omalle yritykselleen.

Tällä kaudella jalkapalloa on pelattu vain Buryn perinteikkään Gigg Lane -stadionin ulkopuolella. Kuva: Getty Images

Joissain kannattajissa elää vielä pieni toivonkipinä, että seuralle löytyisi ostaja ennen perjantain takarajaa. Sky Sportsin tietojen mukaan neljä tahoa on ollut kiinnostuneita pelastamaan seuran konkurssilta. Mitään konkreettista ei kuitenkaan vielä ole.

Mitään aivan uutta viime hetkien pelastuminen ei olisi, sillä myös 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä konkurssi uhkasi Burya. Tuolloin Englannin maajoukkuepelaajien Phil ja Gary Nevillen isä Neville Neville onnistui kuitenkin seuran toimitusjohtajana pelastamaan Buryn aloittamansa ”Save Our Shakers” -kampanjan avulla.

Kuten allaolevista twiiteistä näkyy, on haudan partaalla olevan Buryn loppusuoralla nähtävissä myös runsaasti dramatiikkaa. Seuraikoni Les Hartin tytär Joy Hart, Buryn entinen toimitusjohtaja pyysi laskemaan ruusun Gigg Lanen keskiympyrään, ja lukitsi itsensä stadionin sisäänkäynnin vieressä olevaan ränniin.

Andygraham

@Andygra49514105
Yesterday I laid a rose on the center spot of the the gigg lane pitch as asked by Joy Hart (daughter of Les Hart). Knowing I'll probably never step foot in the ground again is heart breaking. Football is my religion, gigg lane is my church!!! #buryfc #gigglane #daleout #BTID

Katie Gornall

@KatiegBBC
It’s come to this. Ex #Buryfc director Joy Hart has locked herself to the front of the stadium in protest at the club’s plight. Her father Les Hart is a Bury legend and has a stand named after him

Lähde: Transfermarkt